24 Μαρτίου 2008

Ελευθεροτυπία: Βράζει η Βοιωτία που δεν βλέπει μέτρα

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Ελευθεροτυπίας που δείχνει την αύξηση της μόλυνσης σε όλο το νομό μας.

Καζάνι που βράζει με νερό τοξινωμένο ολόκληρος ο Νομός Βοιωτίας. Ανησυχία και θυμό για το νερό που εδώ και δεκαετίες δηλητηριάζεται από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη, εκδήλωσαν το Σάββατο κάτοικοι στη Θήβα, ενώ προγραμματίζεται και «λαϊκή αγορά αποβλήτων» στη Λιβαδειά.
Τη «λαϊκή αποβλήτων» σχεδιάζουν να οργανώσουν ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές του νομού που έχουν ήδη πληγεί ή αναμένεται να θιγούν από τη λειτουργία βιομηχανιών, λιμανιών, μεταλλείων και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Η «λαϊκή» θα περιλαμβάνει «προϊόντα» όπως:- λάσπες από τα απόβλητα που χύνονται στο έδαφος, - τέφρα από τις χωματερές και τα χυτήρια,- νερό από τον Ασωπό, τις γεωτρήσεις και τους παράνομους αγωγούς.Ολα τα παραπάνω θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας Βοιωτίας στη Λιβαδειά.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ανέδειξε σε έκθεσή του (14/3/08) τις ευθύνες των υπηρεσιών της νομαρχίας που έδιναν άδειες λειτουργίας σε εργοστάσια χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του νομάρχη Βοιωτίας Κλ. Περγαντά αναμένεται ακόμη η έκδοση ανακοίνωσης που θα έδινε κάποιες απαντήσεις.
Πάντως, στην εκδήλωση των κατοίκων της Θήβας το Σάββατο όσο και σε ημερίδα που οργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Θήβας, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα έργα προχωρούν ώστε η περιοχή να υδροδοτηθεί από το κανάλι του Μόρνου και όχι από τις γεωτρήσεις όπου έχει εντοπισθεί το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
Υπενθυμίζεται ότι από το κανάλι του Μόρνου αναμένεται να υδροδοτηθεί και η περιοχή σε Οινόφυτα-Δήλεσι, όμως τα έργα έχουν καθυστερήσει. Τα Οινόφυτα ακόμη περιμένουν, αν και ο τοπικός δήμος είχε μιλήσει για ολοκλήρωση των έργων έως τις 31/12/2007, ενώ για το Δήλεσι θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος καιρός.Ακόμη όμως και αυτή η λύση της υδροδότησης από το κανάλι του Μόρνου (ΕΥΔΑΠ) αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς τα υδάτινα αποθέματα που αφορούν μάλιστα ολόκληρη την Αττική μειώνονται συνεχώς.
Και το χειρότερο; Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να ενταθούν οι έλεγχοι στις εκατοντάδες βιομηχανίες και να προχωρήσει επί της ουσίας η αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα της Αττικοβοιωτίας.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΑΖΕ .....
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΣΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ , ΔΙΣΤΥΧΩΣ ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ (ΑΝ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ )

Ανώνυμος είπε...

Ρύπανση του Ασωπού

Ο ποταμός Ασωπός, που διασχίζει τη Βοιωτία και εκβάλλει στη βόρεια Αττική, ρυπαίνεται αδιάλειπτα τα τελευταία 40 έτη από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων. Η πρακτική αυτή, η οποία αντλεί την όποια νομιμότητά της από ένα προεδρικό διάταγμα του ’69, έχει οδηγήσει στην καταστροφή του οικοσυστήματος του ποταμού. Επιπλέον έχουν ρυπανθεί και τα υπόγεια νερά, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική έως επικίνδυνη η κατάσταση του πόσιμου νερού στον δήμο Οινοφύτων, που υδρεύεται από γεωτρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αυτεπαγγέλτως το ενδεχόμενο κακής εφαρμογής της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα (Οδηγία 91/689/ΕΟΚ) και την προστασία των υδάτων (δηλαδή τις Οδηγίες 2006/11/ΕΚ, 80/68/ΕΟΚ και 98/83/ΕΚ). Τον Οκτώβριο 2007 η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες απάντησαν τον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή προβαίνει στις δέουσες εξακριβώσεις για να διαπιστώσει κατά πόσον τηρούνται οι απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών.

Ανώνυμος είπε...

Το καθεστώς με το οποίο λειτουργούσαν οι εταιρείες που προκάλεσαν την οικολογική καταστροφή του Ασωπού ποταμού συνιστά κραυγαλέα περίπτωση ασυδοσίας του κεφαλαίου σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού. Μια ασυδοσία που πριμοδοτήθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις διάφορες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό τεκμηριώνει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σημεία της οποίας δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα σε μερίδα του Τύπου. Μια έκθεση άκρως αποκαλυπτική ενός σκανδάλου που ασφαλώς δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην περιοχή του Ασωπού.

Σύμφωνα με την έκθεση:

Οκτώ από τις 19 εταιρείες, που ελέγχθηκαν, διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους υπεδαφίως, χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων από τη Διεύθυνση Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Νομαρχία Βοιωτίας.
Καμία από τις ελεγχθείσες βιομηχανίες που διαχειρίζεται/ διαθέτει επικίνδυνα απόβλητα δεν κατείχε Αδεια Διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
Από τις απαντήσεις των Υπηρεσιών της νομαρχίας, προέκυψε ότι η Δ/νση Ανάπτυξης χορηγούσε άδειες λειτουργίας σε βιομηχανίες που επρόκειτο να προβαίνουν σε υπεδάφια διάθεση των αποβλήτων τους, χωρίς να ζητά ως προαπαιτούμενη άδεια διάθεσης αποβλήτων.
Η έκθεση του επιθεωρητή διαπιστώνει πως: «Παρουσιάζεται το φαινόμενο να διαθέτουμε, τύποις, πλούσια περιβαλλοντική νομοθεσία σχετική με τη διαχείριση/ διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και, παρά ταύτα, τα θέματα αυτά να εξακολουθούν να ρυθμίζονται από μια γενική Υγειονομική Διάταξη του 1965 "περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων"».

Από την έρευνα ο γενικός επιθεωρητής σχημάτισε την εικόνα ύπαρξης «στεγανών και έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων».

Το πρόβλημα που αναδείχτηκε από μετρήσεις στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων αφορά στη ρύπανση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από την επικίνδυνη ουσία του εξασθενούς χρωμίου. Για τις μονάδες που επετράπη να λειτουργήσουν, χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία, προκύπτει ότι:

Δεν τους ζητήθηκε και δεν έγινε προκαταρκτική έρευνα που να περιλαμβάνει μελέτη των υδρογεωλογικών συνθηκών της αντίστοιχης ζώνης και μελέτη της διυλιστικής ικανότητας του εδάφους και του υπεδάφους.
Δε διασφαλίστηκε η δυνατότητα εποπτείας της ποιότητας των υπογείων νερών από την αρμόδια αρχή.
Δε διασφαλίστηκε η τήρηση όλων των τεχνικών προφυλάξεων, ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση των υπόγειων νερών και οι επικίνδυνες ουσίες να μην μπορούν να φθάσουν σε άλλα υδατικά συστήματα ή βλάψουν άλλα οικοσυστήματα.
Δεν επιβλήθηκε στους περιβαλλοντικούς όρους (από την Υπηρεσία που χορήγησε την ΑΕΠΟ) σειρά πρόσθετων όρων και διασφαλίσεων.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο γενικός επιθεωρητής προτείνει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους (εταιρείες, κρατικούς παράγοντες και υπηρεσίες). Μόνο που το κακό έχει πλέον συντελεστεί.

Η εικόνα γίνεται άκρως ανησυχητική αν ληφθεί υπόψη ότι στην έκθεση διαπιστώνεται: «Εκφράζονται, επίσης, βάσιμοι φόβοι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εξετασθείσες εταιρείες, αλλά και άλλες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων, καθόσον και αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις ίδιες Αρχές, με την ίδια λογική. Δεδομένης, δε, της ατελούς ή και προβληματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουμε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα».