19 Δεκεμβρίου 2007

Ευαισθησίες οικολογικές και παραποτάμιες

Μια ομάδα επιστημόνων τοποθέτησε 5 πιθήκους σε ένα κλουβί και στη μέση έβαλε μια σκάλα με μερικές μπανάνες στη κορυφή.
Κάθε φορά που ένας πίθηκος ανέβαινε στη σκάλα, οι επιστήμονες κατάβρεχαν τους υπόλοιπους πίθηκους με παγωμένο νερό.
Μετά από λίγο, κάθε φορά που ένας πίθηκος ανέβαινε στη σκάλα, οι υπόλοιποι ορμούσαν και τον ξυλοκοπούσαν.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα κανένας πίθηκος δεν ανέβαινε πια τη σκάλα, παρά τον έντονο πειρασμό.
Τότε οι επιστήμονες αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τον έναν από τους πίθηκους.
Το πρώτο πράγμα που έκανε αυτό ο νέος πίθηκος ήταν να ανέβει στη σκάλα.
Αμέσως μετά οι υπόλοιποι τον ξυλοκόπησαν.
Μετά από μερικά ξυλοκοπήματα, ο νεοφερμένος έμαθε να μην ανεβαίνει στη σκάλα παρότι δεν ήξερε γιατί.
Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε και 2ος πίθηκος και συνέβη το ίδιο, με τον 1ο πίθηκο να συμμετέχει στο ξυλοκόπημα του 2ου.
Άλλαξε και 3ος πίθηκος και συνέβη το ίδιο. Ήρθε και 4ος και το ξυλοκόπημα συνεχίστηκε και τέλος αντικαταστάθηκε και ο 5ος.
Αυτό που είχε απομείνει ήταν μια ομάδα πιθήκων, που παρότι δεν είχαν δεχτεί ποτέ παγωμένο νερό, συνέχισε να ξυλοκοπά όποιον πίθηκο ανέβαινε στη σκάλα.

Αν μπορούσε κάποιος να ρωτήσει τους πιθήκους γιατί ξυλοκοπούσαν όποιον προσπαθούσε να ανέβει …
...βάζω στοίχημα θα απαντούσε:
Δεν ξέρω – αλλά έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ.
Σας ακούγεται σωστό;
Πόσο έτοιμος είναι ο κάτοικος, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχάνων, της περιοχής μας να αλλάξει συμπεριφορά και να αποκτήσει οικολογική συνείδηση;
Ζητούν λοιπόν από εμάς οι οικολογικές οργανώσεις γράφει ο Χρήστος Γιανναράς σε φύλλο της Καθημερινής να:
Περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας και τη σπατάλη νερού.
Ξεχωρίσουμε τα σκουπίδια μας σε κατηγορίες για ανακύκλωση.
Χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο, ήπιες μορφές ενέργειας κλπ
Όλα αυτά, υπό μορφή τρομοκρατίας με στόχο που μοιάζει αγαθός:
Να ενεργοποιηθούμε πολιτικά οι πολίτες, προκειμένου η πολιτεία να προχωρήσει σε μέτρα θεσμικά που θα αναχαιτίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή.


Ουσιαστικά μας ζητούν να αλλάξουμε συμπεριφορά. Αυτό για να γίνει χρειάζεται παίδευση και αυτή με τη σειρά της για να ευοδωθεί, θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα λεγόμενα περισπαστικά αίτια.
Επί της ουσίας τα αίτια αυτά είναι οι πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου.
Όπου αυτές ικανοποιούνται, κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους οικολογικές συμπεριφορές.
Όμως πως βγάζεις από τρόπο ζωής του Έλληνα το ‘Καρδιά μου φάε, πίε και εφραίνου’; Δηλαδή πως τον αποτοξινώνεις από τη γερή δόση καταναλωτισμού που είναι εμποτισμένος; Αυτός ο άκρατος καταναλωτισμός δεν του επιτρέπει να βάλει στην άκρη ένα καλά θωρακισμένο εγώ και να σκεφτεί με το εμείς της σχέσης και της κοινωνίας.
Ακόμη και στον έρωτα είναι διάχυτη η ιδιοτέλεια.
Συνεχίζει ο κύριος Γιανναράς στο άρθρο του:
Οι πολιτισμοί δεν προκύπτουν από την εμπέδωση(ή την επιβολή) ιδεωδών, αξιών, υψηλών στόχων, γεννιούνται από τις ανάγκες: Ποια είναι η πρώτη, ποια η δεύτερη.
Θα προστατέψουμε αποτελεσματικά τη φύση, όταν πρώτη μας ανάγκη και χαρά θα είναι ο σεβασμός της φύσης, η σχέση με τη φύση, όχι η υποταγή της στις εγωκεντρικές μας ορέξεις, όχι η κατανάλωση της φύσης.

Και εμείς εδώ οι περαστικοί του τόπου τούτου, για να δούμε καθαρό τον Ασωπό, για να δούμε καθαρές αγροτικές καλλιέργειες, για να εισπνέουμε καθαρό αέρα και να ξεδιψάμε με πόσιμο νερό, πρέπει να γίνουν όλα αυτά ανάγκη, όχι επιβεβλημένη, μεθοδευμένη και επιτηδευμένη, αλλά ανεβασμένη ιεραρχικά στη πυραμίδα των αναγκών μας στις πρωταρχικές(vital), κατ’άλλους θεμελιώδεις.

Η άλλη διάσταση της ρύπανσης...

Τρίτη 10 Ιουλίου 2001
Η Λα Μπριάντσα, ο «Κήπος της Λομβαρδίας», όπως με καμάρι την αποκαλούσαν οι κάτοικοί της, ήταν μια ειδυλλιακή, ευημερούσα περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Ομως τον Ιούλη του 1976 μεταμορφώθηκε σε ένα εφιαλτικό, σεληνιακό τοπίο.
Το Σεβέζο, μια από τις πολλές μικρές πόλεις της περιοχής, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς «βραδυφλεγούς» τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, ιδιοκτησίας μιας μεγάλης ελβετικής εταιρίας, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα.
Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη. Η εταιρία, αν και γνωρίζει το περιστατικό, αποφεύγει να ενημερώσει τις αρχές και έτσι οι κάτοικοι αγνοούν τους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν.
Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη δεν υπήρχε καμιά ένδειξη της βαριάς μόλυνσης εκτός από μια έντονη οσμή στην ατμόσφαιρα.
Υστερα από μια εβδομάδα, τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να μαραίνονται.
Πουλιά έπεφταν νεκρά από τον ουρανό και μικρά ζώα άρχισαν να πεθαίνουν.
Μετά τα φυτά και τα ζώα, ήρθε και η σειρά των ανθρώπων.
Γύρω στα 35 άτομα - ανάμεσα τους πολλά παιδιά - παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.
Μόνο τότε η εταιρία διακόπτει την εγκληματική σιωπή της και αναγκάζεται να παραδεχτεί το τι είχε συμβεί, ενώ οι 1.500 κάτοικοι του Σεβέζο και της γύρω περιοχής συνειδητοποιούν ότι η τραγωδία τους μόλις έχει αρχίσει. Ταυτοχρόνως, όλη η Ιταλία πληροφορείται με τρόμο ότι, επί δέκα ολόκληρες μέρες, δηλητηριασμένα προϊόντα (κρέατα, αβγά, γαλακτοκομικά) ζωικής προέλευσης, κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.
Τα όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων.
Η οικονομία δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα, κλείνουν όλες οι βιομηχανικές μονάδες γύρω από το Σεβέζο και εκατοντάδες εργάτες βρίσκονται στο δρόμο.
Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.
Μέσα στο κλίμα του πανικού και του τρόμου, η ιταλική κυβέρνηση δίνει την άδεια στην εταιρία ICMESA να ανατινάξει τις εγκαταστάσεις της στο Σεβέζο με τη δικαιολογία ότι έτσι θα περιοριστεί η μόλυνση. Με την ανατίναξη, όμως, εξαφανίζονται και οι αποδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρίας...
..................................................................................
Το παραπάνω αποτελεί δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης και μας το έστειλε ως σχόλιο, ο αγαπητός σχολιαστής Sarangi με το σκεπτικό ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετές βιομηχανίες που εμπείπτουν στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Το τρομερό αυτό ατύχημα στο Σεβέζο της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα την ομώνυμη συνθήκη.
Άραγε υπάρχουν τα σχέδια εκένωσης της περιοχής μας εαν συμβεί κάποιο τέτοιο ατύχημα;
Οι άρχοντες μας έχουν καταλάβει περι τίνος πρόκειται;Αξίζει νομίζω να το ψάξουμε λίγο περισσότερο το θέμα αυτό...


17 Δεκεμβρίου 2007

Η συγκέντρωση στα Οινόφυτα

  • Σε τι βοήθησε τελικά αυτή η συγκέντρωση των 500 ατόμων;

  • Πως νοιώθει ένας δήμαρχος να συμμετέχει ως πολίτης σε μια τέτοια μάζωξη, τη στιγμή που και ο ίδιος φαντάζει κατηγορούμενος στα μάτια των περισσοτέρων διαδηλωτών;