Το νερό της δικής μας πρωτεύουσας...
Από daynews.gr
Στη Βουλή έρχεται το θέμα των αυξανόμενων κινδύνων για την υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από την εκτεταμένη μόλυνση των νερών του Ασωπού ποταμού, με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.
Όπως επισημαίνει η κ. Ξηροτύρη, ο Ασωπός εξακολουθεί να αποτελεί την ανέξοδη και εύκολη λύση για τα υγρά απόβλητα της «άτυπης» βιομηχανικής ζώνης εκατοντάδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, που δημιούργησε το χουντικό Προεδρικό Διάταγμα του 1969.
Από τις 80 περίπου βιομηχανικές μονάδες που παράγουν υγρά απόβλητα, μόνον οι 15 διαθέτουν συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ 30 επιπλέον μονάδες απορρίπτουν στο ποτάμι νερά ψύξης μηχανών, νερά έκπλυσης βυτίων σκυροδέματος κ.ο.κ.
Στις αναλύσεις που έγιναν στο πόσιμο νερό, τα αποτελέσματα των οποίων κατατέθηκαν στο Δήμο Οινοφύτων στις 3 Αυγούστου, εμπεριέχεται χρώμιο άνω των 54,0μg/l και νιτρικά άνω των 76,5μg/l με όριο και για τα δύο το 50.
Το σημαντικότερο είναι ότι ανιχνεύθηκε και εξασθενές χρώμιο άνω των 51,0 μg/l, ουσία τόσο τοξική για την υγεία, για το οποίο δεν έχει καν προβλεφθεί όριο ασφαλείας, διότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει καν να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.
=================================
Πίνουν νερό -δηλητήριο στα Οινόφυτα Μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους
Της Λινας Γιανναρου
Σε οποιαδήποτε (άλλη) χώρα του κόσμου, εάν γινόταν γνωστό ότι το νερό το οποίο πίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα, άνω των επιτρεπόμενων ορίων, η παροχή θα σταματούσε πάραυτα και, μόνο στην υποψία ότι γι’ αυτό ευθύνονται βιομηχανικές μονάδες, θα ξεκινούσε άμεσα έρευνα. Βρισκόμαστε όμως στην Ελλάδα και η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι τα Οινόφυτα, η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, εκεί όπου οι νόμοι μοιάζει να μην έχουν καμία ισχύ.
Μπορεί από το 2004 να είναι -και επισήμως- γνωστό ότι οι γεωτρήσεις του δήμου «βγάζουν» νερό με επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών και χρωμίου (μεταξύ άλλων), ωστόσο ουδείς επίσημος φορέας έχει αναρωτηθεί το... γιατί, κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να συνδέσει αίτιο και αιτιατό.
Ετσι, οι εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής συνεχίζουν, σχεδόν ανενόχλητες, την πρακτική της απόρριψης ανεπεξέργαστων αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό που διαρρέει τα Οινόφυτα (και εκβάλλει στις πολυσύχναστες παραλίες του νότιου Ευβοϊκού), δηλητηριάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Και οι 30.000 κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να πίνουν το ίδιο νερό. Θα συνεχίσουν άραγε και τώρα που οι τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (τα αποτελέσματα βρίσκονται στη διάθεση της «Κ») σε γεωτρήσεις του δήμου επαλήθευσαν τις χειρότερες υποψίες εκείνων που εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου; Οτι, δηλαδή, το χρώμιο που από το 2004 έως σήμερα στις μετρήσεις κυμαίνεται κοντά ή πάνω από τα όρια, ανήκει στην κατηγορία του «εξασθενούς χρωμίου», το οποίο είναι τόσο τοξικό με αποτέλεσμα να μην ισχύουν καν όρια ασφαλείας;
Ηταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους να γίνει ειδικός διαχωρισμός της ουσίας, ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα του προβλήματος. Σημειώνεται ότι το εξασθενές χρώμιο είναι χαρακτηρισμένο ως καρκινογόνος ουσία, η οποία επίσης δρα βιοσυσσωρευτικά, δεν αποβάλλεται δηλαδή από τον οργανισμό. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το εξασθενές χρώμιο «δείχνει» βιομηχανική ρύπανση. Αντίθετα, το χρώμιο γενικώς και αορίστως θα μπορούσε θεωρητικά να αποδοθεί και σε άλλες πηγές.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που κοινοποιήθηκαν στον δήμο στις 3 Αυγούστου έχουν θορυβήσει τους πάντες στην περιοχή. «Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων κ. Μιχάλης Γιαλούρης.
Ενδεικτικό είναι ότι με έκτακτη ανακοίνωση ο δήμος θα καλέσει τους πολίτες να σταματήσουν την κατανάλωση νερού. Τι βρέθηκε:
- Σε δείγμα πόσιμου νερού από το 3ο αντλιοστάσιο του Δήμου Οινοφύτων (θέση Μουρίκι), η τιμή του χρωμίου φθάνει τα 53,8 μg/l με όριο τα 50 μg/l και του εξασθενούς χρωμίου τα 51 μg/l με... κανένα όριο ασφαλείας. Στο ίδιο αντλιοστάσιο, τα νιτρικά φθάνουν τα 76,5 μg/l με όριο τα 50.
- Σε δείγμα πόσιμου νερού από το 4ο αντλιοστάσιο Οινοφύτων (θέση ΛΑΚΚΑ), το χρώμιο φθάνει τα 54,9 μg/l και το εξασθενές χρώμιο τα 50 μg/l.
- Σε δείγμα πόσιμου νερού που ελήφθη από το δίκτυο Οινοφύτων, το χρώμιο φθάνει τα 50,3 μg/l και το εξασθενές χρώμιο τα 47,9 μg/l. Τα νιτρικά και εδώ ξεπερνούν το όριο (66,9 μg/l).
«Οι διοικήσεις του δήμου έως τώρα έκρυβαν το πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Γιαλούρης.
«Επρεπε από την πρώτη στιγμή να ζητήσουν ξεχωριστή εξέταση του εξασθενούς χρωμίου.
Είναι δεδομένο ότι η ρύπανση είναι βιομηχανική».
«Αν όλα τα βαρέα μέταλλα θεωρούνται επικίνδυνα και δεν θα πρέπει να ανιχνεύονται σε πόσιμο νερό, το εξασθενές χρώμιο είναι θάνατος», εξηγεί στην «Κ» ο χημικός μηχανικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Θ. Παντελόγλου. «Δημιουργεί ανοξία στα κύτταρα, είναι εξαιρετικά τοξικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανίχνευση της ουσίας στο νερό είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης χρωμικού οξέος κατά την επεξεργασία μετάλλων. «Και όλες οι αλουμινοβιομηχανίες, οι χαλκοβιομηχανίες, οι σιδηροβιομηχανίες της Ελλάδας βρίσκονται στα Οινόφυτα».
Οταν ο ρυπαίνων δεν πληρώνει
Τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων στο (μόνο κατ’ ευφημισμόν πλέον) πόσιμο νερό των Οινοφύτων έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι στη χώρα μας η ρύπανση συμφέρει. Κι αυτό διότι δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες (ήταν 19 Ιουνίου) από τότε που το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας καταδίκασε έξι υπευθύνους εργοστασίων της περιοχής για «σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος», καθώς σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έριχναν χωρίς τη δέουσα επεξεργασία τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Το μεγαλύτερο ωστόσο από τα πρόστιμα που επιδικάστηκαν δεν ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ. Πολλοί έκαναν λόγο για έλλειμμα στο νομικό οπλοστάσιό μας όσον αφορά στις ποινές που αφορούν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είναι προφανές πως η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού κοστίζει πολύ πιο ακριβά για τις βιομηχανίες. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει ο χημικός μηχανικός κ. Θ. Παντελόγλου, τα τοξικά απόβλητα απαιτούν ειδική προεπεξεργασία πριν από τη διοχέτευσή τους στον βιολογικό καθαρισμό, ανεβάζοντας το κόστος της διαχείρισης. «Συμφέρει δηλαδή να τα ρίχνουν όπως είναι στο ποτάμι». Και εάν, για κακή τους τύχη, κάποιος από τους δύο αρμόδιους υπαλλήλους της Νομαρχίας Βοιωτίας περάσει για έλεγχο και επιβάλλει πρόστιμο, αυτό θα καταβληθεί και «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Και ο κύκλος της ρύπανσης θα συνεχισθεί, εις βάρος της υγείας χιλιάδων ανθρώπων.
---------------------------------
Κουράγιο και εμείς στον Άγιο τα ίδια έχουμε. Από τα ίδια τρόφιμα τρώμε. Από αντίστοιχο νερό πίναμε μέχρι πρόσφατα. Και τι πίνουμε τώρα, κανείς δεν ξέρει. Ή μήπως ξέρει;
Η άποψή μας: αν δεν ήταν ο παπάς (καλή του ώρα) ακόμη και αυτή η διοίκηση του Δήμου προσπαθούσε μέχρι πρόσφατα να πάρει παράταση για τη χρήση του νερού. Ή μήπως δεν είναι πρόσφατη η συγκέντρωση με τους 2 χημικούς που εκλήθησαν για να εφησυχάσουν τον κόσμο;
Κουράγιο....
16 σχόλια:
Ο λύκος και αν εγέρασε και άλλαξε το μαλί του, μήτε τη σκούφια άλλαξε μήτε τη κεφαλή του.
------->Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει αδέρφια<--------
Είδα στη ΑΛΦΑ στην εκπομπή του Μάρκου τον Πάπα Γιάννη να λογομαχεί με έναν συγχωριανό μας.
Όλοι τον ξέρουμε και ξέρουμε πόσο γραφικός είναι.
Το μόνο που τον απασχολεί είναι τα ΚΑΡΟΤΑ του.
Τι θα γίνει η παραγωγή του. Μην χάσει τα χρήματα και δεν εμφανιστεί σε κανένα πανηγύρι.
Είναι τόσο το μυαλό του που τα παιδιά του και τα εγγόνια του ποσώς τον ενδιαφέρουν.
Α ρε Ηρώδη...έπρεπε κάτι να είχες κάνει τότε.
Αν και είμαι κατά των προσωπικών επιθέσεων, στη προκειμένη περίπτωση Χρήστο έχεις μέγα δίκιο.
Φαντάσου εμείς οι Στανιατέοι (εγώ όχι βέρος βέβαια)να μιλάμε για τα Οινόφυτα μέσω Αγίου Θωμά. Πλάκα δεν έχει;
Για ποια προσωπική επίθεση μιλάς ρε Πάνο;
Ο άνθρωπος έγινε ρεντίκολο μόνος του που βγήκε στη τηλεόραση.
Να πει τι δηλαδή; Οτι ο παπάς τον καταστρέφει;
Τι κουτοπόνηρο μυαλό είναι αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Εγώ επανέλαβα ότι είδα στη τηλεόραση. Εγώ δεν βγήκα πάντως.
Παιδιά αφήστε τα αυτά. Πήραμε φωτιά και καιγόμαστε.
Δεν πήρατε χαμπάρι. Στο δρόμο προς την αγία Τριάδα/ Καίγονται ελιές.
Φωνάξτε τη πυροσβεστική
Πότε πήρατε φωτιά και που ρε μεγάλε;
Για δώσε λεπτομέρειες.
Η φωτιά έσβησε ευτυχώς.
Καταρχήν συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.
Σας εύχομαι καλή συνέχεια
Αγαπητοί φίλοι το Πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής σας (και όχι μόνο) είναι εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν είναι πρώτη φορά που το πρόβλημα είχε αυτήν την δημοσιότητα.
( και κάποιος ιερέας νομίζω πριν από 2 χρόνια είχε βγάλει το θέμα στην τ.v )
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;;;;;;;;; τίποτα!!!!!
Την άμεση ευθύνη δεν τις έχουν οι 300….και πιο συγκεκριμένα οι 4 δικοί μας εθνοπατέρες.
Τι έχει κάνει εδώ και τόσα χρόνια η τοπική αρχή..( δήμος και πριν κοινότητα);;;;;
Έχετε αναρωτηθεί πόσα χρήματα παίρνει ο Δήμος σας από τα γύρω εργοστάσια.
Έχετε αναρωτηθεί πόσα χρήματα έχουν πάρει οι αθλητικοί σας σύλλογοι (Α.Ο ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ – Α.Ο ΑΓ.ΘΩΜΑ ).
Μήπως αυτή η κατάσταση σας εξυπηρετούσα τόσα χρόνια και δεν αντιδρούσε κανένας από την τοπική αρχή
μουρίκι, ο παπάς είναι ο ίδιος. Πάπα Γιάννης λέγεται. Και ο αγώνας που κάνει είναι μέχρι θανάτου.
Για τους συλλόγους,του Αγίου Θωμά εγώ δεν ξέρω, αλλά τα Οινόφυτα δεν νομίζω να πήραν και μεγάλη επιχορήγηση.
Όταν πήγαινα εγώ στο σχολείο, ο δάσκαλος μου έλεγε πέτα τα σκουπίδια από το καλάθι. Που κύριε, ρώταγα!
Στο προαύλιο, μου απαντούσε.
Έτσι και εγώ από τότε έπερνα τα οικολογικά μηνύματα και τα αφομείωνα.
Εξελίχθηκα σε οικολόγα και βγαίνω στην αυλή και πετάω τα αποφάγια για να τα μυρίζει ο γείτονας.
Φεύγω από το χωριό με το αμάξι μου και επιδή το τασάκι γέμισε από τη χαρμανιά μου, το πετάω στο δρόμο.
Ξέχασα να πετάξω κάτι μήπως;
Α! το πλαστικό μπουκαλι με το νερό.
Ο πάτερ Ιωάννης Οικονομόπουλος ανέδειξε το πρόβλημα, αρχικά με συνεντευξη του στον Σταύρο Θεοδωράκη και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε αυτή η συνέντευξη και στα ΝΕΑ. Στη συνέχεια ο Αγραφιώτης παρακίνησε τον Γ. Παπανδρέου και τον έφερε παραμονές Χριστουγέννων στα Οινόφυτα, επισημαίνοντας τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Ά! και ο νυν Δήμαρχος θυμήθηκε αρχές Αυγούστου ν' ασχοληθεί με το θέμα προβάλλοντας το στα κανάλια. Ουσιαστικά όμως όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα χρόνια τώρα και όλοι σιωπούν ή αδιαφορούν και οι κάτοικοι των Οινοφύτων πολλά χρόνια πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι στο Δήμο είχαν γίνει ενέργειες για παροχή νερού απο την ΕΥΔΑΠ, είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν όταν Δήμαρχος ήταν ο αείμνηστος Λιάπης. Εφυγε ο άνθρωπος αυτός, ήρθε ο άλλος και δυστυχώς ισοπέδωσε τα πάντα και μεταξύ αυτών και το έργο σύνδεσης με το Μόρνο.
Επι πλέον μεγάλος συνυπεύθυνος στην υπόθεση του μολυσμένου ασωπού και του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα, είναι το Υπ. Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας διότι δεν επέβαλλαν το νόμο στις βιομηχανίες δεν επέβαλλαν δηλαδή τη χρήση φίλτρων στα λύματα, είτε υγρά, είτε αέρια, των βιομηχανιών της περιοχής. Φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που τα τσέπωσαν κατά καιρούς για να κάνουν τα στραβά μάτια .......
Αγαπητέ μου ανώνυμε είσαι άσχετος μάλλον.Ο Δήμαρχος δεν θυμήθηκε τώρα το πρόβλημα του νερού.Εδώ και κάτι χρόνια ο ίδιος μαζί με τον παπα Ιωάννη κάνουν αγώνα να παραδεχτεί η τότε Δημοτική αρχή (Δαβρης) οτι το νερό είναι ακατάλληλο.Μάθε για τις ημερίδες που είχαν οργανώσει , για τα φυλλάδια κλπ και μετά να μιλήσεις.
Τα τσέπωσα και εγώ αγαπητοί, αλλά επειδή τα χαλάσαμε στη μοιρασιά, βγήκα και τους κατήγγηλα.
Άμα δεν γίνει δίκαια η μοιρασιά θα βγω να πω και άλλα.
Ρε για ξυπνήστε. Ακόμη ο δάβρης φταίει για όλα τα κακά των Οινοφύτων;
Παιδιά πάντα και παντού, υπάρχουν τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι, βουλευτές, ακόμα και υπουργοί απο τα μέρη μας.
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο η μόλυνση του Ασωπού να μην ειχε αρχίσει ποτέ, αν οι "ηγέτες" δεν το επέτρεπαν.
Κάθε οικογένεια που χάνει άνθρωπο απο καρκίνο πρέπει να κάνει αγωγή κατά όλων των Νομαρχών, βουλευτών και δημάρχων που πέρασαν απο την επαρχία Θήβας τα τελευταία 15 χρόνια.
Εχουν ευθύνη.
Ουτε στην βομβαρδισμένη με ουράνιο Σερβία δεν υπάρχει τέτοιο επίπεδο μόλυνσης -απ οσο ξέρω.
παιδια θελω να κανω μια παρατηρηση.λετε για τα λεφτα απο τα εργοστασια.τα προηγουμενα χρονια τα εργοστασια πληρωναν στο δημο 200.000 € το μηνα.τωρα ο κυριος ζωης εκανε ενσταση λεγοντας οτι αυτο ειναι παρανομο και ο δημος δεν τα εισπρατη πλεον.δηλαδη και μας μολυνουν και μας δηλητηριαζουν και και ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ γιατι οκυριος ζωης κανει ενστασεις.σε αλλους δημους και η αντιπολιτευση τα δεχεται γιατι ετσι μπαινουν χρηματα στο δημο.
εδω ο ζωης το εμποδιζει αυτο με την συγκεκριμενη ενσταση γιατι τωρα δε θα μπουν στην τσεπη του.τα αλλα χρονια δεν τον ενοχλουσε αν ηταν παρανομο.
και κατι αλλο.ο παπα οικονομιδης το γνωριζει αυτο?γιατι δεν στρεφετε εναντιον του?δηλαδη και μας μολυναν και ο ζωης θελει να μην πληρωνουν?
Δημοσίευση σχολίου