09 Φεβρουαρίου 2009

«Τρίζουν» καταδίκες για τα Οινόφυτα

Εφημερίδα Έθνος

Μπροστά στον κίνδυνο να ανατραπούν βρίσκονται οι πρώτες αποφάσεις που καταδίκασαν τους εκπροσώπους βιοτεχνιών και παραγωγικών μονάδων στα Οινόφυτα, που ευθύνονται για τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού και την περαιτέρω ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου.

Χθες στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου προτάθηκε να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε επιβάλει ποινές «συμβολικές» (αφού η σχετική νομοθεσία είναι μάλλον επιεικής για τους ρυπαίνοντες) 5 έως 9 μήνες φυλάκισης (με 3ετή αναστολή) και χρηματικές ποινές 2.000-3.000 ευρώ σε καθέναν από τους 5 ιδιοκτήτες μονάδων βαφείων - φινιριστηρίων και ειδών αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής.

Στον Αρειο Πάγο προσέφυγε ο ένας από τους καταδικασθέντες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη θαλάσσια ρύπανση, υποστηρίζοντας ότι η καταδικαστική απόφαση έχει κενά και ασάφειες, αφού δεν βεβαιώνεται εάν το αδίκημα έγινε από πρόθεση ή από αμέλεια (καθώς τιμωρούνται διαφορετικά), ούτε βεβαιώνεται εάν υπήρξε σοβαρή ρύπανση της θάλασσας, η οποία είναι αξιόποινη.

Προβλήματα
Η εισαγγελική πρόταση διαπίστωσε ότι πράγματι η απόφαση του Εφετείου έχει αυτά τα προβλήματα στην αιτιολογία της. Γι αυτό και προτάθηκε στο ποινικό τμήμα ΑΠ να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση και να ξανακριθεί η υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών ουσιαστικά ως προς το ύψος της ποινής, που είναι πιθανό να μειωθεί, εφόσον το δικαστήριο ανατρέψει την αρχική κρίση του ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έγινε από πρόθεση και δεχτεί ότι υπήρξε μόνο αμέλεια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν δικαιολογήσει ότι υπήρξε πράγματι σοβαρή θαλάσσια ρύπανση.

Τη στιγμή που η Ελλάδα παραπέμπεται συνεχώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αδυναμία της να προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον, αποδεικνύεται ταυτόχρονα και η αδυναμία ποινικής καταστολής ενός φαινομένου επικίνδυνου όχι μόνο για το περιβάλλον, την ιχθυοπανίδα και το ευρύτερο οικοσύστημα, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η νομοθεσία που πρέπει να γίνει αυστηρότερη, όπως και η δικαστική εφαρμογή της, επέτρεψε να μπουν ποινές-χάδι, εξαγοράσιμες, ενώ διαπιστώθηκε ότι στα υγρά απόβλητα οι επικίνδυνες ουσίες ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
----------------------------------------------------
Ερώτηση: Πρέπει η δικαοσύνη να είναι τόσο τυφλή;

08 Φεβρουαρίου 2009

Αναζητούνται ήρωες....




Έχει παρέλθει καιρός από τότε που οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων οδήγησαν σε επαναστάσεις και ανάδειξαν ήρωες.

Θυμίζω δε πως οι ήρωες δεν προέκυψαν από τους Δημογέροντες.

Σήμερα που στη περιοχή μας δεν ικανοποιείται η πιο βασική ανάγκη των πολιτών(ΝΕΡΟ), τι ακριβώς προσδοκούμε από τις συνεδριάσεις των σύγχρονων δημογερόντων;