18 Φεβρουαρίου 2008

Το πρόβλημα της στέγασης του νηπιαγωγείου Αγίου Θωμά

Όταν το σχολικό έτος 2002-03 υπηρέτησα για πρώτη φορά σαν αναπληρώτρια στο Ν/γείο Αγίου Θωμά, το νηπιαγωγείο τότε φιλοξενούνταν σε μια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου γιατί δεν είχε δικό του χώρο. Πέντε χρόνια αργότερα, το Σεπτέμβρη του 2007 όταν επέστρεψα στον Αγ. Θωμά, διορισμένη πλέον μόνιμα, με λύπη μου ανακάλυψα ότι το νηπιαγωγείο εξακολουθεί να μην έχει δικό του κτίριο. Αλλά να είναι στεγασμένο σε ένα μικρό νοικιασμένο σπίτι με ακόμα μικρότερη αυλή.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των μαθητών τη φετεινή σχολική χρονιά(29 νήπια - προνήπια και 4 νήπια από το Κλειδί) και του χώρου που δεν επαρκούσε, κρίθηκε αναγκαίο να βρεθεί ένας δεύτερος χώρος για να χωριστεί το μεγάλο τμήμα σε δύο μικρότερα και να προσληφθεί μία ακόμη νηπιαγωγός. Το γραφείο Α'βάθμιας Εκπάιδευσης έστειλε πολύ σύντομα (αρχές Οκτωβρίου) δεύτερη νηπιαγωγό και η δεύτερη αίθουσα ήταν έτοιμη περί τα μέσα Νοεμβρίου (ισόγειο σπιτιού νοικιασμένο).
Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνω την προσπάθεια του Δήμου Οινοφύτων, των Δημοτικών Συμβούλων του Δ.Δ. Αγίου Θωμά και του Προέδρου του Τ.Σ. που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για βοήθεια και επίλυση του προβλήματος - και γι' αυτό τους ευχαριστούμε. Διαβεβαίωσαν δε τους γονείς πως η λύση είναι προσωρινή - έως ότου κτιστεί νέο σχολείο. Όμως οι νοικιασμένοι χώροι επειδή δεν είναι μελετημένοι για σχολεία έχουν πολλά προβλήματα τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο τους.
Αίθουσες μικρές με τοίχους ανάμεσα που δεν επιτρέπουν στους νηπιαγωγούς τη σωστή εποπτεία όλου του χώρου και όλων των παιδιών.
Η στενότητα του χώρου δεν επιτρέπει τη δημιουργία γωνιών(π.χ. γωνία κουκλοθέατρου, μιμητικής, φυσικών επιστημών κ.α.) που είναι καθοριστικός παράγων στο νηπιαγωγείο για την αυτενέργεια και ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.
Η μοναδική τουαλέτα ενηλίκων δεν επαρκεί για 15-20 μαθητές.
Οι αυλές δεν διαθέτουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους μαθητές μας(χαμηλά κάγκελα, τσιμεντένιο δάπεδο).
Επιτακτική λοιπόν είναι η ανάγκη να μην εφησυχάσουμε αλλά να δουλέψουμε όλοι - εκπαιδευτικοί, γονείς, σύλλογος, Δήμος και αρμόδιοι φορείς προς τη κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος.
Να κτιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα κτίριο για να στεγάσει το το νηπιαγωγείο. Ένα κτίριο ικανό να στεγάσει το μεγάλο αριθμό παιδιών του χωριού σύμφωνα με τις προδιαγραφές των σύγχρονων διαδακτηρίων.
Για να μην αποδειχθεί για άλλη μια φορά του ρητό "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Για να είναι οι κάτοικοι του Αγ. Θωμά υπερήφανοι για το νηπιαγωγείο τους όπως είναι για τα άλλα δημόσια κτίρια του χωριού τους. Για να έχουν τα νήπια του Αγ. Θωμά το σχολείο που τους αξίζει.
Γεσθημανή Ηλιάδου-Γαρουφαλιά
Προισταμένη Ν/γείου Αγ. Θωμά
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Λόγος εν Σχηματαρίω, φύλο μηνός Φεβρουαρίου, σελίδα 16.
----------------------------------------------------------------------------
Εμείς περιμένουμε μια απάντηση από τον Δήμο
  • Τι ενέργειες έχει εκδηλώσει μέχρι σήμερα για το θέμα;
  • Βρέθηκε χώρος;
  • Εγκρίθηκε το έργο και από που χρηματοδοτείται;
  • Προκηρύχθηκε Διαγωνισμός Μελέτης από ειδικούς Μελετητές;