02 Νοεμβρίου 2009

Η 2η φάση εφαρμογής συνένωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης

Το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης(ΙΤΑ) στη τελευταία του μελέτη σχετικά με τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε δήμων στη Βοιωτία. Ταυτόχρονα εισηγείται τα εργαλεία που πρέπει να εφοδιάσει η πολιτεία τους νέους δήμους, προκειμένου να υπάρξει βιωσιμότητα αυτών.
Στο θέμα έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, υποστηρίζοντας την αντίθεσή μας σε αυτόν τον μερισμό για λόγους που έχουμε ήδη αναλύσει και κύρια, γιατί το δείγμα της πρώτης εφαρμογής στους καποδιστριακούς δήμους της περιοχής μας είναι ότι χειρότερο έχουμε βιώσει από πλευράς διασπάθισης χρήματος και απώλειας υπηρεσιών από τις πρότερες κοινότητες. Το ‘κράτος’ χρησιμοποιεί το πιο πάνω ως κύριο επιχείρημα και ζητούμενο: Εκτιμά πως η συνένωση θα συμβάλει στον περιορισμό των εξόδων.
Αν πραγματικά το κράτος προσβλέπει σε αυτή τη κατάσταση(status), τότε πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να αποκόψει τοπικούς ηγετίσκους που εποφθαλμιούν αποκλειστικά στη διαχείριση των κονδυλίων, προς ίδιον όφελος.
Αυτό κατά τη γνώμη μας θα επιτευχθεί, μόνο αν στη Βοιωτία υπάρξουν δύο δήμοι, όπως παλαιότερα οι επαρχίες με τη διαφορά του αιρετού των αρχόντων.
Η αλλαγή της ονομασίας των πάλαι ποτέ επαρχιών σε Δήμους Θηβών και Λιβαδειάς, θα δώσει νέα ώθηση στους οικισμούς, καθώς τα τοπικά συμβούλια κάθε οικισμού θα αποκτήσουν ξανά την αίγλη και την δύναμη που σήμερα στερούνται. Ποιος από εμάς γνωρίζει εκτός από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου και τα μέλη του;
Χορηγήθηκαν με τη πρώτη φάση της συνένωσης τίτλοι άυλοι, οι οποίοι στερούνται από νομοθεσίας, την ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.(Ορισμένοι δήμοι καλούν τους τοπικούς προέδρους σε θέματα που αφορούν τον οικισμό τους, αλλά δεν περισσεύει χρόνος στα συμβούλια, ούτε τη γνώμη τους να καταθέσουν). Όμοια η υποβάθμιση του θεσμού ειδομένη ως κάλυψη θέσης, οδηγεί στην τοποθέτηση αδιάφορων προς τα κοινά ατόμων.
Ταυτόχρονα δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι από τον οικισμό αποφασίζουν σε αριστίδην συνόδους το μέλλον του τόπου, χωρίς τη συναίνεση του τοπικού στοιχείου.
Η συνένωση όλων των οικισμών της πρώην επαρχίας Θηβών, υπό έναν Δήμο, θα συμβάλει στην ενιαία αντιμετώπιση προβλημάτων, σε ορθολογική ιεράρχηση έργων και το πιο σημαντικό, θα αποτινάξει από τον σβέρκο των χωρικών, τους νέους αγάδες που προέκυψαν με τη πρώτη προσπάθεια ενιαίας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η τοπική συνένωση που προτείνει το ΙΤΑ θα συμβάλει στη περαιτέρω συρρίκνωση των οικισμών, καθώς είναι βέβαιο πως στη περιοχή μας, η διαφαινόμενη πρόκριση του οικισμού Σχηματαρίου, ως έδρα του νέου δήμου(ελπίζω με επικράτηση της λογικής να ονομασθεί δήμος Τανάγρας και όχι όπως επιθυμούν ορισμένοι ‘πονηροί’, αν εφαρμοσθεί), θα δημιουργήσει αψιμαχίες στα υπό εξέλιξη σετζάκια και θα αδρανοποιήσει πλήρως τα τοπικά συμβούλια.
Ο πρώην δήμος Τανάγρας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα – επιχείρημα ανασκευής του σχεδίου που προτείνει το ΙΤΑ. Η έρευνα σε κείμενα της εποχής καταδεικνύει τις διαμάχες μεταξύ Λιάτανης και Χλεμποτσαρίου, όχι μόνο για την έδρα, αλλά και για την εγκατάσταση των υπηρεσιών, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους οικισμούς του δήμου.
Γιατί να μην οδηγηθούμε σήμερα σε ένα πιο ριζοσπαστικό και λειτουργικό σύστημα διοίκησης που σύντομα θα κληθούμε να το ονομάσουμε Καποδίστρια 3;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Den sas aresei na erxesthai sta oinofyta. H thiva sas peftei pio koda. lamogia liatanaioi.
re oust .tha proskynate mia zoi ta oinofyta

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΕΟΣ ΥΠΕΡΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ.ΝΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΣ ΟΥΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ.χΑΛΑΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ........ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ,ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

EM BEBEA.ME TETOIO MESON UA EINAI RE MEGALE TO JEROYME OLOI OTI EXEI MPARMPA STHN KORONI TO PALHKARI.

ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Tο ΥΠΕΡ είναι σα να λέμε υπεραγορά;
Ας χαμηλώσουν λίγο τα μεγέθη όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα κοινά. Να βάλουν τα κεφάλια κάτω και να θεωρήσουν παραδείγματα προς αποφυγή όλους αυτούς που θεωρούν εαυτούς υπερ ...να μη πω τι.
Ντροπή σε αυτούς και μάθημα σε εμάς που τους ψηφίσαμε.
Νέοι άνθρωποι, Αδοκίμαστοι με διάθεση να υπηρετίσουν τη κοινωνία.
Όχι άλλα λαμόγια στα κοινά της πειροχής μας. Φτάνει πια.

Δ.Σ. είπε...

Εγγρίνω και επαυξάνω του συλλογισμού σου.

ΔΗΜΟΣ είπε...

Δεν έχει καμία λογική αυτό που πάνε να κανουν.
Βλέπουμε συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους. Πρώην πετυχημένοι δήμαρχοι, αποτυχημένοι να εκλεγούν βουλευτές θα επιχειρήσουν ξανά λόγο στα κοινά.
με τη Θήβα έδρα θα τους κοπεί η φόρα.
Και καιρός είναι...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δε λέτε ονόματα ποιους θεωρείτε ηγετίσκους;
Καλό είναι να τα λέμε επώνυμα τα λαμόγια, να τα γνωρίζουμε και εμείς για να τα μαυρίσουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΥΠΟΨΗΙΑΣΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩ ΤΟΥΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ...ΘΑ ΠΕΘΑΝΩΩΩΩ