18 Απριλίου 2008

Θα κάνουμε αλήθεια Πάσχα στο χωριό;

Ένα «μοντέρνο Κωσταλέξι» αναβιώνει στον Άγιο Θωμά.
Μία προκλητική φράση, αλλά η πρώτη που μας γεννήθηκε στο μυαλό, όταν αντιληφθήκαμε το μέγεθος του προβλήματος.
Μια δεύτερη, πιο νηφάλια σκέψη καταλαγιάζει το θυμό και μεταφράζει τη παραπάνω φράση: «Μα καλά στο χωριό μας υπάρχουν οικογένειες με παιδιά, μη ικανά να ανεξαρτητοποιηθούν
Ίσως να δραματοποιούμε λίγο την κατάσταση, αλλά προξενεί εντύπωση πως όλοι στο χωριό συζητούν ένα πρόβλημα με απάθεια, το αναγνωρίζουν αλλά μέχρι εκεί.
Ακόμη και η δημοτική αρχή αν και έχει υψηλή εκπροσώπηση στο χωριό μας, αλλά και η εκκλησία δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να δώσουν βοήθεια και υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες.
Επειδή ως μη ειδικοί αδυνατούμε να προσεγγίσουμε την οικογένεια, απλά φωτογραφίζουμε την υπόθεση που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας.
Και εξηγώ:
Παρατηρείται το φαινόμενο ενήλικα παιδιά οικογενειών να είναι προσκολλημένα στους γονείς τους και όταν αντιμετωπίσουν τον κόσμο κυριαρχούνται από το σύνδρομο της αγοραφοβίας*.
Δεν έχουν τη δύναμη να εκτελέσουν κοινές δοσοληψίες ή ακόμη και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο.
Η πρώτη σκέψη όλων μας είναι ότι φταίνε οι γονείς και εκεί ξορκίζουμε το κακό με την ετυμηγορία μας, η οποία δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και απαιτεί λύση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε το Δήμο να ενσκήψει στο πρόβλημα, αφού οι εξ Αγίου Θωμά Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουν.

Να θέσει το πρόβλημα σε ειδικούς επιστήμονες: ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, οικογενειακούς συμβούλους και όποιοι άλλοι χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημα, πριν είναι πολύ αργά.
Η σωστή και ανώδυνη προσέγγιση μόνο από ειδικούς είναι εφικτή.


Το Πάσχα που έρχεται ας εστιάσουμε την προσοχή μας στους διπλανούς μας.
Καλές οι ευεργεσίες των γηροκομείων του Νομού, αλλά ακόμη πιο καλές οι πρωτοβουλίες θεραπείας συγχωριανών μας και δη νέων.

Καλή Ανάσταση

* Αγοραφοβία: μορφή φοβίας που εκδηλώνεται με αδικαιολόγητο φόβο και άγχος του αρρώστου, όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστο χώρο(Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη).

14 Απριλίου 2008

Απαραίτητη η ονοματοδοσία οδών στον τόπο μας.

Οι συσκευές πλοήγησης(PDA, PNA με δέκτες λήψης δορυφορικού σήματος GPS) έχουν αρχίσει να μπαίνουν για καλά στη ζωή μας. To λογισμικό (προγράμματα – χάρτες) που τα υποστηρίζει όμως, αν και εξελίσσεται συνεχώς, αδυνατεί να αποδώσει με ακρίβεια την χαρτογραφία, για λόγους που δεν οφείλονται κατ’ ανάγκη στις ίδιες τις εταιρείες, αλλά στους δήμους.

Για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές, αποστείλαμε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e mail) σχεδόν σε όλες τις εταιρείες παραγωγής χαρτών για GPS που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ζητήσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει ορθή και πλήρη κάλυψη του οδικού δικτύου του χωριού μας.

Όλες οι εταιρείες (θυγατρικές οι περισσότερες πολυεθνικών) έστειλαν την ίδια απάντηση:
Για να καταστεί εφικτό αυτό απαιτείται να υπάρχει ονοματοδοσία και αρίθμηση των οδών, πράγμα που στον τόπο μας δεν υφίσταται.

Να λοιπόν ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει άμεσα ο Δήμος και το τοπικό συμβούλιο του χωριού.
Προτείνουμε:
Ονοματοδοσία και αριθμοδότηση των οδών του χωριού σύμφωνα με τα πρότυπα.
Επιλογή ονομάτων από ανθρώπους του τόπου, οι οποίοι έχουν προσφέρει στον τόπο και την Πατρίδα.
Ονόματα όπως αυτά του Ιωάννη Κουμπίτσα, του Ιωάννη Κιόκια, του Αθανασίου Σπύρου οι οποίοι πολέμησαν το 1821, του αεροπόρου Ιωάννη Γεωργιάδη, του ιατρού Συμεωνίδη, του Δασκάλου Τίτου Γεωργιάδη, του Φιλόλογου Ευάγγελου Ζωγράφου είναι μερικές δικές μας προτάσεις στην ονοματοδοσία αυτή.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την κίνηση αυτή θα είναι πολλαπλά:

- Εύκολος εντοπισμός από επισκέπτες της θέσης των κατοικιών μέσω συσκευών πλοήγησης.

- Ιστορική γνώση και αναγνώριση της προσφοράς των συμπατριωτών μας στους αγώνες της πατρίδας, αλλά και της προσφοράς τους στον συνάνθρωπο.

- Ευκολότερη παράδοση εγγράφων και πακέτων από εταιρείες σε πελάτες (courier, παράδοση συσκευών κλπ).
Αν εμείς είμαστε ‘έτοιμοι’ τότε μπορούμε να απαιτήσουμε από τις εταιρείες να πράξουν τα αυτονόητα. Η δύναμη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e mail) για όσους κάνουν χρήση της υπηρεσίας αυτής είναι μεγάλη. Η πολιορκία μιας εταιρείας με ηλεκτρονικές επιστολές παραπόνων, ταράζει τα ύδατα.

Αυτό όμως είναι η δεύτερη πράξη του έργου και έχουμε τον τρόπο να την κάνουμε πράξη.
Η πρώτη πρέπει να γίνει από την Δημοτική Αρχή(ονοματοδοσία).

Αναμένουμε.