13 Οκτωβρίου 2007

Από που θα πιούμε νερό τελικά;;;;

Ο Σουφλιάς είπε την Παρασκευή, πως οι περιοχές μας θα υδροδοτηθούν από αγωγό του Μόρνου.
Η ΕΥΔΑΠ διακόπτει την υδροδότηση από τον Μόρνο και ξεκινάει παροχή από την Υλίκη την ερχόμενη Τετάρτη, λόγο μείωσης αποθεμάτων νερού.

  • Εδώ στον Άγιο θωμά τι θα γίνει; Θα μεταφερθούμε και εμείς στην Υλίκη;
  • Θα γνωστοποιήσετε στην κοινωνία ότι το νερό της Υλίκης είναι χαμηλότερης ποιότητας, από του Μόρνου;
  • Θα ενημερώσετε τον κόσμο ότι για χρόνια δίπλα στην Υλίκη αναπτύσσονται καλλιέργειες που για να αποδώσουν τα μέγιστα, 'ντοπάρονταν' με ισχυρές δόσεις γεωργικών φαρμάκων;

Κάποιος πρέπει να μας ενημερώσει και εμάς τους χωριάτες, Επιτέλους.

11 Οκτωβρίου 2007

Τι συμβαίνει Κύριε Θεοδωρόπουλε;

Το Υπουργείο Υγείας με έγγραφό του έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Οινοφύτων να μην χρησιμοποιούν το νερό ούτε για καθαρισμό ούτε για μαγείρεμα. Παρ' όλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο Οινοφύτων αποφάσισε χθες βράδυ, κατά πλειοψηφία, να μην διακοπεί η παροχή του ύδατος, το οποίο ως γνωστόν περιέχει εξασθενές χρώμιο.

  • Τι συμβαίνει λοιπόν στα Οινόφυτα;
  • Ποιοι είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις;
  • Πόσο ισχυροί είναι;
  • Και τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν;

Τι έχετε να πείτε, κ. Θεοδωρόπουλε;

Ποιος κλείνει τα στόματα στον Ασωπό;
Εγκλημα στον Ασωπό. Ποιος ευθύνεται;

Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύθηκε στο http://viotia.blogspot.com και επειδή είμαστε απόλυτα σύμφωνοι μαζί τους, κατόπιν άδειάς τους, το αναδημοσιεύουμε....
....και ελπίζουμε σε μία απάντηση.

Νερό, ακατάλληλο και να το κοιτάς

Από την Ελευθεροτυπία

ΑΣΩΠΟΣ Ενώ το αλαλούμ με τις οδηγίες συνεχίζεται, οι αρμόδιοι αφήνουν το δήμο να βγάλει μόνος του το φίδι από την τρύπα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ακατάλληλο για κάθε «άμεση ή έμμεση επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό» είναι το νερό στα Οινόφυτα, όπως απεφάνθη το υπουργείο Υγείας σχεδόν δύο μήνες μετά τη διαπίστωση του προβλήματος με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και ενώ προηγουμένως προσπαθούσε μάλλον να υποβαθμίσει το όλο πρόβλημα

Το αλαλούμ με τις οδηγίες έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια που κάνουν οι αρμόδιοι φορείς να διώξουν από τα χέρια τους την «καυτή πατάτα» αφήνοντας τον Δήμο Οινοφύτων να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να φέρει επιτέλους καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών.
Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά:
* Στις 3 Αυγούστου έρχονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων που δείχνουν ότι το εξασθενές χρώμιο ξεπερνάει τα όρια στο νερό των Οινοφύτων.
* Το υπουργείο Υγείας τότε (10/8-13/8/2007) με δύο έγγραφα λέει ότι πρέπει να διακοπεί «η χρήση του νερού ως πόσιμου».
* Στις 14/8 ο περιφερειάρχης Στ. Ελλάδος Αθ. Σκορδάς ανακοινώνει ότι ξεκινούν τα έργα για την παροχή νερού στον δήμο από την ΕΥΔΑΠ και το αποτέλεσμα θα είναι άμεσο.
* Καθώς ο καιρός περνά, χρώμιο εντοπίζεται σε πολλές άλλες περιοχές (Ωρωπό, Δήλεσι, Αυλίδα, Χαλκούτσι, Θήβα) χωρίς όμως να ξεπερνά τα όρια που βάζει ο νόμος (50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, αλλά για το ολικό χρώμιο και όχι το εξασθενές που είναι πιο τοξικό).«Ελλειψη δεδομένων»
* Ξεσπά συζήτηση για τα όρια καθώς επιστήμονες υγιειονολόγοι υποστηρίζουν ότι ειδικά για το εξασθενές χρώμιο το όριο πρέπει να είναι μηδέν.
* Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο τότε γενικός γραμματέας Δημ.Υγείας Γ.Φωτεινόπουλος (από το γραφείο του μας ενημέρωσαν ότι παραιτήθηκε και αναλαμβάνει πρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ) στέλνει εγκύκλιο και υπογραμμίζει την «έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση». Αναφέρει όμως ότι όταν το όριο των 50 μγρ. ξεπερνιέται, πρέπει «να διακόπτεται υπό προϋποθέσεις η παροχή του νερού».

Στην «Ε» (28/9) ο κ. Φωτεινόπουλος δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν υψηλή επικινδυνότητα όταν καταπίνεται εξασθενές χρώμιο με νερό».
* Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει εκείνος να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες αφήνοντας σαφείς αιχμές για έλλειψη ευαισθησίας και αποφασιστικότητας στη Νομαρχιακή-Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς.
* Μία μέρα μετά, έρχεται το έγγραφο του υπ.Υγείας.
Από τη Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος, η προϊσταμένη Βασ. Καραούλη απαντά σε νεότερα ερωτήματα του Δήμου Οινοφύτων και διευκρινίζει ότι «η διακοπή χρήσης νερού ως νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σημαίνει διακοπή της χρήσης του για πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής και για οικιακές χρήσεις, δηλαδή χρήσεις του κατά τρόπο που να έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό».
* Σε δύο συνεδριάσεις του Δήμου Οινοφύτων ξεσπά διαμάχη για το αν θα υποβληθούν στοχευμένες μηνύσεις κατά των υπευθύνων για την όλη κατάσταση και το αν θα διακοπεί πλήρως η παροχή νερού.

Ο αντιδήμαρχος Μ. Γιαλλούρης υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις. Η πρόταση για τις μηνύσεις περνά κατά πλειοψηφία αλλά ο δήμαρχος Γ. Θεοδωρόπουλος λέει ότι θα ανακληθεί.

Ο δήμαρχος λέει ότι αποφασίζεται ομόφωνα η μη διακοπή παροχής νερού και ο αντιδήμαρχος λέει ότι εκείνος μειοψήφησε.

Αγνωστο παραμένει πότε θα τρέξει καθαρό νερό στις βρύσες...

arihadj@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/10/2007

Μετά Χριστόν Προφήται

Τώρα που φαίνεται να ‘επιλύεται’ το πρόβλημα του νερού –τουλάχιστον του πόσιμου- στη περιοχή μας, άρχισαν τα όργανα να παίζουν τον καλαματιανό.
Εμφανίζονται όλοι οι υπεύθυνοι, αυτόκλητοι , να υποστηρίζουν και πάλι το γνωστό:
Κατόπιν ενεργειών μου…
Δημοσιεύματα πολλά τόσο στον έντυπο, όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο:
‘Ο βουλευτής τάδε ενδιαφέρθηκε…’
‘Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος τάδε ενδιαφέρθηκε…’
‘Ο Δήμαρχος ενδιαφέρθηκε…’
‘Ο υπουργός ενδιαφέρθηκε…’


Πόση δόξα μπορεί να προσφέρει ένα υπέρτατο αγαθό, όπως το νερό σε όλους αυτούς, εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε!

Και αδυνατούμε, γιατί η γη που ζούμε, παράγει προϊόντα με αυτό το χρωμιωμένο νερό.

Κατά συνέπεια στη διατροφική μας αλυσίδα, το χρωμιωμένο νερό εξακολουθούμε και το πίνουμε, υπό τύπον τροφής, όπως καρώτα, πατάτες, ελιές, ψωμί.

Για ποιες ενέργειες καυχώνται λοιπόν όλοι αυτοί;

08 Οκτωβρίου 2007

Ο παππούς μου έλεγε...


Να κοιτάς εκεί που θες να πας,

αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς.

Γνώριζαν και δεν μέτραγαν

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Δεν είναι μόνο το νερό που μολύνεται αλλά και ο αέρας, όπως έδειξαν μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών.Μπορεί το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο να εντοπίστηκε στην περιοχή των Οινοφύτων πριν από δύο μήνες, ωστόσο όλοι γνώριζαν ότι το πόσιμο νερό της περιοχής είναι εδώ και δεκαετίες μολυσμένο.
Σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει πριν από 13 χρόνια (το 1994), είχαν συζητηθεί τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη στον Ασωπό τοξικών αποβλήτων από τις βιομηχανίες.* Εξι χρόνια μετά, το 2000, ο Δήμος Οινοφύτων είχε ζητήσει να υδροδοτηθεί από το ασφαλές δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έδειχναν ότι τα νιτρικά άλατα στο νερό βρίσκονται «σε οριακά επίπεδα». Ωστόσο, έλεγχοι για βαριά μέταλλα όπως εξασθενούς χρωμίου ούτε καν πέρναγαν από το μυαλό των αρμοδίων.
Τι κι αν η περιοχή ήταν και είναι ένα από τα κέντρα επεξεργασίας μετάλλου ολόκληρης της χώρας με βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα; Τι κι αν ήταν γνωστό στους πάντες ότι οι βιομηχανίες δεν είχαν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων; *
Οι έλεγχοι στα εργοστάσια της Βοιωτίας ήταν σπάνιοι, κάτι που είχε παραδεχτεί από τον Μάιο του 2004 ο νομάρχης Κλ. Περγαντάς.

Τι κι αν όλοι γνώριζαν ότι οι βιομηχανίες της Βοιωτίας δεν διέθεταν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οι έλεγχοι των αρμοδίων στα εργοστάσια ήταν σπάνιοι.
Σε έγγραφό του προς τον Συνήγορο του Πολίτη επισήμανε ότι η νομαρχία δεν διαθέτει ούτε μηχανήματα, ούτε το απαιτούμενο προσωπικό και πραγματοποιεί ελέγχους στις βιομηχανίες «στο πλαίσιο του εφικτού». Κατέληγε τονίζοντας ότι «το περιβάλλον δεν μας ανέχεται πλέον». Αγνοούν τις αποφάσεις
Παρ' όλα αυτά, το ίδιο νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε τον Απρίλιο του 2006 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων νέας ΒΙΠΕ, η οποία προβλέπει ότι τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα «θα διατίθενται» στον Ασωπό ποταμό!
Μια απόφαση που έχει προσβληθεί και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας...* Αποφάσεις που αγνοούσαν (;) επιδεικτικά τα αποτελέσματα από άλλες πιο ενημερωμένες μετρήσεις στις γεωτρήσεις των Οινοφύτων.
Τι είχε κάνει η Χημική Υπηρεσία Λειβαδιάς σε συνεργασία με τον δήμο, τον Δεκέμβριο του 2004 και εμφάνιζαν ολικό χρώμιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια για το πόσιμο νερό.
Η χημικός-μηχανικός Αργυρώ Γερούλια προειδοποιούσε τον Δήμο Οινοφύτων ότι ο έλεγχος θα πρέπει να εστιασθεί στην παρακολούθηση της συγκέντρωσης του χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
* Θορυβημένοι από αυτές τις νέες μετρήσεις, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των Οινοφύτων έστειλαν επιστολή προς τον τότε περιφερειάρχη Κ. Εξαρχο.
Τους απάντησε ότι ο δήμος δεν υπέβαλε αίτημα για έργα υδρεύσεων, «γιατί ενδεχομένως δεν υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη μελέτη». Εκτοτε, όπως καταγγέλλει ο ιερωμένος Γ. Οικονομίδης, όλα δείχνουν να σταματούν:«Από τα μέσα του 2005 μέχρι και τις αρχές του 2007, οπότε και αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή, δεν έγινε καμία ανάλυση.
Ούτε ζητήθηκε να γίνει από τη νομαρχία, την περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ολοι κινούνταν στην κατεύθυνση να μην ξεσπάσει το πρόβλημα».* Το ζήτημα όμως της μόλυνσης του πόσιμου νερού παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και φτάνει στη Βουλή ύστερα από επερωτήσεις τριών βουλευτών του ΚΚΕ και ενός του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2005.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αναφέρθηκε σε αποσπασματικούς ελέγχους που πραγματοποιούσαν οι λιγοστοί επιθεωρητές περιβάλλοντος χωρίς να δίνει κάποια διέξοδο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο, ήταν αδύνατον να μην είχε καταλάβει ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε στα Οινόφυτα με τις βιομηχανίες.
Λίγους μήνες πριν απαντήσει κατ' αυτό τον τρόπο, είχε ξεσπάσει οικολογικό σκάνδαλο στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου, στο οποίο «πρωταγωνιστούσαν» πρώτη φορά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.* Κάπως έτσι φτάσαμε στον περασμένο Αύγουστο, όταν παρουσιάστηκαν μετρήσεις σε Οινόφυτα και Ωρωπό, οι οποίες πρώτη φορά αναφέρονται στο εξασθενές χρώμιο.
Είναι η ώρα του Γ. Σουφλιά να ανακοινώσει με καθυστέρηση ότι ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι και εντοπίστηκαν ήδη επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου.Ο υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων. Κάτι που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την περασμένη Δευτέρα, όταν ετέθη σε εφαρμογή ο νέος νόμος διαχείρισης αποβλήτων. Ολες οι επιχειρήσεις όφειλαν να έχουν παρουσιάσει αναθεωρημένες άδειες λειτουργίας και νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.*
Είναι η ώρα του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας να μπει στο «παιχνίδι». Σύμφωνα με ορισμένους, επικοινωνιακό παιχνίδι. Ετσι, αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη όλων των νέων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των βιομηχανιών της περιοχής, με στόχο να πιέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.Αργησε το υπουργείο
Ο χημικός μηχανικός Θ. Παντελόγλου κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού:«Ως τώρα, η νομαρχία δεν έκανε τη δουλειά της. Σήμερα κατεβάζει τα μολύβια, μη αναθεωρώντας άδειες ρυπαντών. Από την άλλη, το υπουργείο αγνοεί το νόμο που ψήφισε και δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναθεωρηθούν οι άδειες. Αποτέλεσμα; Κρίση και κενό εξουσίας».
Πάντως, ο Γ. Σουφλιάς έσπευσε προχθές «αιφνιδιασμένος» να χαρακτηρίσει τραγική την κατάσταση στον Ασωπό, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ένας αλλά οκτώ αγωγοί που διοχετεύουν απόβλητα στο ποτάμι και να εξαγγείλει μέτρα απορρύπανσης.*
Ωστόσο, οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το μολυσμένο νερό έστω για μπάνιο και αναγκάζονται να πληρώνουν για να πίνουν εμφιαλωμένο. Η κατασκευή αγωγών σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ αλλά και του απαραίτητου διυλιστηρίου βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά Πρώτα θα γίνει δημοπράτηση, μετά θα εκδικαστούν τυχόν ενστάσεις και κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η κατασκευή.
«Θα μπορούσε να κατασκευαστεί κατευθείαν από την ΕΥΔΑΠ και να κερδίσουμε χρόνο» προτείνει ο Μ. Γιαλλούρης, αντιδήμαρχος Οινοφύτων.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/10/2007
------------------------------------------------------------------------------
Εμείς τι να πούμε;
Φοβούμενοι ότι πέρασαν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που αντιστοιχούν στο θέμα, παλεύουμε να το κράτησουμε ζωντανό, αναδημοσιεύοντας τα άρθρα του ημερήσιου τύπου. Γεγονός μεν, λυπηρό δε, είναι πως ο κόσμος δείχνει σημάδια κούρασης και αυτό μετράει υπέρ των "υπόπτων".