22 Μαΐου 2008

οφείλουν τα πρόσωπα σεβασμό στους θεσμούς;

Στην έννομη χώρα μας από τη πρώτη δημοκρατία του Περικλή, ο λαός ανέθετε μέσω ψήφου, τα ηνία του ‘δήμου’ στους ικανότερους των πολιτών, προκειμένου να νοιαστούν για τα κοινά του κοινού των Αθηναίων.
Ταυτόχρονα ο νομοθέτης είχε θεσπίσει και τον εξοστρακισμό για τους προδίδοντες τα της δημοκρατίας.

Στο διάβα των χρόνων η δημοκρατία εξελίχθηκε και παγιώθηκαν θεσμοί, δημιουργώντας αναγκαιότητα υποστήριξης των θεσμών αυτών από ανθρώπινο δυναμικό, άλλοτε αξιωματικά και άλλοτε εκλεκτικά. Από τούτη την ανάγκη της κοινωνίας, των υπαρχόντων οικισμών μεγάλων και μικρών(νομαρχία, δήμος, κοινότητα) και τις σχέσεις αλληλεξάρτησης που είχαν μεταξύ τους, προέκυψαν - θεσμοθετήθηκαν και οι ονομασίες των προσώπων(νομάρχης, δήμαρχος, κοινοτάρχης).

Στη σημερινή εποχή γίνεται πολλές φορές σύγχυση μεταξύ του θεσμού και του προσώπου που τον αντιπροσωπεύει. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα άμεσα επηρεαζόμενα τους πολίτες δημοκρατικά αξιώματα που δεν είναι άλλα, από τον θεσμό του Δημάρχου, αντιδημάρχου δημοτικού συμβούλου…

Αυτό γιατί ενώ θα ανέμενε κανείς, οι τα κοινά επιζητούντες, να σέβονται και να τιμούν τους θεσμούς που εκλέχθηκαν να υπηρετούν, πρώτοι αυτοί καταλύουν την έννοια της δημοκρατίας και διδάσκουν μη συμμόρφωση με τα νόμιμα.

Στον Δήμο μας, αυτό είναι ορατό σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, με αποκορύφωμα ένα από τα τελευταία, όπου δημοτικός σύμβουλος αποκαλεί τον Δήμαρχο ‘καραγκιόζη’ και μάλιστα επαναλαμβανόμενα.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και φίμωση λόγου θα αντιπροτείνουν οι ‘προοδευτικοί’, αλλά τελικά ο δημοτικός σύμβουλος δεν αποκάλεσε Καραγκιόζη τον κατέχοντα τον θεσμό, αλλά τον Δήμαρχο, δηλαδή τον ίδιο τον θεσμό.
Στον αντίποδα της παραπάνω ενέργειας, ο θεσμός δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα και συνεχίζει τη συζήτηση. Ακόμη αίσθηση προκαλεί και η μη αντίδραση των υπολοίπων συμβούλων στο άκουσμα της λέξης καραγκιόζης( λέτε να δημιουργεί εσωτερική χαρά;)
Γιατί λοιπόν οι θεσμοθετημένοι αποδέχτηκαν τον χαρακτηρισμό και δεν προχώρησαν στον ‘εξοστρακισμό’ του μη σεβόμενου τους θεσμούς συμβούλου;
Η απάντηση έρχεται από την πρώτη δημοκρατία:’Όμοιος ομοίω αεί πελάζει ‘. Ο χαρακτηρισμός – ‘βρισιά’ που αποδόθηκε δεν ξένισε τον δήμαρχο, γιατί προφανώς τον ακούει συχνά και ενδόμυχα μέρος του να τον χαρακτηρίζει. Το πρόσωπο ναι.
Ο θεσμός τι χρωστάει να φορτωθεί χαρακτηρισμούς του ανθρώπου;

Με το σκεπτικό αυτό από εδώ και στο εξής, το πρόσωπο για τον θεσμό, αποδέχτηκε το δικαίωμα του καθενός, αντί για τον όρο Δήμαρχος Οινοφύτων να χρησιμοποιεί τον όρο καραγκιόζης. Επαναλαμβάνω για να το συνειδητοποιήσω και εγώ, πως το παραπάνω αποδέχτηκαν σιωπηλά, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Κατά τη γνώμη μου ο χαρακτηρισμός, αδικεί τον καραγκιόζη. Στη μορφή του καραγκιόζη, αντικατοπτριζόταν η φτώχεια της εποχής, η δυσκολία του ελευθέρως εκφράζεσθαι και ο αγώνας για επιβίωση.
Στη σημερινή εποχή κανένα από τα πρόσωπα δεν στοχεύει σε ικανοποίηση πρωτογενών αναγκών, αλλά σε καταβαράθρωση αντιπάλων που θα σταθούν εμπόδιο σε μελλοντικά σχέδια για την απόκτηση της εξουσίας.
Το πρόσωπο του Δημάρχου προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τα προβλήματα, θέτοντας εαυτόν στο απυρόβλητο και προωθώντας τις αιτίες των κακών ή μη έργων στους ‘άλλους’.
Όπου άλλοι, παράβαλε συμπαραταξιακοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Μάλιστα τολμά να ομιλεί μέσα στο θεσμικό τόπο εξωθεσμικά. Πώς να εξηγήσουμε τη φράση του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο προς τους συμβούλους του: ‘ Να έρχεσθε στα προσυμβούλια για να ενημερώνεστε’. Ποιος νόμος ή κώδικας προβλέπει τα λεχθέντα σας Κύριε Δήμαρχε;

Είναι δε μερικές φορές τέτοιο το θράσος των συμβούλων όπου αλληλοκατηγορεί ο ένας τον άλλο ενώπιον των πολιτών, χωρίς να αντιλαμβάνεται τον θεσμικό ρόλο που του έχει αναθέσει η τοπική κοινωνία. Θυμίζουμε πως παρόλο που οι με τα κοινά ασχολούμενοι γκρινιάζουν διαρκώς για την τεράστια καταπόνηση και το ψυχικό τους κόστος, στο τέλος επανέρχονται και ζητούν κατ΄ επανάληψη τη ψήφο των δημοτών(μέλι έχει η θέση;).

Ο πολίτης λοιπόν οφείλει σεβασμό στον θεσμό. Ταυτόχρονα οφείλει όμως να αναθέτει τη φύλαξη των θεσμών σε πρόσωπα που θεωρεί ότι έχουν την ικανότητα αυτή.
Τι γίνεται στη περίπτωση που παρατηρείται απόκλιση του θεσμού από το πρόσωπο;
Ευτυχώς ο νομοθέτης προνόησε, επιτρέποντας στο λαό να παρέχει ή να άρει την εντολή αυτή κάθε 4 χρόνια, όταν του το επιτρέπουν οι ‘δοσοληψίες’ που έχει αναπτύξει με τους εκλεγμένους.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσείς περιμένετε τίποτα καλύτερο από αυτούς που ζητούν τη ψήφο μας;
Ειλικρινά θεωρώ το άρθρο σας παρωχημένο και καθόλου ενδιαφέρον, αφού ασχολείστε με γνωστά από καιρό.
Γιατί όμως όταν είχατε τη δύναμη της ψήφου δεν τη χρησιμοποιήσατε;

Μαρία είπε...

Τελικά "αυτοι" φταίνε ή ...εμείς;;;
ειχα καιρό να βλογκοπερπατήσω...
πολύ ωραίες αλλαγες εχεις κανει Αγιε Θωμα! και μουσικούλα!!!
Να σου πω και κατι, μεταξύ μας. Εχω βαρεθεί τα προβληματα, θελω να παω διακοπες και να μείνω εκει...

Sarangi είπε...

Είχα κι εγώ την τύχη να λάβω γνώση με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συνέβησαν στο αναφερόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Πράγματι η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου είναι θλιβερή (τουλάχιστον).
Ο συγκεκριμένος θεσμός αλλά και γενικά οι θεσμοί διέρχονται μεγάλη κρίση.
Γιατί άραγε;
Νομίζω πως αυτό συμβαίνει διότι οι θεσμοί δεν υπάρχουν από ...μόνοι τους αλλά κάθε φορά συνδέονται με κάποιο-κάποια πρόσωπα. Όταν το πρόσωπο είναι προβληματικό αυτό μεταφέρεται στον θεσμό.
Και επειδή, όπως φαίνεται από την κατάντια την κοινωνίας μας, τα πρόσωπα που την αποτελούν στην πλειοψηφία τους χρήζουν τουλάχιστον εντατικής ψυχοθεραπείας, όλη αυτή η παθολογία μεταφέρεται και στους καημένους τους θεσμούς!
Όσο για τον χαρακτηρισμό «καραγκιόζη» που σίγουρα αδικεί τον καραγκιόζη θα ήθελα να πω πως απ’ την προσεκτική μελέτη των πρακτικών προκύπτει κατά την γνώμη μου πως μάλλον επιεικής είναι ο χαρακτηρισμός. Η νέα δημοτική αρχή κατάφερε να είναι η αλήθεια βρισιά!!! Και προτιμώ να ακούγεται η αλήθεια έστω και αν μας βγάζει απ’ την χώρα του «καθώς πρέπει».
Σίγουρα αν η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Δημάρχου είχε γίνει στην ώρα της (αν είχε αρχίσει δυναμικά να λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο όπου και φάνηκε η ανάγκη μιας τέτοιας αντίδρασης) και επέτρεπε την σταδιακή εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων και της απογοήτευσης… τότε σίγουρα δεν θα φτάναμε σε τέτοιες σκηνές απείρου κάλλους. Τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί θα κυκλοφορούσαν μόνο στα πηγαδάκια και το συμβούλιο διατηρώντας την αξιοπρέπειά του θα κρατούσε τα χαλινάρια κόντρα στην παθολογία του Δημάρχου απλά αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει ο θεσμός: ελεύθερη έκφραση γνώμης και ψήφου!
Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και το μόνο που απομένει είναι η εκρηκτική αντίδραση του ηφαιστείου που για χρόνια φαίνεται σβηστό για τα μάτια αυτών που το βλέπουν απ’ έξω, αλλά από μέσα…
Επιτέλους κάποιος είπε την αλήθεια!!! Όχι με «καθώς πρέπει» τρόπο βέβαια αλλά αυτό δεν με νοιάζει. Άκουσα επίσης πως και ο παπάς τον αποκάλεσε «προδότη» και
«ανίκανο». Θεωρώ πως αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το να ακούγεται η αλήθεια έστω και αν κοστίζει στην εικόνα αυτών που άγαρμπα την διατυπώνουν είναι απαραίτητο για έναν τόπο που κινείται αυτοκαταστροφικά. Ίσως έτσι ξυπνήσουμε…
Καλό είναι να ζητήσουμε τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων και να τα δημοσιεύσουμε έτσι ώστε ο κάθε ένας να βγάλει τα συμπερασματά του.
Όλες οι συνεδριάσεις ηχογραφούνται και εταιρία αναλαμβάνει την απομαγνητοφώνηση. Γιατί ο Δήμος δεν τα δημοσιεύει στο internet;
Γιατί δεν αξιοποιείται η υποδομή που πληρώνουμε στην ΕΑΒ για ευρυζωνικές υπηρεσίες;;;
Απλά ρωτάω...

tanagra είπε...

παντού τα ίδια γίνονται.
πάντως να ξέρετε έχουμε ότι μας αξίζει.
Ειδικά αυτό το όμοιος ομοίω αεί πελάζει, βάζει μέσα και εσάς, αφού εσείς και εμείς του εκλέξαμε.

Κάτι άσχετο τώρα.
σχετικά με ένα άρθρο περί συναίνωσης δήμων που είχατε γράψει τα περί ουτοπίας.
Τελικά η πολιτεία προχώρησε πολύ πιο μπροστά από εσάς και έτσι όχι μόνο ουτοπικά δεν είναι αυτά που γράψατε, αλλά θεωρούνται και παρωχημένα.
Μόνο μια εφημερίδα στο δήλεσι επιμένει να έχει μια δημοσκόπηση για το ποια πρέπει να είναι η νέα πρωτεύουσα του Δήμου.
Ενημέρωση σου λένε μετά.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τα γραφόμενα του Sarangi εκτός από ένα:

Από πότε τα νόμιμα είναι τα καθώς πρέπει;

Υπάρχει πράγματα πρόβλημα στη συμπεριφορά των συμβούλων. Αλλαζονεία, ψευτιά, αλληλοκατηγορία, εκμετάλευση και μη νομιμότητα σε όλη τους τη συμπεριφορά, γιατί τελικά
δεν είναι όπως φαίνονται.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ ΒΡΗΚΑΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ;
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.
ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΕΝΑ ΠΛΑΤΑΝΙ ΚΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟ. ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΗ, ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ.
ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΒΟΘΡΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΙ.
ΚΑΛΑ ΤΟΣΟ ΝΤΟΥΜΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ;

Ανώνυμος είπε...

Αλληθεύει ότι την ερχόμενη τετραετία θα δούμε συνεργασία Γκίνη Δάβρη;

Ε αν΄ζήσουμε και αυτή τη συναναστροφή θα έχουμε στιγμές απείρου κάλλους.

Ε ρε γλέντια.

Ανώνυμος είπε...

δε τους βλεπετε μαζη τσουκου τσουκου;
τι αλλο θελετε;
ποιος θα εχει τη κουταλα μπορειτε να μαντεψετε;

Ανώνυμος είπε...

Η εξουσια ειναι γλυκια και φθειρει, ιδιαιτερα τους αγαθους.

Η ερχομενη τετραετια εναι μεταβατικη και ολα τα λαμογια κοιτανε να βρουνε θεσεις που εχουν παρα. Τετοιους συνδυασμους δεν θα εχουμε ξαναδει.
ελπιζω να βαλουμε μυαλο.

Τσαντήλας είπε...

λίγοι πάιχτες τιμούν τη φανέλα που φορούν.
Από αυτούς που είναι σήμερα στο συμβούλιο του δήμου όλοι για να μπαζώσουν πήγαν.

Χριστινα είπε...

Τα τελευταία χρόνια ταιριάζει πολύ το εξωθεσμικό σε όλους τους θεσμικούς, που μόνο θεσμούς δεν τιμούν.
Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αδιαφορίας και απαγοήτευσης από τον κόσμο.
Εκεί στο χωριό τουλάχιστον μπορείτε και συζητάτε ακόμη τα προβλήματά σας. Εδώ στη τσιμεντούπολη δεν σε ακούει κανείς.
Οι γονείς σκέφτονται με τη σύνταξη να μετακομίσουν στο χωριό, αλλάμε αυτά που ακούνε περί μόλυνσης και νερό καλύτερα να μείνουν στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν έρχεσαι εσύ Λεωνίδα να κυβερνήσεις τον τόπο να δούμε τι θα καταφέρεις;
Καλά τα πτυχία, αλλά στη πράξη δοκιμάζονται οι ηγέτες.
Για κόπιασε να δούμε τι πουλιά θα πιάσεις.
Γιατί εσύ και οι όμοιοί σου στη θεωρία καλοί είστε.

Ανώνυμος είπε...

Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της Πληροφορίας.
Η διευκόλυνσης της ρόσβασης στις πληροφορίες που δικαιούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9α, 19


ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ Άρθρο 5α. παρ.2

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 11:00.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιο απυθμενο μισος και τόσος φθόνος για τον Δήμαρχο που τα έβαλε με τους κακούς βιομήχανους και την συμμορία της περιοχής πως το διακαιολογείτε ; Τριάντα χρόνια σιωπής και ένας άνθρωπος παρατάει τα πάντα και ξεσκεπάζει όλη την βρωμιά ! Αντι του μάννα χολήν !!!!
Ντροπή κόκκινα φασιστόμουτρα !!!!
Καλά κάνει και σας γραφει στα παλιά του τα παπούτσια !!!!

Ανώνυμος είπε...

ποιος ΕΙΠΕς ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ;
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ;
ΧΑ ΧΑ ΧΑ
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΑΜΕ
ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ