23 Νοεμβρίου 2009

Ο δημόσιος χώρος και τα κοινά

Ο δημόσιος χώρος και τα Κοινά from Vasilis Kostakis on Vimeo.



εξαιρετική προσέγγιση από τον Βασίλη Κοστάκη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΛΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΡΕ ΜΑΝΑΡΑ!

Ανώνυμος είπε...

Αν πας δεξιά στις συνδέσεις θα δεις ότι υπάρχει link από τότε που εκδόθηκαν, σε ξεχωριστό κελί.

Ανώνυμος είπε...

Παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την ύπαρξη οργανωμένων υποδοχέων των δραστηριοτήτων των 1.500 βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής Ασωπού διαπιστώνει έκθεση ομάδας εργασίας του ΤΕΕ για τα οξύτατα προβλήματα ρύπανσης του ποταμού και της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων- Σχηματαρίου. Η έκθεση ήδη παραδόθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη από τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνο. «Η περίπτωση
του Ασωπού αποτελεί δείγμα περιφρόνησης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η παρέμβαση της πολιτείαςπροκειμένου να εφαρμοσθούν οι νόμοι είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των 93 σελίδων.

Η κατανάλωση νερού με υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου (CrVΙ) επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό όχι μόνο μέσω της κατάποσης αλλά και μέσω της δερματικής επαφής και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης τονίζεται ότι στην περιοχή Οινοφύτων- Σχηματαρίου εντοπίζεται η συγκέντρωση σημαντικού αριθμού και μεγέθους βιομηχανικών μονάδων. Ως σήμερα δεν εφαρμόστηκε οργανωμένο σχέδιο για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Πώς θα καθαρίσει το ποτάμι
Στις προτάσεις του ΤΕΕ για την επίλυση του προβλήματος περιλαμβάνονται η εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης και Προγράμματος Παρακολούθησης της λεκάνης απορροής του ποταμού Ασωπού, ο καθαρισμός της παρόχθιας ζώνης του Ασωπού για την εξασφάλιση πρόσβασης και ελέγχου καθ΄ όλο το μήκος του ποταμού, η ανάπτυξη online συστήματος για την τακτική παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών νερών του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων νερών της περιοχής, η εγκατάσταση αντιρρυπαντικών συστημάτων σε όλες τις μονάδες των οποίων τα απόβλητα περιέχουν τοξικές ουσίες, η διαμόρφωση πλαισίου δράσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων για το πόσιμο νερό και τη διαχείριση των υδατικών πόρων κ.ά.

Από το ΒΗΜΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ είπε...

Δεν υπάρχει κάτι πιο καινούριο από αυτό που έχετε εσείς καταγράψει.
Η έκθεση είναι αυτή τον Ιούνιο του 2009
Απλά τώρα έλαβε γνώση η νέα υπουργός.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό βίντεο