04 Ιουλίου 2008

Αύξηση κρουσμάτων έρπη στο χωριό

Ένα κρούσμα με συμπτώματα έρπη ζωστήρα δεν απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Όταν όμως από συζητήσεις διαπιστώνεται πως αρκετοί συγχωριανοί μας έχουν εμφανίσει δείγματα ανάπτυξης της νόσου που συνοδεύονται με ουρολοιμώξεις, τότε απαιτείται μια επιπλέον αναζήτηση των αιτιών έξαρσης της νόσου.

  • Ποιος θα ενημερώσει τις υπηρεσίες υγιεινής της Νομαρχίας;
  • Έχει την εμπειρία ένας αγροτικός γιατρός που έρχεται 3 πρωινά στο χωριό να αντιληφθεί αν πρόκειται για επιδημία και τα αίτια που την προκαλούν;
  • Έχουν αντιληφθεί οι τοπικές αρχές το πρόβλημα;
  • Πρόκειται για κάτι παροδικό ή είναι η αρχή σημαντικότερων προβλημάτων που έχουν σχέση με τις τελευταίες κλιματικές αλλαγές και τους πειραματισμούς των τοπικών αρχόντων με το είδος του νερού που μας παρέχεται;

Γράφει ο γιατρός της παρέας:


- Παθογένεια Ο ιός του έρπητα ζωστήρα όταν μολύνει για πρώτη φορά τον άνθρωπο προκαλεί ανεμευλογιά. Στην συνέχεια ο ιός καταφεύγει στα νωτιαία γάγγλια και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση ελάττωσης του αμυντικού συστήματος του ξενιστή ο ιός επανενεργοποιείται και προκαλεί την νόσο του έρπητα ζωστήρα.

- Πρόληψη Υπάρχει η ειδική ανοσοσφαιρίνη της ανεμευλογιάς (VZIG) που χορηγείται σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.

- Κλινική εικόνα Η νόσος εκδηλώνεται με πόνο, εξάνθημα και φυσαλλίδες εντοπισμένο σε μιά περιοχή του δέρματος. Ο πόνος μπορεί να παραμείνει επι μακρό χρονικό διάστημα μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος και χρειάζεται ειδικη αντιμετώπιση με αναλγητικά. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθει στον οφθαλμό και τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για απώλεια της όρασης.

- Διάγνωση Με την χαρακτηριστική κλινική εικόνα των φυσσαλίδων και του πόνου εντοπισμένων σε μια περιοχή του σώματος. Η μικροσκοπική εξέταση των επιχρισμάτων των φυσσαλίδων αναδεικνύει χαρακτηριστικά κύτταρα.

- Αντιμετώπιση Χορηγείται ακυκλοβίρη η βαλασυκλοβίρη. Σε περίπτωση οφθαλμικού έρπητα ζωστήρα χορηγούνται ακόμη τοπικά αντιικά και ατροπίνη.

------------------------------------


Το σίγουρο είναι πως είναι ανάγκη επιτακτική η διενέργεια μιας επιδημιολογικής μελέτης για να διερευνηθούν τα αίτια ανάπτυξης του έρπη.
Ποιος όμως θα αναλάβει να αφυπνίσει, τους με έπαρση καταθέτοντας τα έργα!!! που επιτεύχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια;

Αυτοοργάνωση συγχωριανοί, πριν είναι αργά.