17 Μαρτίου 2008

Η αγροτιά του Ασωπού

Η υπεδάφια διάθεση των επικινδύνων/ τοξικών αποβλήτων θα πρέπει να επανεξετασθεί συνολικά, υπό το φως και των προσφάτων μετρήσεων και ερευνών στην περιοχή του Ασωπού, οι οποίες την ενοχοποιούν για σημαντική επιβάρυνση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα με Cr(VI).

Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα από την έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης(Μάρτιος 2008) και έρχεται να επιβεβαιώσει τους λόγους των χημικών Αθανασίου Παντέλογλου και Παναγιώτη Ρωμανά στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων που έλαβε χώρα στις 11 Νοεμβρίου 2007 στο χωριό.

Πέρα από τα τραγικά αποτελέσματα που έχει η επίδραση της μόλυνσης σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, υπάρχει μια κοινωνικά ευαίσθητη και παρεξηγημένη ομάδα, η οποία δέχεται, και θα εξακολουθεί στο μέλλον, να βιώνει το μεγαλύτερο φορτίο από αυτή τη κατάσταση.

Πρόκειται για τους αγρότες.

Τοποθετημένοι στη μέση, ενός εγκλήματος με διττό ρόλο, του θύτη και του θύματος.

Από τη μία πλευρά η καλλιέργεια προϊόντων (ριζών καρότου, πατάτας κλπ) σε επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα χώματα τους καθιστά ‘βαποράκια’ των βιομηχάνων. Από την άλλη δρουν με αυτοθυσία για να αναθρέψουν τις οικογένειές τους. Είναι δε τέτοια η αυτοθυσία τους, που αν και έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τα περί μόλυνσης, συνεχίζουν με αυταπάρνηση την καλλιέργεια της γης τους, παραδίνοντας εαυτούς χάριν της οικογένειάς τους.

Οξύμωρη σκέψη, αλλά αν δεν έχεις ζήσει την αγροτιά, δεν έχεις μπει στη λάσπη και στα χιόνια, δεν έχεις ιδρώσει για να τραβήξεις το κολλημένο γεωργικό μηχάνημα για να εξασφαλίσεις το μεροκάματο και να αποπληρώσεις τα δυσβάστακτα χρέη, αδυνατείς να κατανοήσεις.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, οι αγρότες έχουν ανάγκη αυτή τη πολύ συγκεκριμένη στιγμή ειδικούς συμβούλους που θα τους βοηθήσουν να κάνουν βήματα για τα παιδιά τους. Και εξηγώ:

- Οι αγρότες που έρχονται σε άμεση επαφή με ραντίσματα σε ρίζες και χρησιμοποιούν υδρονεφώσεις για το πότισμα των προϊόντων τους χρήζουν άμεσης και κατεπείγουσας ιατρικής εξέτασης και παρακολούθησης, σχετικής με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον οργανισμό τους.

- Η παρουσία νομικού εκπροσώπου θα βοηθούσε στο να συγκεντρωθούν οι απόψεις τους, να παρουσιασθούν σε ενιαίο πλαίσιο και να προωθηθούν αιτήματα, όπως διεκδίκηση αποζημιώσεων, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

- Η νομαρχία σε συνεργασία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει άμεσα να αποστείλει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που θα μυήσει τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες βιολογικού τύπου. Αναφέρουμε το παράδειγμα του δικτύου Πελίτη (http://www.peliti.gr/) , όπου ιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν σπόρους για δικές τους βιοκαλλιέργειες.

Οι άνθρωποι αυτοί χαμένοι μέσα στο σκοτάδι, αυτό έμαθαν να κάνουν τόσα χρόνια, αυτό συνεχίζουν να κάνουν. Δεν είναι σκοταδιστές, μονόγνωτοι και ‘Δωριείς τω τρόπω’. Έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αλλάζουν τις καλλιέργειες τους, όποτε το κράτος στάθηκε δίπλα τους και τους έδειξε νέους τρόπους παραγωγής και ήπιας εκμετάλλευσης της γης. Πότε το έκανε όμως στο διάβα των χρόνων;

Όλοι αυτοί οι αγροτικοί οργανισμοί που κατασκηνώνουν στις πρωτεύουσες των επαρχιών κάνουν την αυτοκριτική τους για το αν έχουν θέση στη σημερινή αγροτική κοινωνία και αν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των αγροτών; Μήπως συμφέρει να κρύβονται πίσω από παρελθοντικά καταστατικά που εξυπηρετούν ολίγους και ολίγα χθεσινά;

Που εξαντλήθηκε η ευαισθησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τότε που το θέμα έχει έλθει στη δημοσιότητα για την ομάδα πολιτών αρμοδιότητάς του;

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων που τόσα πληρώνουν οι ενεργοί αγρότες σε αυτόν, πόσα ιατρικά κλιμάκια απέστειλε στη περιοχή και πόσους αγρότες ενημέρωσε για τους κινδύνους των υπόγειων καλλιεργειών και τους τρόπους αποφυγής των κινδύνων αυτών;

Από όλα τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτει και η αδυναμία των φορέων του κράτους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης να αναπτύξουν δράση και να λάβουν ΑΜΕΣΑ μέτρα που οδηγούν στη θεραπεία του προβλήματος που δεν κατέστη δυνατό να προβλεφθεί.

Οι αγρότες με κατάλληλη συμβουλευτική δεν έχουν καμία άλλη λύση παρά να αυτοοργανωθούν. Θα το φωνάζουμε όσο μπορούμε:
Όπου υπάρχει έλλειψη ή αδυναμία δράσης κρατικού φορέα, αυτοοργάνωση είναι η σωτηρία.

Ο πρώην Θηβών και Λεβαδείας και τωρινός Αθηνών Ιερώνυμος σε ένα από τα κηρύγματά του είχε πει πως τα άδεια βαρέλια κάνουν θόρυβο.
Αν θεωρούμε εαυτούς άδεια βαρέλια ας μείνουμε στα μεγάλα λόγια του καφενείου, αλλά επειδή ο κόμπος έφθασε στο χτένι ήρθε η ώρα των έργων και των κινήσεων που θα οδηγήσουν το θέμα στα γραφεία που είναι αρμόδια προς επίλυση.

Θυμίζω δε πως Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θέλησης του κράτους και υπηρετούν το λαό. Οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στη Πατρίδα (Άρθρο 103 παρ.1 Συντάγματος).

Η έκθεση του επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης δείχνει το δρόμο που πρέπει να επικοινωνήσουμε, αν θέλουμε πραγματικά οι αγροτικές οικογένειες, εκτός από τον ήδη θυσιασμένο πατέρα να μην θυσιάσουν και τα παιδιά τους.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύγε για το άρθρο.

Γιατί πολλές φορές δεν δίνουμε αρκετή σημασία σε αυτή την πλευρά του ζητήματος

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΟΛΟΙ ΤΟ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΝ.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εξαιρετική προσέγγιση που αναδεικνύει τη σημερινή μας καλμοιριά. Ο Δήμαρχός μας μας έχει στο περίμενε και νερό δεν έχουμε δει ακόμη. Για το Δήλεσι ούτε λόγος.

Να μου το θυμηθείτε. Θα αναδειχθεί σε ήρωα μετά από ένα χρόνο.
Σωτήρας και θεόσταλτος με φωτοστέφανο.
Πάντως μου αρέσετε γιατί τα άρθρα σας δεν αντιπροσωπεύουν μόνο τον Άγιο Θωμά, αλλά όλη τη περιοχή.

Θέλετε συνεργάτες;
Υπόσχομαι καυτά νέα.

Ανώνυμος είπε...

Το παράκανες αρχίδι.

Ανώνυμος είπε...

Γράψτε κάτι και για μας τους αστυνομικούς.
Χειρότεροι από αγρότες εχουμε καταντήσει.
Πέρα από τη πλάκα, θα σταθώ στο σημείο της ιατρικής εξέτασης.Όσο το αμελούν, τόσο χειρότερα για αυτούς.
Και είναι κρίμα.
Στη γειτονιά μου ήδη 2 τρέχουν με κακοήθεια στον προστάτη. είναι αγρότες, ποτίζουν με υδρονέφωση.
Να παίζει ρόλο;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ;
ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΙΝΔΟΥΣ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Sarangi είπε...

Καλό θα ήταν οι αγρότες είτε να αυτο-οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα είτε να αξιοποιήσουν τον περιβαλοντικό σύλλογο που έγινε στα Οινόφυτα και έχει νομικούς που μπορούν να χειριστούν την υπόθεσή τους.
ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΥ.
Το θέμα βέβαια δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά και όλους εμάς που καταναλώνουμε τα προϊόντα τους.
Ο Δήμος Οινοφύτων θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τους αγρότες αλλά... οι χειρισμοί για το θέμα δείχνουν ξεκάθαρα και τις προθέσεις του Δημάρχου μας. ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ. Τόσοι μήνες πέρασαν και καμία πρωτοβουλία απ' την νέα Δημοτική Αρχή για το θέμα των αγροτών και των καλλιεργειών στην περιοχή μας.
Συγχαρητήρια για το αρθρό σου Άγιε Θωμά. Θα ήθελα πολύ να δω τις σκέψεις σου και για τους αλλοδαπούς με την ευκαιρία του σχολίου του κομμουνιστή...

tanagra είπε...

Οι αγρότες βιώνουν σε καθημερινή βάση προβλήματα που για τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες δεν υφίστανται. Ο μόχθος βγάζει αγανάκτηση γιατί δουλεύουν σκληρά και αμοίβονται με λίγα.
Εξασθενές χρώμιο αρχίζει να εμφανίζεται σε όλη τη Βοιωτία.
Οπότε επιδημιολογικές μελέτες για όλο το Νομό κρίνονται απαραίτητες.

Διαφωνώ ως προς τον μαζικό τρόπο διεκδίκησης ζητημάτων. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για θάνατο δεδικασμένο και τα πράγματα χρήζουν υψηλότερης αντιμετώπισης.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατέρας μου διαπίστωσε τελευταία τα προβλήματα του καρκίνου. Έπρεπε να περάσει καιρός πολύς, να γίνει ντόρος και να συνδέσει τα της αρώστιας του με την υδρονέφωση.
Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια πλήρη απαγοήτευση στους αγρότες και έχουν παραδοθεί στη μοίρα.

Ανώνυμος είπε...

τι σχεση εχετε εσεις με τους αγροτες χαρτογιακαδες του δημοσιου;;;;;;;;;;

Χριστινα είπε...

Η μόνη σχέση που έχω με την αγροτιά είναι την εποχή που έρχεται ο πατέρας μου στο χωριό και μαζεύει ελιές.
Ο Νοέβρης, όπως καιόλος ο χειμώνας είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους για τους αγρότες.
απορώ τι περιμένουν και δεν κατασκηνώνουν έξω από ο υπουργείο Γεωργείας;

Χριστινα είπε...

Η μόνη σχέση που έχω με την αγροτιά είναι την εποχή που έρχεται ο πατέρας μου στο χωριό και μαζεύει ελιές.
Ο Νοέβρης, όπως καιόλος ο χειμώνας είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους για τους αγρότες.
απορώ τι περιμένουν και δεν κατασκηνώνουν έξω από ο υπουργείο Γεωργείας;

Χριστινα είπε...

Η μόνη σχέση που έχω με την αγροτιά είναι την εποχή που έρχεται ο πατέρας μου στο χωριό και μαζεύει ελιές.
Ο Νοέβρης, όπως καιόλος ο χειμώνας είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους για τους αγρότες.
απορώ τι περιμένουν και δεν κατασκηνώνουν έξω από ο υπουργείο Γεωργείας;

Ανώνυμος είπε...

Life is not measured by the number of breaths we take,
but by the moments that take our breath away


Πάρτε μια βαθειά ανάσσα και κρατήστε τον αέρα. Μην αναπνέετε.
Αναπνεύστε....

Yannis Zabetakis είπε...

πολύ καλό άρθρο!

δείτε κι αυτό...
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080229&nid=7655548&sn=&spid=

συναγωνιστικά

Γ.Ζ.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Άρθρο 5 παράγραφος 2 Συντάγματος

Διακρίσεις δεν πρέπει να υπάρχουν για κανέναν στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία.
Τα αναγραφόμενα για τους αγρότες σαφώς και πρέπει να αντανακλούν και στους εργάτες τους, από όπου κι αν προέρχονται αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ άγιε σταμάτα να λέγεσαι άγιος.
Καλύτερα να σου αποδώσουμε τον τίτλο του φωτεινού παντογνώστη.
σιγά ρε. έκανε και η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο.
Που γνωρίζεις εσύ τι ανάγκη έχουν οι αγρότες ρε;

Ανώνυμος είπε...

NA AGIASEI TO STOMA SAS PAIDIA
PROXORISTE KAI EIMASTE MAZI SAS

Ανώνυμος είπε...

τα λιπασατα κι τα φαρμακα που χροστμε μονο φτανυν να μας βαλουν μεσα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΠΗΓΕΝΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΠΕΤΡΕΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΤΩΣΕΤΕ ΥΗ ΔΕΗ ΑΠΟΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΑ.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ.
ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙς ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΕΖΟΥΝ ΞΥΠΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΡΜΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΤΣΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

καλο πασχα μαναρια
λεωνιδα πες αλευρι

Ανώνυμος είπε...

Δείτε το παρακάτω λινκ
http://www.eleftheroslogos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=141&Itemid=36&mosmsg=%CE%95%CF%85%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF+%CF%83%CE%B1%CF%82%21

Ανώνυμος είπε...

Έχςι γίνει τίποτα μέχρι σήμερα από τότε που έγινε η ενημέρωση στο χωριό;
Αλλά σήμερα ξεχάστηκαν όλα και αυτοί που έτρεχαν κατάντησαν να χαρακτηρίζονται πολιτικά.

Πάντως κρίμα να ανακαλύπτουν την αρωστεια τους στο τελευταίο στάδιο.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΤΑΙΣΟΥΜΕ;

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗΔΕΝ.

ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ.
ΜΕ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΟΛΟΙ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑΞΕΡΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΙ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΕΣΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΟΛΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους και ένας που υποστήριξε τους αγρότες.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ,ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ.ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ,ΣΑΝ ΟΜΑΔΕΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;ΤΡΩΤΕ ΠΙΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙΣ ΣΚΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΥΣΕΙ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΨΗΦΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΓΚΡΟΥΕΖΕΣ.....