06 Μαρτίου 2008

Ζώντας στη χώρα της Ουτοπίας

Ελλάδα 2010 μ.Χ.


Οι δήμαρχοι Δερβενωχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Τανάγρας συγκεντρώνονται και συζητούν την συνένωση των δήμων τους στη βάση του νομοσχεδίου: Καποδίστριας Νο2.

Άνθρωποι ανοικτόμυαλοι και μορφωμένοι χωρίς προκαταλήψεις και απελευθερωμένοι από ψευτοτοπικίστικες αναχρονιστικές αντιλήψεις κάθονται σε ένα τραπέζι μαζί με τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη για βιώσιμη ανάπτυξη του νέου Δήμου και κοιτούν τον χάρτη με τα νέα…σύνορα.


Ο επικεφαλής της ομάδας καταθέτει τα συμπεράσματα:

1. Ο νέος δήμος θυμίζει κάτι από τον παλαιό Νομό Βοιωτίας με δύο αστικά κέντρα, το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, όπου συνεχώς διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, όπως η Θήβα και η Λειβαδιά πριν λίγα χρόνια.
2. Τους θερινούς μήνες παρατηρείται συγκέντρωση πληθυσμού στο παραλιακό όριο του δήμου, το Δήλεσι, που υπερβαίνει κατά πολύ τον υπόλοιπο ολικό πληθυσμό του Δήμου.
3. Ο νέος δήμος διαθέτει ποικίλο τοπογραφικό ανάγλυφο με μεγάλο ορεινό όγκο(δερβενοχώρια, τμήμα Πάρνηθας) και εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα(Δήλεσι).
4. Τη μεγαλύτερη έκταση καλύπτει το τμήμα των Δερβενοχωρίων.
5. Η ιστορική ανασκόπηση της περιοχής δείχνει πως το τοπωνύμιο Τανάγρα θα πρέπει να προηγηθεί των υπολοίπων.
6. Η μεταφορά κατοίκων, ακόμη και με δημοτικά συγκοινωνιακά μέσα σε ένα από τα δύο μεγάλα κέντρα για επίλυση προβλημάτων δείχνει ετεροβαρής, ως προς τους κατοίκους των οικισμών Άρματος, Δάφνης, Καλλιθέας, Κλειδίου, Πύλης, Στεφάνης, Σκούρτων. Ως εκ τούτου προτείνεται μια ακτινωτή οδοποιία του νέου δήμου.
7. Προτείνεται ως κέντρο άσκησης της εξουσίας ο οικισμός του Κλειδιού με διαδρόμους υπό μορφήν αστέρος, προς όλους τους οικισμούς του δήμου.
6. Με αυτή τη ρύθμιση και λόγω της θέσης του οικισμού(σχεδόν στο κέντρο του νέου δήμου), κανείς πολίτης δεν θα έχει το αίσθημα του παραγκωνισμού, απέναντι στη κεντρική εξουσία.
7. Οι αποστάσεις πρόσβασης θα είναι σχεδόν ίδιες για τους περισσότερους οικισμούς.
8. Η εν λόγω πρόταση θα συντελέσει και στην αποκέντρωση πληθυσμού από τις ήδη επιβαρυμένες ρυπογόνες περιοχές των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου.

Οι επιστήμονες εκθέτουν τις απόψεις τους και συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν επί της πρότασής τους. Μιλούν για περιβαλλοντικά έργα και έργα υποδομής που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη παρθένων οικισμών. Μιλούν για δασικά πάρκα στον ορεινό όγκο του νέου δήμου και για ήπιες μορφές τουρισμού.
Μιλούν, μιλούν και παρατηρούν τα πρόσωπα τα δημάρχων, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα πρόσωπα που αντίκρισαν όταν ξεκίνησε η παρουσίαση.

Στο μόνο που δείχνουν να συμφωνούν είναι το όνομα Τανάγρα (μακάρι να ήταν έτσι και με τα Σκόπια!). Στα υπόλοιπα υπάρχει χάσμα γενεών.
Οι δήμαρχοι των δύο μεγάλων αστικών κέντρων Οινοφύτων και Σχηματαρίου επιθυμούν τη συνένωση, αλλά φέρονται ανυποχώρητοι ως προς την αλλαγή της έδρας του νέου δήμου, καθότι αντιμετωπίζουν το θέμα πληθυσμιακά.
Ο δήμαρχος Δερβενοχωρίων συμφωνεί με την έδρα, αλλά επειδή ο Δήμος του είναι μεγαλύτερος σε έκταση από τους υπόλοιπους επιθυμεί διακαώς την αλλαγή της έδρας και δείχνει να προκρίνει τη λύση Κλειδί.
Ο δήμαρχος Τανάγρας έχει τις λιγότερες διαφωνίες, καθώς και η πρόταση Κλειδί τον συμφέρει, αλλά και η δημιουργία της έδρας στο Σχηματάρι δεν δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις, Είναι όμως εντελώς αρνητικός στη δημιουργία της έδρας στα Οινόφυτα.

Για το καλό όλων όμως και επειδή αναφέραμε στη αρχή ότι είναι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι αποφασίζουν τη δημιουργία της έδρας στο Κλειδί.
Έτσι δημιουργείται ένας δήμος υπόδειγμα για όλη την Ευρώπη, όπου με γνώμονα το περιβάλλον αναπτύσσονται έργα ωφέλιμα και προσβάσιμα σε όλους τους Δημότες. Δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπηρεσίες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και μετά τη πρώτη τετραετία συνύπαρξης αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ισόποσης κατασκευής έργων.


Αυτά στη χώρα της Ουτοπίας γιατί εδώ είναι Ελλαδιστάν.
(Καταραμένο ξυπνητήρι, πότε πέρασε η ώρα;)

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το ερωτημα ειναι φανταζομαι απλο :Με ποια, κατα την γνωμη σασ ,υποδομη το ΚΛΕΙΔΙ θα δεχθει να παιξει τετοιο ρολο ?το προβλημα σασ ποιο ειναι ?η αναβαθμηση τηγσ περιοχη σασ ?αν στο καποδιστρια 1 εισασταν στο Σχηματαρι θα εκφραζατε τετοιεσ αποψεισ?Μη τρελλαθουμε κιολασ !!!

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς την ίδια γνώμη ανώνυμε.
Ζητάμε να φτιάξουν την υποδομή που χρωστάνε στο Κλειδί όσο και αν αυτό συντελέσει στο να τρελαθείς.

Ανώνυμος είπε...

Το ποστ του παραπάνω ανώνυμου δείχνει το πως σκέφτονται σήμερα όσοι ζουν στα αστικά κέντρα, όπως τα οινόφυτα.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αυτή είναι η άποψή τους. Δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.
Γι΄αυτό και εμείς εκτός αν διαταχθούμε ποτέ δεν πρόκειται να συνηγορίσουμε σε μια τέτοια ένωση.

Τσαντήλας είπε...

αδέρφια τα θέλετε και τα λέτε ή σας ξεφεύγουν.
Σιγά μην αφήσουν να τους φύγει από τα χέρια η εξουσία.
Τέτοια διλήματα όπως αυτά που θέτει ο ανώνυμος είναι για αυτούς που κοιτάνε πίσω και το προσωπικό συμφέρον.
Ναι στο Κλειδί, γιατί είναι έτσι όπως τα λέτε.
Αλλά οι αρπάχτρες άλλα έχουν κατά νου.
ελπίζω οι Δεβρενοχωρίτες να αντιληφθούν τι σκέφτονται οι θαλασσινοί και να δράσουν όπως ο άλλοτε οπλαρχηγός Σκουρτανιώτης.

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που διευκρινίζετε ότι μιλάτε ουτοπικά γιατί αυτά που γράφετε δεν έχουν εφαρμογή ούτε ιστορικό προηγούμενο.
Όσο για τα Δερβενοχώρια, γνώμη μου είναι πως πρέπει να αναζητήσουν στέγη στην Ελευσίνα. Πιο κοντά είναι από εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Είτε το θέλετε, είτε όχι πρωτεύουσα θα είναι το Σχηματάρι.
Εδώ είναι το κέντρο των αποφάσεων, εδώ οι υποδομές, εδώ θα γίνουν αγώνες το 2009.
δίκαια πρέπει να είναι η έδρα του όποιου νέου Δήμου.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΣΩΠΙΑ.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΩΠΙΑ ΤΟΚΕΝΤΡΟ;
ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜς ΣΗΜΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Από την εφημερίδα Ελεύθερος Λόγος
για το Κλειδί.
1. Αντικαταστάθηκε η στέγη του Δημοτικού Σχολείου

2. Καταργήθηκε η θέση νηπιαγωγείου και τα 4 νήπια μεταφέρονται στο νηπιαγωγείο Αγίου Θωμά, αντί αποκέντρωσης προσπαθούμε να δημιουργησουμε συγκεντρωτισμό.

3. Κάποια κυρία διακαίως παραπονέθηκε σε αρμόδιο του Δήμου για ποιο λόγο δεν έφερε ο Δήμος αλάτι στο χωριό τις ημέρες του χιονιά και πήρε την απάντηση 'φέραμε πως δεν φέραμε' και η κυρία ξαναρώτησε 'και που είναι που δεν το είδα εγώ;' και ξαναπήρε την απάντηση που δεν περίμενε 'Στον Άγιο Θωμά να πήγαινες να πάρεις'. Τρία χιλιόμετρα πήγαινε έλα για μια χούφτα αλάτι.

4. η αλήθεια να λέγεται. Ο Βασίλης - Δημοτικός Σύμβουλος - ενώ το χιόνι έπεφτε πυκνό με επισκέφτηκε στο σπίτι και με ρώτησε αν αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα. Τον ευχαριστώ.

5. Οι Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι του χωριού μας μια σωστή δουλειά δεν μπορούν να κάνουν. Ένα αλυσοπρίονο χρειαζόταν ρε παιδιά για να κόψετε τα κλαδιά της ελιάς που εμποδίζουντην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Πάρτε παράδειγμα από το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο που καρατόμησε το δεντράκι της πλατείας.

6. Δίτοξη πετρογέφυρα του Ασωπού ποταμού που συνδέει το Κλειδί και την γύρω περιοχή με την Θήβα μέσω Ασωπίας. Είναι έργο του 19ου αιώνα και ο συνδετικός κρίκος μιας ζωτικής γεωργοκτηνοτροφικής περιοχής. Επειδή στις ημέρες μας η γέφυρα δέχεται το βάρος φορτηγών αυτοκινητων που μεταφέρουν μεγάλα φορτία πρέπει το Κοινοτικό Συμβούλιο να καλέσει ειδικό τεχνικό μηχανικό για τσεκαπ και την τοποθέτηση ενδεικτικής πινακίδας που να πληροφορεί τους οδηγούς για το πλάτος του οδοστρώματος και το βάρος που αντέχουν τα δύο τόξα της γέφυρας πριν είναι αργά.

Θανάσης Χρ. Κυριάκος

Και στην αντιγραφή χωρίς την άδειά του, ο απομωνομένος Κλειδεναίος.


...Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια που γράφετε για το Κλειδί και τη στήριξη που μας δίνετε. Ειλικρινά αυτό το άρθρο δεν το περιμέναμε από Λιαταναίους.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΧΕΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ

Χριστινα είπε...

Ο πρώτος ανώνυμος κάνει μπαμ για τον τόπο καταγωγής του.
άσχετα με αυτό, τίποτα από αυτά που περιγράφετε δεν πρόκειται να συμβεί. Η διακαιολογία τους είναι αυτή που αναφέρει ο ανώνυμος.
Την υποχρέωση που έχουν να δημιουργήσουν υποδομές εκεί που δεν υπα΄ρχουν τη περνάνε ντουκου.

Ανώνυμος είπε...

είχατε μιλήσει με την επιτροπή όταν δείχνατε αυτόν το χάρτη για τα όρια του νέου Δήμου;

Πέστε διάνα.
Αλλά αυτό που ζητάτε για το Κλειδί είναι όνειρο απατηλό.

Ποιος να ενδιαφερθεί για τον τόπο;
Όλοι κοιτάνε τη καρέκλα και το φαί.

Κανείς δεν σκέφτεται τη λογική στην οποία πρέπει να κινείται ο νέος δήμος.

Τα προβλήματα του Καποδίστρια 1 θα μεταφερθούν στον 2 και αυτό γιατί αυτοί που θα θέσουν υποψηφιότητα θα είναι οι προηγούμενοι.
Λαμόγια ολκής όλοι τους.

άρα μην περιμένετε τίποτα καινούργιο.

Ανώνυμος είπε...

προσεξτε μην παθετε καμια υπερκοπωση απο τη πολυ φιλοσοφια εκει στον Αγιο.

Ρε Χαρα βερα που σας χρειαζεται.

Ανώνυμος είπε...

Αχ παιδιά μου.
Η χώρα της ουτοπίας είναι μια ουτοπία.
Δεν απαγκιστρώνονται εύκολα από το καβούκι τους οι τωρινοί δήμαρχοι.

Να μου το θυμηθείτε ότι θα είναι υποψήφιοι και την άλλη τετραετία, ΄΄οχι μόνο αυτοί, αλλά και όλο το σκυλολόι γιατί η μαρχάλα είναι μεγάλη.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική προσέγγιση, αλλά τωόντι ουτοπική.

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα μικρά χωριά με τον ΚΑΠ ΙΙ πρέπει να πάρουν από μια ταφόπλακα.

Οι ίδιοι που μας κυβερνούν σήμερα θα μας κυβερνούν και αύριο.
σήμερα δεν νοιάζονται για τα κοινά, αλλά για τη τσέπη τους.

αύριο γιατί να το κάνουν;