05 Οκτωβρίου 2007

Μέτρα ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Ασωπό Ποταμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

Σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Γ. Σουφλιά, στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καθώς και οι βουλευτές του νομού Βοιωτίας, οι νομάρχες Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής, οι δήμαρχοι Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Ωρωπού και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα θέματα του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά την σύσκεψη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:
1) Συνέχιση των εντατικών ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.
2) Επανεξέταση προς το αυστηρότερο των επιτρεπόμενων ορίων των επικίνδυνων ουσιών σε υγρά απόβλητα.
3) Άμεση ανάθεση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων, με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητας τους.
4) Οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού.
5) Ύδρευση από τον αγωγό του Μόρνου των δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδας
6) Παρακολούθηση ποιοτικά και ποσοτικά των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
7) Καθορισμός ζωνών προστασίας Ασωπού
8) Επανεξέταση προς το αυστηρότερο των περιβαλλοντικών όρων των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για την ρύπανση του Ασωπού ποταμού.
9) Εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Οινόφυτα και στην Ανατολική Αττική

Για το θέμα της ύδρευσης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έδωσε εντολή στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ να προωθηθεί γρήγορα το έργο και για αυτό το λόγο τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννη με τους Νομάρχες και τους Δημάρχους της περιοχής.

------------------------------------------------
Πολύ θετικά τα μέτρα. Περιμένουμε τις ενέργειες και τα αποτελέσματα.

02 Οκτωβρίου 2007

Διαμαρτυρία για σχόλια σε ανακοίνωση

Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα από Ανώνυμο,
για το σχόλιο http://agiosthomas.blogspot.com/2007/08/7-2007.html
που στο τέλος υπογράφει:
1]ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣ.ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ.ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
2]ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ”Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ”.
και το δημοσιεύουμε μαζί με την απάντησή μας.

Η συναυλία στον ‘Αγιο Θωμά Βοιωτίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω του εθνικού πένθους, με το μουσικό σχήμα του Μάνου Αχαλινωτόπουλου είχε ως συμμετέχοντες εκτός από τον κ. Αχαλινωτόπουλο ο οποίος είναι κορυφαίος κλαρινίστας και είναι και μουσικολόγος [διδάσκει και στο πανεπιστήμιο] τους ;
1]κ. Χρ. Ζώτο στο λαούτο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος λαουτιέρης σε καλλιτεχνικό μέγεθος της Ελλάδας.
2]κ.Ανδρέα Κατσιγιάννη στο σαντούρι, ο οποίος είναι καθηγητής μουσικής και μαέστρος της εξαιρετικής ορχήστρας Εστουδιαντίνα.
3]την κΤασία [και όχι Χαρά] Βέρρα η οποία είναι ιστορική μορφή του δημοτικού τραγουδιού, ένα πραγματικό αηδόνι και τιμή για αυτούς που την ακούν διότι είναι τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος που διδάσκει και παιδαγωγεί.
4]την κ. Νάντια Καραγιάννη που ως αδερφή του Μπάμπη Τσέρτου ήταν η μόνη που γνωρίζετε από ότι φαίνεται.
5]τον κ. Σπύρο Σιώλο εξαιρετικό νέο τραγουδιστή και καθηγητή Βυζαν.Μουσικής .

6]τους κ.κ.Ανδρέα Παππά πολύ καλό κρουστό και τους θαυμάσιους Θ.Κουέλη και Ν.Μέρμηγκα στο κοντρα μπάσσο και λαούτο αντίστοιχα.
Το πολυμελές αυτό μουσικό σχήμα θα έκανε ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στην καλή παραδοσιακή μουσική την βιωμένη με γνώση και συγκίνηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πολύ πλούσια μακραίωνη τοπική παράδοση που έβγαλε τον Κυριακάτη, τον Μειντανά, τον Λειβαδίτη και τον Κοκοντίνη. Επειδή το ύφος και το ήθος των σχολίων δεν αρμόζουν στο καλλιτεχνικό έργο και την προσφορά αυτών των ανθρώπων και ακόμη επειδή είναι ανεπίτρεπτο να υβρίζονται πρόσωπα όπως η κ.Τασία Βέρρα μια πραγματική ιέρεια του δημοτικού τραγουδιού ή ο κ.Αχαλινωτόπουλος για λόγους μάλλον εξωμουσικούς που έχουν να κάνουν με την πολιτική και επειδή ακόμη όλα αυτά δεν συνάδουν με τον πολιτισμό της περιοχής σας του οποίου το επίπεδο από ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι υψηλό, θα σας παρακαλούσαμε να τα αποσύρετε άμεσα. Στο μέλλον μπορείτε ελεύθερα να καλέσετε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες Λουδοβίκο, Ευανθία Ρεμπούτσικα κ.ο.κ. ή όποιον άλλον επιθυμείτε.
Με τιμή
1]ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣ.ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ.ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
2]ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ”Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ”.

---------------------------------------------------------
Απάντηση της Ομάδας Σύνταξης
Αγαπητέ ανώνυμε.
Επειδή δεν αφήσατε mail, σας οφείλουμε μια απάντηση μέσω σχολίων:
1. Η ανακοίνωση των 4 μόνο ονομάτων, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αφίσα που τοιχοκόλλησαν οι υπεύθυνοι του πνευματικού κέντρου, η οποία δεν περιλάμβανε κανένα άλλο όνομα και όχι από παράλειψη δική μας (αυτό μπορούν να σας το βεβαιώσουν και οι ίδιοι).

2. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας τονίζετε για την Κυρία Τασία Βέρα το όνομα "Χαρά";

3. Από που συμπεράνατε πως γνωρίζουμε μόνο την Νάντια Καραγιάννη;


4. Από το Νο6 και μετά μουσικοί, πρέπει να είναι ήσσονος σημασίας για εσάς γιατί τους αναφέρετε όλους μαζί.


5. Αν είχατε διαβάσει την τελευταία μας πρόταση, προφανώς θα καταλαβαίνατε ότι βλέπουμε θετικά την προώθηση της παραδοσιακής μας μουσικής και δη από ανθρώπους όπως η Βέρα που χρόνια τιμούσε και λάμπρυνε με την παρουσία της τα πανηγύρια μας.

6. Οι "αγαπημένοι" μας να είστε σίγουρος φίλτατε ανώνυμε ότι ταυτίζονται με αυτούς που αναγράφετε.

7. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάγνωση των σχολίων από εσάς πρέπει να ήταν επιδερμική, γιατί δεν αντιληφθήκατε ότι είναι σχόλια νέων ανθρώπων με αποδέκτη όχι τους καλλιτέχνες, αλλά τους κρατούντες τον Δήμο και την ανισομέρεια με την οποία κατανέμουν τις εκδηλώσεις σε όλο τον Δήμο. Η διαφαινόμενη αγανάκτηση επουδενί δεν αντανακλά στο πρόσωπο των καλλιτεχνών και να είστε απόλυτα σίγουρος γι'αυτό.

8. Επειδή μιλήσατε και εσείς για αναβολή της εκδήλωσης, μήπως γνωρίζετε το πότε θα γίνει στο μέλλον;

10. Το σχόλιό σας θα το ανεβάσουμε ως post στην αρχική σελίδα για να γίνει πιο ευκρινής η διαμαρτυρία σας.

11. Από το 1974 στην Ελλάδα έχει εγκαθιδρυθεί δημοκρατία και ως εκ τούτου η λογοκρισία έχει πάψει.

12. Άνθρωποι όπως ο Αχαλινωτόπουλος ή η Τασία Βέρα, ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν υπό τύπον ειρωνείας, φράσεις, όπως: κάλεσμα αγαπημένων καλλιτεχνών.
Να υποθέσουμε ότι έχουν δει το κείμενο και είναι σύμφωνοι με τα γραφόμενα σας;

Πάντα στη διάθεσή σας για γόνιμο διάλογο.

30 Σεπτεμβρίου 2007

Πληρώνουν με 5.000€ το έγκλημα στον Ασωπό!

Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ
Το ποτάμι που κάποτε ήταν για κολύμπι έγινε με κυβερνητικές αποφάσεις (του 1969 και 1979) αγωγός λυμάτων. Και από τότε ουδείς αρμόδιος ευαισθητοποιήθηκε


Μόνο μία καταδίκη για την καρκινογόνο ρύπανση που διαρκεί 38 χρόνια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

Ένα διαρκές έγκλημα έχει οδηγήσει στη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της Ανατολικής Βοιωτίας και της Βορειοανατολικής Αττικής, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.
Μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά και ένας λαβύρινθος μη καταγεγραμμένων αγωγών που απορρίπτει ανεπεξέργαστα λύματα με εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά μέταλλα στην κοίτη του Ασωπού, οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Κι όμως, κάποτε ο Ασωπός προσφερόταν για κολύμπι. Ήταν 7 Μαρτίου 1969 όταν ένα κομμάτι του Ασωπού, από τις πηγές έως το αντλιοστάσιο του Αγίου Θωμά, χαρακτηρίστηκε αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων. Οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων είδαν το φως της δημοσιότητας λίγο μετά την πτώση της χούντας. Στην τοπική εφημερίδα «Φωνή του Ωρωπού» ο κ. Γιώργος Γαβριήλ, σημερινός δήμαρχος, υπέγραφε το άρθρο, «Μελετάται η μετατροπή του Ασωπού εις αγωγό μεταφοράς των δηλητηριωδών αποβλήτων των εργοστασίων». Αγνόησαν την ΕΟΚ. Το 1979 το σύνολο του ποταμού χαρακτηρίστηκε αγωγός λυμάτων των βιομηχανιών από τις Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας. Στη συγκεκριμένη απόφαση βέβαια, δεν ελήφθη υπ΄ όψιν οδηγία της ΕΟΚ (2 Απριλίου 1979) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Από τα 141 είδη πτηνών που συναντώνται στον υγρότοπο του Ασωπού, τα 31 εντάσσονταν στο παράρτημα της οδηγίας. Η πρώτη πανεπιστημιακή έρευνα για την ποιότητα των υδάτων της περιοχής έγινε το 1994 από τον Τομέα Γεωγραφίας- Κλιματολογίας της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη θαλάσσια και παράκτια ρύπανση του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου από τα λύματα του ποταμού και γνωστοποιήθηκε στην κεντρική διοίκηση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Δύο χρόνια μετά υπολογίστηκε ότι η απόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ήταν 13.800 κυβικά μέτρα σε μία ημέρα αιχμής, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν στοιχεία για τα λύματα που αποχετεύονταν εμμέσως σε αυτόν. Χαμένες ευκαιρίες. Δύο χρόνια αργότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχείρησε να συστήσει τον Οργανισμό Προστασίας του Ασωπού με σκοπό την απορρύπανση του ποταμού, εγχείρημα το οποίο δεν τελεσφόρησε. Δεύτερη ευκαιρία, την ίδια χρονιά: η Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας επέλεξε το οικοσύστημα της περιοχής ως υποψήφιο για τον επιστημονικό κατάλογο των οικοτόπων που επρόκειτο να ενταχθούν στο δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000. Και αυτό το εγχείρημα ναυάγησε...
Το 1997 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου έρευνα για την αναγκαιότητα και τις τεχνικές παραμέτρους κατασκευής και λειτουργίας Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής του Ασωπού καθώς και των αστικών λυμάτων της Αυλώνας. Από αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε η μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση καθ΄ όλο το μήκος του ποταμού έως την περιοχή εκβολής του στο Χαλκούτσι και προτάθηκε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των λυμάτων. Πρόστιμα- χάδι. Και αυτή η πρόταση ναυάγησε. «Εδώ και δέκα χρόνια η προκαταρκτική έρευνα για το έργο “Ίδρυση και λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων της Περιοχής Ασωπού” παραμένει στο συρτάρι καθηγήτριας του Πολυτεχνείου» λέει ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού που το 1999 κινήθηκε νομικά εναντίον 13 βιομηχανιών για τη ρύπανση της περιοχής.
«Η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά φέτος το καλοκαίρι και ένοχοι κρίθηκαν οι έξι βιομηχανίες. Τα υψηλότερα πρόστιμα που επεβλήθησαν ήταν 5.000 ευρώ όπως και τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή», αναφέρει ο δικηγόρος κ. Αθανασόπουλος. Το 2003 υπήρξε άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τη διάσωση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Με την απόφαση για την τροποποίηση και συμπλήρωση του «Καθορισμού των κατευθυντήριων και οριακών τιμών ποιότητας των νερών από απορρίψεις ορισμένων επικίνδυνων ουσιών», ο Ασωπός θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης της Ρύπανσης Επιφανειακών Νερών της Χώρας.
Ευτυχώς ακυρώθηκε. Αντί γι΄ αυτό, τον Αύγουστο του 2006 η κυβέρνηση αποφασίζει τη δημιουργία της ΒΙΠΕ Τανάγρας, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν έως και 300 βιομηχανίες από όλη την Ελλάδα που θα χρησιμοποιούσαν τον Ασωπό ως «αγωγό επεξεργασμένων λυμάτων».
Τον Οκτώβριο του 2006 γίνεται αίτηση ακύρωσης της απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακόμα σήμερα η υπόθεση εκκρεμεί.
Η τραγική ειρωνεία: τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε η ένταξη του οικοσυστήματος των εκβολών του Ασωπού στο πρόγραμμα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβαλλοντικής Προστασίας Αθήνας, που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για την προστασία των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών του Νομού Αττικής.