02 Δεκεμβρίου 2008

Στοιχεία "σοκ" για τον Ασωπό

Νέα στοιχεία για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον ποταμό Ασωπό φέρνουν στο φως καταγραφές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, βυτιοφόρα με επικίνδυνα στερεά και υγρά απόβλητα, αποθέτουν τα προϊόντα τους ακόμη και στις πηγές του ποταμού, όπου καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

Από τις δειγματοληψίες των υδρογεωλόγων, όπως δείχνει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, προκύπτει ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο, όχι μόνο στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού αλλά και σε περιοχές που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από αυτή.

Για πρώτη φορά, από τότε που ανιχνεύθηκαν ίχνη βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα, εντοπίζεται εξασθενές χρώμιο και σε ιδιωτικές γεωτρήσεις, γεγονός που δείχνει πως η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα πλέον διευρύνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι στον υδροφόρο ορίζοντα της Αυλίδας ανιχνεύθηκαν υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου, που ανέρχονται σε 130 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, την ώρα που το ανώτατο όριο που ορίζει η επιστημονική κοινότητα είναι 50 μικρογραμμάρια.

Στην περιοχή του ρέματος του Αγίου Θωμά, κοντά στην βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων εντοπίστηκαν 150 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, ενώ σε γεωτρήσεις δίπλα από τον Ασωπό ποταμό το εξασθενές χρώμιο ανέρχεται σε 100 μικρογραμμάρια.

Έτσι, ένα περίπου χρόνο μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, για την τιμωρία των βιομηχανιών που εξακολουθούν να ρυπαίνουν και παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολλές παραποτάμιες βιομηχανίες, τα στοιχεία των ελέγχων εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά και τα μέτρα ανεπαρκή.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δίκη της πρώην γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, Μαργαρίτας Καραβασίλη, για άσκηση κριτικής στο έργο της Υπηρεσίας. Η κα. Καραβασίλη είχε καταγγείλει κλίμα αδιαφάνειας στην υπηρεσία και είχε αναδείξει το πρόβλημα μόλυνσης του Ασωπού.

Μιλώντας στα νέα της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ η κα. Καραβασίλη, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις εφευρίσκουν τεχνάσματα για την εναπόθεση των αποβλήτων, ενώ τα μέτρα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ δεν επαρκούν.

Αναδημσίευση από
ΣΚΑΪ

1 σχόλιο:

tanagra είπε...

Ενας Ταναγραίος έφτιαξε ένα ιστολόγιο για το πρόβλημα των λατομείων της Τανάγρας.
Παρακαλώ βάλτε ένα link.
Όσο για το εξασθενές, πρέπει κάτι πολύ μεγάλο να συμβαίνει, καθώς απλώνεται όπως ο καρκίνος.
Ακόμη και οι ειδικοί έχουν σαστίσει.