26 Φεβρουαρίου 2009

23 Φεβρουαρίου 2009

Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός

Δύο χρόνια στο δημαρχιακό θώκο ήταν αρκετά για να απομυθοποιηθεί ένα σύνολο ανθρώπων που ανέλαβε τη τοπική αυτοδιοίκηση με το σύνθημα: Νέα πόλη Νέα άποψη.

Η ευρεία παρακολούθηση των δημοτικών συμβουλίων του Δήμου μας και η κάλυψή τους από τηλεοπτικούς σταθμούς, έδωσε τη δυνατότητα στους δημότες να διαπιστώσουν πως αυτοί που εμπιστεύθηκαν για τη διαχείριση των τοπικών κοινών αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών τους.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών φαίνεται να μην επηρεάζει ιδιαίτερα τους εκλεγμένους, καθώς μόνο λεκτικά παραδέχονται ότι με τη συμπεριφορά τους προκαλούν. Επί της ουσίας όμως, το μόνο που κάνουν, διαπιστώνοντας πως το καράβι βουλιάζει, είναι να αποποιούνται ευθυνών.

Οι σημερινοί διοικούντες κατηγορούσαν τους προηγούμενους για ανίερες συμμαχίες. Οι δικές τους συμμαχίες αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο το καλό του τόπου.
Ο δημότης γιατί μέχρι σήμερα δεν γεύτηκε αυτό το καλό;

Από αυτή τη στήλη έχουμε καυτηριάσει πολλές φορές τη συμπεριφορά του πρώτου και σίγουρα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τοπική κατάντια.

Αλλά για όλη αυτή τη τοπική απραξία ευθύνη φέρουν και οι συνεργάτες του, που στη πρώτη αποστασία (περί ομάδας Γιαλούρη ομιλώ) απαιτούσαν τη παραίτησή τους, εφόσον δεν ήταν σύμφωνοι με τη ρότα που ακολουθούσε ο Δήμος. Στη δεύτερη όμως, που το πρόβλημα τους άγγιζε άμεσα, δεν εφαρμόζουν αυτά που ζητούσαν από τους άλλους, δηλαδή να παραιτηθούν, αλλά θέτουν μομφή για τον πρώτο.
Για τους εαυτούς τους μομφή καμία!

Παρελαύνουν στην αγορά και αποδομούν αυτόν που μόλις πριν 2 έτη μας παρουσίασαν περίπου ως σωτήρα. Εμφανίζονται ως εξαπατηθέντες από τον πρώτο και δηλώνουν νέες συνεργασίες με ανθρώπους που διοικούσαν τη προηγούμενοι τετραετία, τους οποίους φρόντιζαν μέχρι πρότινος να απαξιώνουν.

Αυτή η διαστροφή, μόνο σε ψυχικά διαταραγμένα άτομα απαντάται υποστηρίζουν οι ψυχίατροι.

Αν θεωρείς αξιοσέβαστε δημοτικέ σύμβουλε ότι η ομάδα δεν εκπληρώνει τους στόχους για τους οποίους εντάχθηκες, τότε μία είναι η οδός: Η παραίτηση. Η παραμονή στον θώκο σε καθιστά συνυπεύθυνο και δεν σε απαλλάσσει των κατηγοριών με τη μετάθεσή τους σε μοναδιαίο πρόσωπο, δηλαδή τον Δήμαρχο.
Το θράσος σου δε, φθάνει μέχρι του σημείου να διεκδικήσεις ξανά μερίδιο στα κοινά, τη στιγμή που ο ίδιος ομολογείς την απραξία.

Η μη τοποθέτηση εξωτερικών κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θωμά είναι ένα παράδειγμα χρονίζουσας απραξίας και μετακύλησης ευθυνών. Εγώ εκτιμώ πως φταίνε τα παιδιά που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη τα κουφώματα. Εσείς τι λέτε κύριοι σύμβουλοι;

Δυστυχώς οι τοπικοί ταγοί(συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι) δεν ‘έχουν πάρει χαμπάρι’ τι εννόησε η πολιτεία με τη θέσπιση Καποδιστριακής διοικητικής συνένωσης οικισμών.
Συναθροίζονται στην εκκλησία του Δήμου και ανάλογα με τα ερείσματα του καθενός επιδιώκουν, ως εργολάβοι, τη διάθεση κονδυλίων και το αναλογούν μέρισμα.
Το παράδειγμα συμβούλου της αντιπολίτευσης, όπου σε πρόταση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεδριάσει η Δημαρχιακή Επιτροπή στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Θωμά, αντιδρά λέγοντας να πάμε στο χωριό του, προφανώς εκτός ορίων του Δήμου μας, δείχνει την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι αυτοί περί αυτοδιοίκησης. Βέβαια όσο μπορεί να αλλάξει το μυαλό των γονιών μας, άλλο τόσο μπορεί να αντιληφθούν και οι όμοιοι ηλικιακά με τον κύριο αυτόν τι ακριβώς συντελέστηκε το 1997 με τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Στον δρόμο αυτό κινείται η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αντίληψης αυτής φαίνεται στη πινακίδα που έχει αναρτήσει ο δήμος στο κατάστημα του Αγίου Θωμά και αφορά την έδρα της Υπηρεσίας Ύδρευσης Αποχέτευσης. (πρόσφατα έκανε ανάρτηση για το θέμα αυτό το ιστολόγιο http://agiosthomas.wordpress.com).

Για τα πιο σημαντικά θέματα της περιοχής μας, όπως ο θάνατος του Ασωπού και οι συνέπειές του στις πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής, όπως οι εργάτες, αγρότες, και οι οικονομικοί μετανάστες, λόγος να γίνεται και να περνάει η ώρα. Αρκούμαστε σε ευγενικές επιστολές προς τα υπουργεία, όπου τους υπενθυμίζουμε παλαιότερες συζητήσεις μας.

Κανείς από τους εκλεγμένους δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
Αν έχουν ‘σώας τας φρένας’ και διαφωνούν με τον πρώτο, ο δρόμος είναι ένας: Η παραίτηση.

Η διαφορά μας κύριε σύμβουλε έγκειται στην αίσθηση της όρασης. Εσείς βλέπεται σήμερα τελειωμένο το νηπιαγωγείο Αγίου Θωμά, ενώ εμείς, όσο και αν τρίβουμε τα μάτια μας, εξακολουθούμε να μη βλέπουμε τίποτα.

Δυστυχώς όχι μόνο ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά και οι αυλικοί του.