Μια ακόμη γνώμη...
Η σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαχειριστεί προβλήματα που πριν μια δεκαετία ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας για τους εγκαταβιούντες τον τόπο τούτο.
Είναι δε τα προβλήματα αυτά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που οι διοικούντες την αυτοδιοίκηση, αδυνατούν να προσεγγίσουν και να δώσουν άμεσες λύσεις.
Έχουν όμως μια κοινή συνιστάμενη. Το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής.
-Τι αναμένει ο ψηφοφόρος από τους ανθρώπους αυτούς;
-Τι είναι αυτό που αναγκάζει τον κάθε ψηφοφόρο να εκφυλίζει και να εκμηδενίζει το οποιοδήποτε έργο παράγεται από έναν δήμο;
-Τι είναι αυτό που αναγκάζει τους τοπικούς ταγούς μετά από παρέλευση μικρού χρόνου στη διοίκηση να αποκτούν υπερφίαλο και ειρωνικό ύφος;
Πολλά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που παράγονται από αυτά.
Στη σημερινή της μορφή η τοπική αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά οι άνθρωποι που διοικούν, καλούνται να παίξουν το ρόλο του διαχειριστή ενός συστήματος με παραμέτρους πολλών βαθμών ελευθερίας (δάνειο από τη φυσική).
Συνεπώς απαραίτητο εφόδιο των ανθρώπων αυτών στη σημερινή εποχή είναι η γνώση της διοίκησης και των εργαλείων αυτών που θα συντελέσουν στη χρηστότητα της.
Πόσοι και ποιοι από την σημερινή διοίκηση του Δήμου μας έχουν γνώση των εργαλείων αυτών που θα τους βοηθήσουν και θα τους οδηγήσουν στην τεχνοκρατική απόφαση;
Τα εργαλεία αυτά αποκτώνται με γνώση.
Και επειδή η ειδική γνώση δεν είναι αρμοδιότητα του εκλεγμένου, αυτός οφείλει να γνωρίζει πως θα εξασφαλίσει την ειδική γνώση.
Είναι χαρακτηριστική η ρήση τοπικού συμβούλου πριν λίγο καιρό: ‘Ένα πρόβλημα λύνεις, χίλια ξεπετάγονται’. Τι ανάμενε ο σύμβουλος, ότι ο δρόμος προς τη δόξα θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα; Έχει σημασία βέβαια και η συνέχεια του παραπάνω διαλόγου. Εγκρατής στα κοινά με αρκετή εμπειρία στα διοικητικά του παρατήρησε το εξής: ‘ Προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αν δεν εφαρμόσετε την τυποποίηση στα ήδη υπάρχοντα, ο όγκος των προβλημάτων θα μεγαλώνει’. Ο σύμβουλος εξανέστη και απάντησε: ‘ Ναι, ναι χρειάζεται τυποποίηση, αλλά δεν την ψηφίζει η αντιπολίτευση’’ Ο ένας κοίταξε τον άλλο στη παρέα και όλοι κρυφογέλασαν, αντιλαμβανόμενοι πως ο δημοτικός σύμβουλος δεν είχε καν αντιληφθεί την έννοια.
Να λοιπόν μια έννοια που πρέπει να φροντίσει ο ίδιος ο Δήμαρχος να εξηγήσει στους συμβούλους του.
Τι είναι λοιπόν η τυποποίηση; Μια καταγεγραμμένη διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε φορά που προκύπτει το ίδιο πρόβλημα.
Με απλά λόγια. Εμφανίζεται ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα επιλύεται με εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών επιτυχώς. Καταγράφω τα βήματα αυτά και τα δίνω για εφαρμογή, όταν αυτό το πρόβλημα προκύψει στο μέλλον.
Ή να το πούμε διαφορετικά, εφαρμόζοντας το ‘Κάλλιον το προλαμβάνειν’ , θεσπίζω διεργασίες που σκοπό έχουν την πρόληψη, παρά τη θεραπεία. Επί παραδείγματι: Κάθε Σεπτέμβρη δεν χρειάζεται η επέμβαση του δημοτικού συμβούλου στα συνεργεία καθαρισμού για να καθαρίζουν τους υπονόμους. Αρχές Μάη συγκροτούνται οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας. κτλ.
Αυτή λοιπόν η καταγραφή για να είναι εφικτή πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι ένα επιχειρησιακό σύστημα και ο ορισμός του καταγράφεται παρακάτω:
Επιχειρησιακό είναι το σύστημα εκείνο στο οποίο τα μέσα έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί και οι άνθρωποι έχουν γίνει ικανοί να παίζουν το ρόλο τους μέσα σε αυτό, για να φέρει σε πέρας την αποστολή ή να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε να επιχειρεί.
Δύσκολος ορισμός στη κατανόηση, αλλά αναγκαία η γνώση του από τους τοπικούς άρχοντες αν επιθυμούν τη παροχή ποιοτικών παροχών στους πολίτες.
Το σύνταγμα δίνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε όλους τους Έλληνες πολίτες με μοναδικούς περιορισμούς την ηλικία και την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Άρα αυτό που ζητάμε από τους με τα κοινά ασχολούμενους είναι η διορατικότητα και η γνώση της διαχείρισης.
Ζητάμε από τους άρχοντες να αντισταθμίσουν την αδυναμία τους αυτή, με εργαλεία ικανά να οργανώνουν και να προλαβαίνουν.
Τα εργαλεία αυτά είναι οι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι(στελέχη) του Δήμου, οι οποίοι τηρούν τα πρότυπα, ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή, τυποποιώντας τις διαδικασίες και εφαρμόζοντας τα ποιοτικά πρότυπα που προκύπτουν από τις αρχές που διέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση , όπως τις όρισε το υπουργείο εσωτερικών με την εφαρμογή της Καποδιστριακής συνένωσης.
Διαθέτει σήμερα ο δήμος μας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, προσωπικό που έχει την τεχνογνωσία να αναλάβει τέτοια καθήκοντα και να τα επιτελέσει με επιτυχία;
Διαθέτει προσωπικό που δεν έχει δει τη θέση του ως βόλεμα ή δημοτικό σύμβουλο που δεν σκέφτεται ‘ρουσφετολογικά’ τους ψηφοφόρους του;
Στο τελευταίο ενδεχόμενα να παίζει ρόλο και η μονιμότητα των υπαλλήλων.
Ωστόσο, η ανύπαρκτη παίδευση των υπαλλήλων στις προκλήσεις του νέου ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης συμβάλει στη μη κατανόηση του ρόλο τους στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σύστημα.
Ναι στο δικαίωμα του καθενός να μετέχει ως αντιπρόσωπος μιας ομάδας στα κοινά, όπως προβλέπει το σύνταγμα, αλλά με την υποστήριξή του με κατάλληλα εργαλεία που αναφέραμε πιο πάνω. Και επειδή ο όρος εργαλείο είναι συχνά παρεξηγήσιμος, τον αντικαθιστούμε με ανθρώπους ικανούς στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού(πιο εύηχο από τον όρο: ανθρώπινος πόρος)[administration of human resources].
Αν η τυποποίηση και η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες εξασφαλιστούν με επιστημονικές μεθόδους στον δήμο, τότε είναι βέβαιο, πως ποτέ δεν θα αντιμετωπισθούν εκ νέου παρελθοντικά προβλήματα, αλλά μόνο καινά.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω προτείνουμε στους άρχοντας ημών να επανεξετάσουν τη στάση τους και τις ενέργειές τους προς το κοινό καλό με σύνθημα το ‘Κάλλιον το προλαμβάνειν’ .
9 σχόλια:
Πολύ σημαντικά αυτά που μας λες Αγιε.
Θα ήθελα να δώσω μια άλλη διάσταση. Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετές βιομηχανίες της συνθήκης ΣΕΒΕΖΟ. Το τι σημαίνει αυτό φαίνεται στο παρακάτω άρθρο που βρήκα στον "Ριζοσπάστη".
Το τρομερό αυτό ατύχημα στο Σεβέζο της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα την ομώνυμη συνθήκη. Άραγε υπάρχουν τα σχέδια εκένωσης της περιοχής μας εαν συμβεί κάποιο τέτοιο ατύχημα;
Οι άρχοντες μας έχουν καταλάβει περι τίνος πρόκειται;
Αξίζει νομίζω να το ψάξουμε λίγο περισσότερο το θέμα αυτό...
Από "Ριζοσπάστη"
Τρίτη 10 Ιουλίου 2001
Η Λα Μπριάντσα, ο «Κήπος της Λομβαρδίας», όπως με καμάρι την αποκαλούσαν οι κάτοικοί της, ήταν μια ειδυλλιακή, ευημερούσα περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Ομως τον Ιούλη του 1976 μεταμορφώθηκε σε ένα εφιαλτικό, σεληνιακό τοπίο.
Το Σεβέζο, μια από τις πολλές μικρές πόλεις της περιοχής, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς «βραδυφλεγούς» τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, ιδιοκτησίας μιας μεγάλης ελβετικής εταιρίας, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα. Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη. Η εταιρία, αν και γνωρίζει το περιστατικό, αποφεύγει να ενημερώσει τις αρχές και έτσι οι κάτοικοι αγνοούν τους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν.
Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη δεν υπήρχε καμιά ένδειξη της βαριάς μόλυνσης εκτός από μια έντονη οσμή στην ατμόσφαιρα. Υστερα από μια εβδομάδα, τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να μαραίνονται. Πουλιά έπεφταν νεκρά από τον ουρανό και μικρά ζώα άρχισαν να πεθαίνουν. Μετά τα φυτά και τα ζώα, ήρθε και η σειρά των ανθρώπων. Γύρω στα 35 άτομα - ανάμεσα τους πολλά παιδιά - παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.
Μόνο τότε η εταιρία διακόπτει την εγκληματική σιωπή της και αναγκάζεται να παραδεχτεί το τι είχε συμβεί, ενώ οι 1.500 κάτοικοι του Σεβέζο και της γύρω περιοχής συνειδητοποιούν ότι η τραγωδία τους μόλις έχει αρχίσει. Ταυτοχρόνως, όλη η Ιταλία πληροφορείται με τρόμο ότι, επί δέκα ολόκληρες μέρες, δηλητηριασμένα προϊόντα (κρέατα, αβγά, γαλακτοκομικά) ζωικής προέλευσης, κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.
Τα όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων. Η οικονομία δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα, κλείνουν όλες οι βιομηχανικές μονάδες γύρω από το Σεβέζο και εκατοντάδες εργάτες βρίσκονται στο δρόμο. Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.
Μέσα στο κλίμα του πανικού και του τρόμου, η ιταλική κυβέρνηση δίνει την άδεια στην εταιρία ICMESA να ανατινάξει τις εγκαταστάσεις της στο Σεβέζο με τη δικαιολογία ότι έτσι θα περιοριστεί η μόλυνση. Με την ανατίναξη, όμως, εξαφανίζονται και οι αποδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρίας...
τι θα περίμενε κανείς να περιμένει από τους τοπικούς συμβούλους;
Για ρωτήστε τους, τι ακριβώς κάνουν σε όλη τους τη ζωή;
Κάποιοι από αυτούς δεν ξέρουν που χρωστάνε και κοιτούν να ξεχρεώσουν.
Και κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν τα αποτελέσματα των εκδουλεύσεων που έκαναν κάποτε.
Αμφιβάλω αν κάποιος από αυτούς είναι ακόμη και σε θέση να διαβάσει αυτά που γράφετε.
Πολύ σοβαρή η διάσταση που βάζει ο saraangi σστο θέμα.
Προτείνω να το κάνετε άρθρο.
Γιατί δεν αναφέρεστε καθόλου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε αύξηση τελών;
Και κάτι άλλο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
Μήπως γνωρίζετε τι σχέση έχει η εφημερίδα Ανεξάρτητος Παρατηρητής με την Βοιωτική εκκλησία;
Πως να διακαιολογηθεί τόσο γλείψιμο διαφορετικά;
ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ.
Ούτε καν θέλω να σκεφτώ τη στιγμή που θα μου πούνε πάρε τον πούλο από τον τόπο σου, για να γίνει εκκένωση και καθαρισμός.
Ίσως και να το χαρακτήριζα τρομολαγνεία. Το παράδειγμα που αναφέρει ο Sarangi δηλώνει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί και εδώ.
Ποιος θα πληρώσει αυτό που ήδη εμείς πηρώνουμε χωρίς να φταίμε;
Ποιος πούστης βιομήχανος;
Ποιος είρωνας δημοτικός άρχοντας;
Ποιος ανυποψίαστος αγρότης;
Ποιος ήδη άρωστος;
Ρε ποιος σας ακούει;
Πολύ βαρειά αυτά που γράφετε και κανείς δεν τα καταλαβαίνει.
έρχονται Χριστούγεννα. Αν θέλετε να διασκεδάσετε μπορείτε να απολαύσετε τζάμπα θεατρική παράσταση.
Κάθε Τρίτη απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Οινοφύτων παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση:
'Το μπάχαλο'.
Γέλιο μέχρι θανάτου και δωρεάν
Θέσεις περιορισμένες.
Ας συμβουλέψει κάποιος αυτόν τον δήμαρχο Οινοφύτων, σχετικά με το νερό.
Διάβασα το Εθνος και λέει ότι περιμένει το υπουργείο να του πει τι θα κάνει;
δήμαρχε πόσο θες να μας τρελάνεις;
Γινεσαι εσύ φονιάς των δημοτών σου, όταν τους παρέχεις ακόμη αυτό το δηλητήριο. Γιατί νερό δεν είναι.
Και που είσαι. Αυτό το παραμύθι ότι ο ασωπός καθάρισε μην το πεις και πάρα έξω.
ΡΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΖΩΓΑΦΗΣΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ.
ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ.
ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ;
ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ.
ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕ ΤΟ ΜΠΑΜ. ΕΔΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗς ΠΟΠΗΣ. ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ.
ΑΝΙΚΑΝΟΙ
Καλό είναι να ξέρεις Άγιε ότι η παρούσα Δημοτική Άρχη είναι αυτή που δημιούργησε σεμινάρια κατάρτισης για την περαιτέρω εξειδίκευση του διοικητικού προσωπικού του Δήμου.Μέχρι τώρα τα έχουν παρακολουθήσει 30 υπάλληλοι πάνω στους νέους τρόπους διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.Κάλα όλα αυτά που λες αλλά καλο θα ήταν να ενημερωνεσαι λίγο καλύτερα και πιο αντικειμενικά κυρίως!! Την ευχή σου....
Είναι από τις λίγες φορές που κάνουμε παρεμβάσεις και αυτό όχι για να κρίνουμε τα λεχθέντα του πιο πάνω ανώνυμου, αλλά για να υπενθυμίσουμε το εξής:
Ποτέ δεν ενημερωνόμαστε αντικειμενικά, αλλά και η άποψή μας είναι απόλυτα υποκειμενική.
Δεν εκπροσωπούμε κανέναν, παρά μόνο τους εαυτούς μας και οι ανησυχίες μας είναι αυτό που αισθανόμαστε ως πολίτες να καθρεφτίζεται επάνω μας, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατανοήσει τον όρο 'αντικειμενικότητα'.
Τώρα αν εσείς ομιλείτε και αφουγκράζεστε την κοινωνία αντικειμενικά, κατά τη γνώμη μας πρόκειται περί άθλου.
Την ευχή μας λοιπόν ανώνυμε για ότι καλό πιστεύτε και πράτετε.
Άλλωστε να θυμίσουμε και κάτι που δεν το ξεχνάμε ποτέ εμείς.
Την δημοτική αρχή την επέλεξαν οι δημότες για 4 χρόνια και ότι και να πούμε στο τέλος θα κριθεί το πλήρες έργο της.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει κανέναν δημότη να ελέγχει αυτόν που επέλεξε στο ενδιάμεσο διάστημα.
Έυχαριστούμε πολύ για την παρέμβασή σας.
Δημοσίευση σχολίου