18 Αυγούστου 2007

Και στο τέλος του Καλοκαιριού η μελαγχολία...

Το τέλος του Καλοκαιριού δημιουργεί μια μελαγχολία, πολλές φορές ανεξήγητη.

Δεν ξέρω αν τη μελαγχολία αυτή επιτείνουν οι εκλογές ή η νοσταλγία για τη νιότη που χάνεται και δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω.
Συνεχώς σιγοτραγουδάω ένα άσμα ‘Θέλω να γυρίσω στα παλιά’


- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που έπαιζα μπάλα στο προαύλιο του Δημοτικού και ο ποδοσφαιρικός αγώνας τελείωνε με σκορ 13 – 8.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που φορτώναμε τη ρεμούρκα του τρακτέρ με 15 άτομα και πηγαίναμε στο -Δήλεσι για μπάνιο.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που ο Δάσκαλος, ο κυρ Λευτέρης, μου έλεγε να τεντώσω το χέρι και να νοιώσω τον τετράγωνο ξύλινο χάρακα να πέφτει στη παλάμη μου.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που πρωτοέκανε την εμφάνιση της στο χωριό, αυτό το θεϊκό πλάσμα που όλοι ερωτευτήκαμε, η δασκάλα μας η Νάνσυ.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που η σπηλιά δεν ήταν γήπεδο, αλλά βράχος για ομαδικές μαλακίες.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που πρωτοπήγα σε πάρτυ στα Οινόφυτα φορτωμένος πάνω στις πατάτες ενός αγροτικού.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που περίμενα το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα για να κάνω το μεγάλο ταξίδι, στην μαγική πόλη, τη Χαλκίδα. Λεωφορείο στις 7:00 από το χωριό για Οινόη και από εκεί το τραίνο automotris. Μαγεία.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή του πρώτου μου έρωτα. Ξενυχτούσα στη μοναδική καφετερία του χωριού και μαζί με τα φιλαράκια καταστρώναμε σχέδια για το πώς θα συναντήσουμε τις αγάπες μας.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που πήρα το τραίνο από την Οινόη και πήγα πάνω από το Σταθμό Λαρίσσης με 2 φίλους για να γίνω άντρας. Μέχρι να διαβώ την πόρτα κόντευε να σπάσει το φιλοκάρδι μου. Όταν βγήκα είχα ψηλώσει και μισό μέτρο.
- Θέλω να γυρίσω στην εποχή που το να πας στη γιορτή του θείου σου ήταν εκ των ουκ ανευ. Κανείς δεν σε καλούσε. Κανείς δεν περίμενε το δώρο σου. Σε περίμενε όμως ένα τραπέζι στρωμένο και όλο το σοι.


Νοσταλγώ όλα αυτά και άλλα πολλά που θέλω να τα κρατήσω για πάντα μέσα μου μέχρι την αναχώρηση.

14 Αυγούστου 2007

Μουσική Βραδιά - 7 Σεπτεμβρίου 2007

Ανακοίνωση Πνευματικού Κέντρου Αγίου Θωμά

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

θα γίνει στο χωριό μας μουσική εκδήλωση με τους :

  • Μάνο Αχαλινωτόπουλο
  • Τασία Βέρα
  • Νάντια Καραγιάννη
  • Σπύρο Σιώλο

Αξίζει να είμαστε όλοι εκεί μετά τον εσπερινό της Παναγιάς.

12 Αυγούστου 2007

Το νερό της δικής μας πρωτεύουσας...

Από daynews.gr
Στη Βουλή έρχεται το θέμα των αυξανόμενων κινδύνων για την υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από την εκτεταμένη μόλυνση των νερών του Ασωπού ποταμού, με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.
Όπως επισημαίνει η κ. Ξηροτύρη, ο Ασωπός εξακολουθεί να αποτελεί την ανέξοδη και εύκολη λύση για τα υγρά απόβλητα της «άτυπης» βιομηχανικής ζώνης εκατοντάδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, που δημιούργησε το χουντικό Προεδρικό Διάταγμα του 1969.
Από τις 80 περίπου βιομηχανικές μονάδες που παράγουν υγρά απόβλητα, μόνον οι 15 διαθέτουν συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ 30 επιπλέον μονάδες απορρίπτουν στο ποτάμι νερά ψύξης μηχανών, νερά έκπλυσης βυτίων σκυροδέματος κ.ο.κ.
Στις αναλύσεις που έγιναν στο πόσιμο νερό, τα αποτελέσματα των οποίων κατατέθηκαν στο Δήμο Οινοφύτων στις 3 Αυγούστου, εμπεριέχεται χρώμιο άνω των 54,0μg/l και νιτρικά άνω των 76,5μg/l με όριο και για τα δύο το 50.
Το σημαντικότερο είναι ότι ανιχνεύθηκε και εξασθενές χρώμιο άνω των 51,0 μg/l, ουσία τόσο τοξική για την υγεία, για το οποίο δεν έχει καν προβλεφθεί όριο ασφαλείας, διότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει καν να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.


=================================
Πίνουν νερό -δηλητήριο στα Οινόφυτα Μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους
Της Λινας Γιανναρου

Σε οποιαδήποτε (άλλη) χώρα του κόσμου, εάν γινόταν γνωστό ότι το νερό το οποίο πίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα, άνω των επιτρεπόμενων ορίων, η παροχή θα σταματούσε πάραυτα και, μόνο στην υποψία ότι γι’ αυτό ευθύνονται βιομηχανικές μονάδες, θα ξεκινούσε άμεσα έρευνα. Βρισκόμαστε όμως στην Ελλάδα και η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι τα Οινόφυτα, η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, εκεί όπου οι νόμοι μοιάζει να μην έχουν καμία ισχύ.

Μπορεί από το 2004 να είναι -και επισήμως- γνωστό ότι οι γεωτρήσεις του δήμου «βγάζουν» νερό με επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών και χρωμίου (μεταξύ άλλων), ωστόσο ουδείς επίσημος φορέας έχει αναρωτηθεί το... γιατί, κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να συνδέσει αίτιο και αιτιατό.
Ετσι, οι εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής συνεχίζουν, σχεδόν ανενόχλητες, την πρακτική της απόρριψης ανεπεξέργαστων αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό που διαρρέει τα Οινόφυτα (και εκβάλλει στις πολυσύχναστες παραλίες του νότιου Ευβοϊκού), δηλητηριάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Και οι 30.000 κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να πίνουν το ίδιο νερό. Θα συνεχίσουν άραγε και τώρα που οι τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (τα αποτελέσματα βρίσκονται στη διάθεση της «Κ») σε γεωτρήσεις του δήμου επαλήθευσαν τις χειρότερες υποψίες εκείνων που εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου; Οτι, δηλαδή, το χρώμιο που από το 2004 έως σήμερα στις μετρήσεις κυμαίνεται κοντά ή πάνω από τα όρια, ανήκει στην κατηγορία του «εξασθενούς χρωμίου», το οποίο είναι τόσο τοξικό με αποτέλεσμα να μην ισχύουν καν όρια ασφαλείας;
Ηταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους να γίνει ειδικός διαχωρισμός της ουσίας, ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα του προβλήματος. Σημειώνεται ότι το εξασθενές χρώμιο είναι χαρακτηρισμένο ως καρκινογόνος ουσία, η οποία επίσης δρα βιοσυσσωρευτικά, δεν αποβάλλεται δηλαδή από τον οργανισμό. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το εξασθενές χρώμιο «δείχνει» βιομηχανική ρύπανση. Αντίθετα, το χρώμιο γενικώς και αορίστως θα μπορούσε θεωρητικά να αποδοθεί και σε άλλες πηγές.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που κοινοποιήθηκαν στον δήμο στις 3 Αυγούστου έχουν θορυβήσει τους πάντες στην περιοχή. «Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων κ. Μιχάλης Γιαλούρης.
Ενδεικτικό είναι ότι με έκτακτη ανακοίνωση ο δήμος θα καλέσει τους πολίτες να σταματήσουν την κατανάλωση νερού. Τι βρέθηκε:
- Σε δείγμα πόσιμου νερού από το 3ο αντλιοστάσιο του Δήμου Οινοφύτων (θέση Μουρίκι), η τιμή του χρωμίου φθάνει τα 53,8 μg/l με όριο τα 50 μg/l και του εξασθενούς χρωμίου τα 51 μg/l με... κανένα όριο ασφαλείας. Στο ίδιο αντλιοστάσιο, τα νιτρικά φθάνουν τα 76,5 μg/l με όριο τα 50.
- Σε δείγμα πόσιμου νερού από το 4ο αντλιοστάσιο Οινοφύτων (θέση ΛΑΚΚΑ), το χρώμιο φθάνει τα 54,9 μg/l και το εξασθενές χρώμιο τα 50 μg/l.
- Σε δείγμα πόσιμου νερού που ελήφθη από το δίκτυο Οινοφύτων, το χρώμιο φθάνει τα 50,3 μg/l και το εξασθενές χρώμιο τα 47,9 μg/l. Τα νιτρικά και εδώ ξεπερνούν το όριο (66,9 μg/l).
«Οι διοικήσεις του δήμου έως τώρα έκρυβαν το πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Γιαλούρης.
«Επρεπε από την πρώτη στιγμή να ζητήσουν ξεχωριστή εξέταση του εξασθενούς χρωμίου.
Είναι δεδομένο ότι η ρύπανση είναι βιομηχανική».
«Αν όλα τα βαρέα μέταλλα θεωρούνται επικίνδυνα και δεν θα πρέπει να ανιχνεύονται σε πόσιμο νερό, το εξασθενές χρώμιο είναι θάνατος», εξηγεί στην «Κ» ο χημικός μηχανικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Θ. Παντελόγλου. «
Δημιουργεί ανοξία στα κύτταρα, είναι εξαιρετικά τοξικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανίχνευση της ουσίας στο νερό είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης χρωμικού οξέος κατά την επεξεργασία μετάλλων. «Και όλες οι αλουμινοβιομηχανίες, οι χαλκοβιομηχανίες, οι σιδηροβιομηχανίες της Ελλάδας βρίσκονται στα Οινόφυτα».
Οταν ο ρυπαίνων δεν πληρώνει
Τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων στο (μόνο κατ’ ευφημισμόν πλέον) πόσιμο νερό των Οινοφύτων έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι στη χώρα μας η ρύπανση συμφέρει. Κι αυτό διότι δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες (ήταν 19 Ιουνίου) από τότε που το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας καταδίκασε έξι υπευθύνους εργοστασίων της περιοχής για «σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος», καθώς σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έριχναν χωρίς τη δέουσα επεξεργασία τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Το μεγαλύτερο ωστόσο από τα πρόστιμα που επιδικάστηκαν δεν ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ. Πολλοί έκαναν λόγο για έλλειμμα στο νομικό οπλοστάσιό μας όσον αφορά στις ποινές που αφορούν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είναι προφανές πως η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού κοστίζει πολύ πιο ακριβά για τις βιομηχανίες. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει ο χημικός μηχανικός κ. Θ. Παντελόγλου, τα τοξικά απόβλητα απαιτούν ειδική προεπεξεργασία πριν από τη διοχέτευσή τους στον βιολογικό καθαρισμό, ανεβάζοντας το κόστος της διαχείρισης. «Συμφέρει δηλαδή να τα ρίχνουν όπως είναι στο ποτάμι». Και εάν, για κακή τους τύχη, κάποιος από τους δύο αρμόδιους υπαλλήλους της Νομαρχίας Βοιωτίας περάσει για έλεγχο και επιβάλλει πρόστιμο, αυτό θα καταβληθεί και «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Και ο κύκλος της ρύπανσης θα συνεχισθεί, εις βάρος της υγείας χιλιάδων ανθρώπων.
---------------------------------
Κουράγιο και εμείς στον Άγιο τα ίδια έχουμε. Από τα ίδια τρόφιμα τρώμε. Από αντίστοιχο νερό πίναμε μέχρι πρόσφατα. Και τι πίνουμε τώρα, κανείς δεν ξέρει. Ή μήπως ξέρει;

Η άποψή μας: αν δεν ήταν ο παπάς (καλή του ώρα) ακόμη και αυτή η διοίκηση του Δήμου προσπαθούσε μέχρι πρόσφατα να πάρει παράταση για τη χρήση του νερού. Ή μήπως δεν είναι πρόσφατη η συγκέντρωση με τους 2 χημικούς που εκλήθησαν για να εφησυχάσουν τον κόσμο;
Κουράγιο....