06 Μαρτίου 2008

Ζώντας στη χώρα της Ουτοπίας

Ελλάδα 2010 μ.Χ.


Οι δήμαρχοι Δερβενωχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Τανάγρας συγκεντρώνονται και συζητούν την συνένωση των δήμων τους στη βάση του νομοσχεδίου: Καποδίστριας Νο2.

Άνθρωποι ανοικτόμυαλοι και μορφωμένοι χωρίς προκαταλήψεις και απελευθερωμένοι από ψευτοτοπικίστικες αναχρονιστικές αντιλήψεις κάθονται σε ένα τραπέζι μαζί με τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη για βιώσιμη ανάπτυξη του νέου Δήμου και κοιτούν τον χάρτη με τα νέα…σύνορα.


Ο επικεφαλής της ομάδας καταθέτει τα συμπεράσματα:

1. Ο νέος δήμος θυμίζει κάτι από τον παλαιό Νομό Βοιωτίας με δύο αστικά κέντρα, το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, όπου συνεχώς διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, όπως η Θήβα και η Λειβαδιά πριν λίγα χρόνια.
2. Τους θερινούς μήνες παρατηρείται συγκέντρωση πληθυσμού στο παραλιακό όριο του δήμου, το Δήλεσι, που υπερβαίνει κατά πολύ τον υπόλοιπο ολικό πληθυσμό του Δήμου.
3. Ο νέος δήμος διαθέτει ποικίλο τοπογραφικό ανάγλυφο με μεγάλο ορεινό όγκο(δερβενοχώρια, τμήμα Πάρνηθας) και εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα(Δήλεσι).
4. Τη μεγαλύτερη έκταση καλύπτει το τμήμα των Δερβενοχωρίων.
5. Η ιστορική ανασκόπηση της περιοχής δείχνει πως το τοπωνύμιο Τανάγρα θα πρέπει να προηγηθεί των υπολοίπων.
6. Η μεταφορά κατοίκων, ακόμη και με δημοτικά συγκοινωνιακά μέσα σε ένα από τα δύο μεγάλα κέντρα για επίλυση προβλημάτων δείχνει ετεροβαρής, ως προς τους κατοίκους των οικισμών Άρματος, Δάφνης, Καλλιθέας, Κλειδίου, Πύλης, Στεφάνης, Σκούρτων. Ως εκ τούτου προτείνεται μια ακτινωτή οδοποιία του νέου δήμου.
7. Προτείνεται ως κέντρο άσκησης της εξουσίας ο οικισμός του Κλειδιού με διαδρόμους υπό μορφήν αστέρος, προς όλους τους οικισμούς του δήμου.
6. Με αυτή τη ρύθμιση και λόγω της θέσης του οικισμού(σχεδόν στο κέντρο του νέου δήμου), κανείς πολίτης δεν θα έχει το αίσθημα του παραγκωνισμού, απέναντι στη κεντρική εξουσία.
7. Οι αποστάσεις πρόσβασης θα είναι σχεδόν ίδιες για τους περισσότερους οικισμούς.
8. Η εν λόγω πρόταση θα συντελέσει και στην αποκέντρωση πληθυσμού από τις ήδη επιβαρυμένες ρυπογόνες περιοχές των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου.

Οι επιστήμονες εκθέτουν τις απόψεις τους και συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν επί της πρότασής τους. Μιλούν για περιβαλλοντικά έργα και έργα υποδομής που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη παρθένων οικισμών. Μιλούν για δασικά πάρκα στον ορεινό όγκο του νέου δήμου και για ήπιες μορφές τουρισμού.
Μιλούν, μιλούν και παρατηρούν τα πρόσωπα τα δημάρχων, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα πρόσωπα που αντίκρισαν όταν ξεκίνησε η παρουσίαση.

Στο μόνο που δείχνουν να συμφωνούν είναι το όνομα Τανάγρα (μακάρι να ήταν έτσι και με τα Σκόπια!). Στα υπόλοιπα υπάρχει χάσμα γενεών.
Οι δήμαρχοι των δύο μεγάλων αστικών κέντρων Οινοφύτων και Σχηματαρίου επιθυμούν τη συνένωση, αλλά φέρονται ανυποχώρητοι ως προς την αλλαγή της έδρας του νέου δήμου, καθότι αντιμετωπίζουν το θέμα πληθυσμιακά.
Ο δήμαρχος Δερβενοχωρίων συμφωνεί με την έδρα, αλλά επειδή ο Δήμος του είναι μεγαλύτερος σε έκταση από τους υπόλοιπους επιθυμεί διακαώς την αλλαγή της έδρας και δείχνει να προκρίνει τη λύση Κλειδί.
Ο δήμαρχος Τανάγρας έχει τις λιγότερες διαφωνίες, καθώς και η πρόταση Κλειδί τον συμφέρει, αλλά και η δημιουργία της έδρας στο Σχηματάρι δεν δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις, Είναι όμως εντελώς αρνητικός στη δημιουργία της έδρας στα Οινόφυτα.

Για το καλό όλων όμως και επειδή αναφέραμε στη αρχή ότι είναι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι αποφασίζουν τη δημιουργία της έδρας στο Κλειδί.
Έτσι δημιουργείται ένας δήμος υπόδειγμα για όλη την Ευρώπη, όπου με γνώμονα το περιβάλλον αναπτύσσονται έργα ωφέλιμα και προσβάσιμα σε όλους τους Δημότες. Δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπηρεσίες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και μετά τη πρώτη τετραετία συνύπαρξης αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ισόποσης κατασκευής έργων.


Αυτά στη χώρα της Ουτοπίας γιατί εδώ είναι Ελλαδιστάν.
(Καταραμένο ξυπνητήρι, πότε πέρασε η ώρα;)