12 Δεκεμβρίου 2008

Δεν υλοποιούνται οι προτάσεις του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον Ασωπό

Από το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ, τεύχος:2515

Καμία από τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και περιλαμβάνονται στο πόρισμα που συνέταξε για τις παραλείψεις στους ελέγχους και τη λειτουργία μέρους των εργοστασίων που αποβάλουν επικίνδυνα απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, δεν φαίνεται να υλοποιείται.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ με θέμα: "Βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Υπηρεσιακές ανάγκες και προβλήματα διαχείρισης". Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, όπως επίσης και στελέχη του ΤΕΕ/ΤΑΣ στους Νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας (από την πλευρά των υπηρεσιών οι συνάδελφοι κ.κ. Μπουρλής, Ρουσέτης, Ζυγογιάννη, Παφύλα, από τη ΝΕ Βοιωτίας του ΤΕΕ/ΤΑΣ ο Γιώργος Μάμαλης και εκπρόσωποι του ΕΛΜΥΔΑΣ).

Όπως τονίστηκε τα πρβλήματα της Βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν το ΤΕΕ. Αυτά αρχίζουν από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, στο πλαίσιο αυτονόητων απαιτήσεων ύπαρξης οργανωμένων υποδοχέων των δραστηριοτήτων, και καταλήγου σε ένα ιδιαίτερο φάσμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που συνεχώς διευρίνεται και το οποίο για να αντιμετωπισθεί απαιτούνται εξειδικευμένες προδεγγίσεις και επιστημονικές μέθοδοι.

Στην περιοχή λειτουργούν περισσότερες από 1500 μονάδες βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, στρατηγικών τομέων της εθνικής οικονομίας, με εξαιρετικά υψηλό αντίκρισμα σε επίπεδο χώρας.

Ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής είναι η ανεπαρκής στελέχωση και ο πενιχρός εξοπλισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας. Στις υπηρεσίες, εργάζονται συνολικά λιγότεροι από δέκα μηχανικοί και είναι φανερό ότι, εξ ορισμού, εξανεμίζονται οι προοπτικές για σωστά και αποτελεσματικά διοικητικά μέτρα και παρεμβάσεις.

Κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν:
- Οι προτάσεις του χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα η ανάγκη οργάνωσης της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου μέσα από ειδική χωρική παρέμβαση(ΠΕΧΠ), οι οποίες εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.
- Η ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Κεντρική Διοίκηση, ώστε με επιστημονικές έρευνες να παραμετροποιηθούν οι επιπτώσεις μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και να δρομολογηθούν μέτρα για την ανάταξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση προέχει η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης και Προγράμματος Παρακολούθησης των δεδομένων της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.
- Η ενίσχυση των δυνατοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών της περιοχής, με εξοπλισμό και κατάλληλο στελεχικό δυναμικό, το συντομότερο δυνατό και επίσης η αναγκη συνδρομής των μηχανικών που εργάζονται σε αυτές, απέναντι σε ενδεχόμενες διώξεις. Οι υπάλληλοι, όπως τονίστηκε, ασκούν τα καθήκοντά τους μέσα από τη σημερινή αταξία και χωρίς ασφαλιστικές δικίδες σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους, Συνεπώς, πολλές φορές μπορεί να τους επιμερίζονται ευθύνες, οι οποίες δεν τους αναλογούν.
- Οι διατυπωμένες κατά το παρελθόν επενδυτικές προτάσεις, η μελέτη των οποίων δεν προωθείται, λόγω αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αποφασίστηκε, τόσο δε σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, το ΤΕΕ να αναδείξει το όλο θέμα προς κάθε κατεύθυνση και προπαντός στη βάση της αδήριτης ανάγκης για την εγρήγορση της πολιτείας. εάν εξακολουθήσει ο εφησυχασμός, υπογραμμίστηκε, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα διογκωθούν και μετά από λίγα χρόνια η περιοχή θα βιώνει πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που έχουν διαγνωστεί σήμερα.
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε, επίσης, η διοργάνωση, τον προσεχή Ιανουάριο, ημερίδας για την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, από χωροταξική, βιομηχανική, περιβαλλοντική αποψη, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ελληνική βιομηχανία και τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το προ διετίας συνέδριο του ΤΕΕ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΛΕΝΕ ΛΕΝΕ.
ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
ΝΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

ΛΑΠΑΔΕΣ ΕΙΧΑΜΕ.

ΖΗΤΩ ΤΣΕ

tanagra είπε...

Με την ευκαιρία των εορτών σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Ψυχανεμίζομαι τις ευαισθησίες σας, αλλά είμαστε τόσο κοντά που τα προβλήματά σας είναι και δικά μας και το αντίστροφο.

Εύχομαι να γίνει ένα θαύμα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΡΑΒΟ

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τι κατάφερανκαταδικάζοντας μερικώς την Καραβασίλη;
Μια τρύπα στο νερό.
Η καλύτερα ικανοποίηση του εγώ τους.

Σα δε ντρέπονται.
Αλλά άμα τον αφήσει το Σουφλιά δίπλα στον Ασωπό ούτε μια μέρα δε ζει.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ.ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΛΥΝΟΥΝ. ΑΠΛΑ Δ Ε Ν ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ. ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ. ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ , ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ [ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ;]TA ΠΑΙΡΝΟΥΝ !!!

Ανώνυμος είπε...

από τον καναπέ με τα κουλουράκια και τα στρογγυλά τραπέζια, πάντα τέτοια προκύπτουν.
Όλοι έκρουαν τον κώδωνα εκ του μακρόθεν.
Κανείς όμως τόσα χρόνια δεν άκουγε.
Κανείς.
Αλλά το τρελό είναι πως ούτε σήμερα ακούει.

Ασωπός λοιπόν ήτο ποταμός και εστία πολλών δεινών για τους κατοίκους της περιοχής τον 20 αιώνα.