09 Φεβρουαρίου 2009

«Τρίζουν» καταδίκες για τα Οινόφυτα

Εφημερίδα Έθνος

Μπροστά στον κίνδυνο να ανατραπούν βρίσκονται οι πρώτες αποφάσεις που καταδίκασαν τους εκπροσώπους βιοτεχνιών και παραγωγικών μονάδων στα Οινόφυτα, που ευθύνονται για τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού και την περαιτέρω ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου.

Χθες στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου προτάθηκε να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε επιβάλει ποινές «συμβολικές» (αφού η σχετική νομοθεσία είναι μάλλον επιεικής για τους ρυπαίνοντες) 5 έως 9 μήνες φυλάκισης (με 3ετή αναστολή) και χρηματικές ποινές 2.000-3.000 ευρώ σε καθέναν από τους 5 ιδιοκτήτες μονάδων βαφείων - φινιριστηρίων και ειδών αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής.

Στον Αρειο Πάγο προσέφυγε ο ένας από τους καταδικασθέντες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη θαλάσσια ρύπανση, υποστηρίζοντας ότι η καταδικαστική απόφαση έχει κενά και ασάφειες, αφού δεν βεβαιώνεται εάν το αδίκημα έγινε από πρόθεση ή από αμέλεια (καθώς τιμωρούνται διαφορετικά), ούτε βεβαιώνεται εάν υπήρξε σοβαρή ρύπανση της θάλασσας, η οποία είναι αξιόποινη.

Προβλήματα
Η εισαγγελική πρόταση διαπίστωσε ότι πράγματι η απόφαση του Εφετείου έχει αυτά τα προβλήματα στην αιτιολογία της. Γι αυτό και προτάθηκε στο ποινικό τμήμα ΑΠ να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση και να ξανακριθεί η υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών ουσιαστικά ως προς το ύψος της ποινής, που είναι πιθανό να μειωθεί, εφόσον το δικαστήριο ανατρέψει την αρχική κρίση του ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έγινε από πρόθεση και δεχτεί ότι υπήρξε μόνο αμέλεια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν δικαιολογήσει ότι υπήρξε πράγματι σοβαρή θαλάσσια ρύπανση.

Τη στιγμή που η Ελλάδα παραπέμπεται συνεχώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αδυναμία της να προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον, αποδεικνύεται ταυτόχρονα και η αδυναμία ποινικής καταστολής ενός φαινομένου επικίνδυνου όχι μόνο για το περιβάλλον, την ιχθυοπανίδα και το ευρύτερο οικοσύστημα, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η νομοθεσία που πρέπει να γίνει αυστηρότερη, όπως και η δικαστική εφαρμογή της, επέτρεψε να μπουν ποινές-χάδι, εξαγοράσιμες, ενώ διαπιστώθηκε ότι στα υγρά απόβλητα οι επικίνδυνες ουσίες ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
----------------------------------------------------
Ερώτηση: Πρέπει η δικαοσύνη να είναι τόσο τυφλή;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ασωπός βλάπτει σοβαρά την υγεία μας
Το υπουργείο Υγείας διέταξε μελέτη λόγω αύξησης κρουσμάτων καρκίνου
Της Λινας Γιανναρου

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου είχαν πρωτοδημοσιευθεί τα στοιχεία που αποκάλυπταν ανησυχητική (το λιγότερο) αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων, το υπουργείο Υγείας «λαμβάνει το σήμα» και διατάσσει διερεύνηση του θέματος. Επειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή, δόθηκε εντολή στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να προχωρήσει στην εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα έχει προκαλέσει βλάβες στην υγεία του πληθυσμού.

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως, κάνουν λόγο για τετραπλασιασμό των θανάτων από καρκίνο την τελευταία 15ετία. Αναφέρονται στην επίπονη έρευνα του πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη, του ιερέα των Οινοφύτων, ο οποίος πριν από δύο χρόνια άρχισε να διερευνά εάν αυτό που συζητιόταν στην περιοχή, ότι οι καρκίνοι παρουσιάζουν αύξηση, είχε κάποια βάση. Εκανε την έρευνά του με τον μόνο τρόπο που ήξερε, με τον μόνο τρόπο που μπορούσε: πήγε στα νεκροταφεία, αναζήτησε τα αρχεία ταφής, έψαξε τα πιστοποιητικά θανάτων. «Καρκίνος», «καρκίνος», «καρκίνος». Διαπίστωσε ότι από το 1989 έως σήμερα, οι θάνατοι από την επάρατο νόσο είχαν αυξηθεί από 6% σε 32%. Ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες αρχές, αλλά μόλις... χθες εισακούστηκε.

«Ενας κόσμος που καθημερινά, λίγο λίγο, τοξινώνεται, αυτοί είναι οι κάτοικοι των Οινοφύτων, αλλά και της ευρύτερης Αττικοβοιωτίας», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού κ. Θανάσης Παντελόγλου, που μαζί με τον παπα-Γιάννη συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου με το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό της περιοχής. Ενός σκανδάλου που, σύμφωνα με τις αναλύσεις, φαίνεται ότι συνεχίζεται. Ηταν Αύγουστος του 2007 όταν η εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα χαρακτηρίστηκε «εθνικό έργο» από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, όμως τίποτα δεν έχει γίνει έως σήμερα. «Το 95% των κατοίκων της περιοχής συνεχίζει να πίνει το τοξικό νερό», λένε, τονίζοντας ότι η κατασκευή διυλιστηρίου στα Οινόφυτα δεν έλυσε το πρόβλημα. «Οι υπόγειοι υδροφορείς παραμένουν μολυσμένοι, δεκάδες οικισμοί, χωριά, ακόμα και η Θήβα αντλούν νερό από γεωτρήσεις· χιλιάδες άνθρωποι πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο».

Η υπομονή έχει στερέψει όμως στην περιοχή. Βλέποντας βιομηχανίες να μένουν ατιμώρητες, παρά τις εξαγγελίες (μόλις χθες στον Αρειο Πάγο συζητήθηκε αίτηση βιοτέχνη από τα Οινόφυτα να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αθηνών που τον καταδίκαζε για μόλυνση του Ασωπού, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προτείνει την αναίρεσή της) ή να βρίσκουν άλλους, ευφάνταστους τρόπους να απαλλάσσονται από τα απόβλητά τους (με την απευθείας απόρριψή τους στο υπέδαφος για παράδειγμα), βλέποντας τους ελέγχους να αραιώνουν και τις επισκέψεις πολιτικών επίσης, δηλώνουν έτοιμοι για όλα. «Θα κατεβούμε οι ίδιοι να κλείσουμε τους αγωγούς των βιομηχανιών», λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων Ωρωπού Χρήστος Παναγόπουλος. «Υπάρχει άλλη λύση;».

--------------------------------

Ο ήρωας είναι μέσα σου και κρύβεται καλά. Κοίτα να τον βγάλεις

Ανώνυμος είπε...

Αλοίμονό μας αν η δικαιοσύνη δεν ήταν τυφλή!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ;
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ανώνυμος είπε...

Μας ήπιαν και το μεδούλι οι βιομήχανοι.
Ρήμαξαν τη γη μας και τώρα ρημάζουν και εμάς.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Δείτε στο ιστολόγιο μας (symparataxi.blogspot.com -κάθε αναδημοσίευση και σχόλιο είναι ευπρόσδεκτα)
τι απαντάει η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκ μέρους και του Νομαρχη στα αιτήματα της Συμπαράταξης