06 Δεκεμβρίου 2008

Τα νέα Προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» του ΟΓΑ για το έτος 2009

Με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της «Αγροτικής Εστίας» στην ενίσχυση των κοινωνικών και ψυχαγωγικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ, η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με την αρ. 26583/533(ΦΕΚ 2302/11-11-2008) απόφασή της ενέκρινε τα Προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» του ΟΓΑ για το έτος 2009. Τα Προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» απευθύνονται σε 390.000 δικαιούχους και περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά προγράμματα.

Για το 2009 πρόκειται να υλοποιηθούν τα ακόλουθα προγράμματα:

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

Περιλαμβάνει 8/ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις).Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 140.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη.

2. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Περιλαμβάνει 3/ήμερες εκδρομές (2 διανυκτερεύσεις).Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 22.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη.

Προϋπόθεση συμμετοχής στα προαναφερόμενα προγράμματα είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ.
Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής καθώς και η παραλαβή των αντίστοιχων Δελτίων θα γίνει μέσω των ΚΕΠ όλης της χώρας.
Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων για τα ανωτέρω προγράμματα ορίστηκε με την προαναφερθείσα υπουργική απόφαση η κλήρωση. Κατ΄εξαίρεση θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς κλήρωση, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε ένα από τα παραπάνω προγράμματα, εφόσον λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή λόγω τυφλότητας ή παραπληγίας-τετραπληγίας.


3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΠΛΟΩΝ (ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΩΝ):

Περιλαμβάνει 4/ήμερες κρουαζιέρες (3 διανυκτερεύσεις), σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Παρέχει στους συμμετέχοντες δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια (αναχωρήσεις από το λιμάνι του Πειραιά), πλήρη διατροφή (εντός του πλοίου) και διαμονή σε δίκλινες καμπίνες. Απευθύνεται σε 4.000 συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων).

4. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ- ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

Περιλαμβάνει 5/θήμερο ταξίδι στην Κύπρο (4 διανυκτερεύσεις) αεροπορική μεταφορά, διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία (με πρωινό και ημιδιατροφή), καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις και τουριστικές περιηγήσεις (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων). Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 4.000 αυτοτελώς απασχολούμενους αγρότες, ηλικίας 21-64 ετών, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των προστατευομένων μελών τους (ατομικό πρόγραμμα).

Προϋπόθεση συμμετοχής στα προαναφερόμενα προγράμματα είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ.
Οι αιτήσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα των τετραήμερων κρουαζιέρων και για το επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο θα υποβληθούν στα ΚΕΠ όλης της χώρας. Τα αντίστοιχα Δελτία θα αποσταλούν απευθείας από τον ΟΓΑ με συστημένη επιστολή στους κληρωθέντες δικαιούχους.
Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων για τα παραπάνω προγράμματα ορίστηκε με την προαναφερθείσα υπουργική απόφαση η κλήρωση.


5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ:

Απευθύνεται σε 140.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία θεάματος από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της χώρας.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ.


6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

Τα δελτία θεάματος για την περίοδο 2009-2010, απευθύνονται σε 80.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους, οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη, για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων ελεύθερης επιλογής τους σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία θεάματος από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της χώρας. Επίσης ο ΟΓΑ, μέσω των προγραμμάτων δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου της «Αγροτικής Εστίας», θα διαθέτει εισιτήρια και για παιδικές σκηνές.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ.

02 Δεκεμβρίου 2008

Στοιχεία "σοκ" για τον Ασωπό

Νέα στοιχεία για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον ποταμό Ασωπό φέρνουν στο φως καταγραφές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, βυτιοφόρα με επικίνδυνα στερεά και υγρά απόβλητα, αποθέτουν τα προϊόντα τους ακόμη και στις πηγές του ποταμού, όπου καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

Από τις δειγματοληψίες των υδρογεωλόγων, όπως δείχνει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, προκύπτει ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο, όχι μόνο στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού αλλά και σε περιοχές που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από αυτή.

Για πρώτη φορά, από τότε που ανιχνεύθηκαν ίχνη βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα, εντοπίζεται εξασθενές χρώμιο και σε ιδιωτικές γεωτρήσεις, γεγονός που δείχνει πως η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα πλέον διευρύνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι στον υδροφόρο ορίζοντα της Αυλίδας ανιχνεύθηκαν υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου, που ανέρχονται σε 130 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, την ώρα που το ανώτατο όριο που ορίζει η επιστημονική κοινότητα είναι 50 μικρογραμμάρια.

Στην περιοχή του ρέματος του Αγίου Θωμά, κοντά στην βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων εντοπίστηκαν 150 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, ενώ σε γεωτρήσεις δίπλα από τον Ασωπό ποταμό το εξασθενές χρώμιο ανέρχεται σε 100 μικρογραμμάρια.

Έτσι, ένα περίπου χρόνο μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, για την τιμωρία των βιομηχανιών που εξακολουθούν να ρυπαίνουν και παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολλές παραποτάμιες βιομηχανίες, τα στοιχεία των ελέγχων εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά και τα μέτρα ανεπαρκή.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δίκη της πρώην γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, Μαργαρίτας Καραβασίλη, για άσκηση κριτικής στο έργο της Υπηρεσίας. Η κα. Καραβασίλη είχε καταγγείλει κλίμα αδιαφάνειας στην υπηρεσία και είχε αναδείξει το πρόβλημα μόλυνσης του Ασωπού.

Μιλώντας στα νέα της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ η κα. Καραβασίλη, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις εφευρίσκουν τεχνάσματα για την εναπόθεση των αποβλήτων, ενώ τα μέτρα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ δεν επαρκούν.

Αναδημσίευση από
ΣΚΑΪ

Προς τον Δήμαρχο Οινοφύτων:

Πότε λέτε αλήθεια για τον Ασωπό κύριε Δήμαρχε;

  • Όταν μας καλείτε για βόλτα στο ποτάμι που καθάρισε; ή
  • Όταν διοργανώνετε συγκέντρωση στο δήμο, μετά από γενική κατακραυγή, με την καθόλα αξιόλογη Κα Λοιζίδου και αναφέρεστε: στην αλαζονεία του ανθρώπου για την κυριαρχία του στο περιβάλλον με οποιουσδήποτε όρους;


Κάποιος πρέπει να σας θυμίσει πως στην Ελληνική γλώσσα υπάρχει και μια λέξη άγνωστη σε σας: συγνώμη*.

*τη χρωστάτε άμεσα στους δημότες.