05 Φεβρουαρίου 2008

Νέος σύλλογος για την αειφορία

Με όραμα ξεκίνησε ο Σύλλογος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΓΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έδρα του είναι στα Οινόφυτα και δέχεται μέλη από όλο τον Νομό Βοιωτίας.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του συλλόγου είναι: politesaeiforia@gmail.com

Δείτε το καταστατικό του συλλόγου.

Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και γρήγορα αποτελέσματα στους υψηλούς στόχους που θέτουν.
Πρωτοβουλία που αξίζει να στηρίξουμε όλοι μας.

Όσοι ενδιαφέρονται, η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη
για τη Δευτέρα 18-02-2008, 21:00
στο υπόγειο του Αγ. Σπυρίδωνα

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ Λεωνίδα τι σχέση έχεις με αυτούς;
Μήπως είσαι από τα ιδρυτικά μέλη;

Ανώνυμος είπε...

Τι νέο φρούτο είναι αυτό ρε παιδιά;

βοιωτός είπε...

Καταπληκτικό. Το μπλογκ εννοώ. Για τους συλλόγους έχω τις αντιρρήσεις μου.

Ανώνυμος είπε...

Ε! οχι και φρουτο!!! ο συλλογος ενωνονει ολους εμας που εχουμε ενδιαφερον για το περιβαλλον!!! βασικο πλεον και απαραιτητο εφοσον η αναρχια ειναι παντου σ αυτον τον τοπο!!! ας ενωσουμε τις δυναμεις μας λοιπον!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω το λόγο να ιδρύονται τέτοιοι σύλογοι συνεχώς.
έτσι δεν αποδυναμώνεται το ΙΤΑΠ που έχει σταματήσει τη δράση του;

Ανώνυμος είπε...

αξιος ο νεος αρχιεπισκοπος . η χαρα ολων μας μεγαλη. τιμη μας που ειναι απο τον τοπο μας!!! φανταζομαι πως ολοι μας εχουμε χαρει το ιδιο!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ.
ΝΑ ΒΟΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕρφια τι περιμενετε απο τον ιερωνυμο;

θα βολεψει και εκει ανηψιες ανηψιους κτλ και μια χαρα.
θα κανει και 2 3 δεσποταδες απο τη βοιωτια και ολα καλα. θα ερθει και 2 φορες στα οινοφυτα, θα τρεχουμε να τον υποδεχτουμε και ολα μια χαρα . ταρατατζουμ ταρατατζουμ.

λυθηκαν ολα τα προβηματα μας τωρα.

αντε σπρωξτε να βγαλουμε το σκαφος στη στερια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στη διαδικασία που διεξήχθη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία του υπουργού Παιδείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας.

Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας. Συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστη-ριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).

Η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών της Μητροπόλεώς του (82 στους 110) είναι πτυχιούχοι θεολογίας η διαθέτουν παράλληλα και δεύτερο πτυχίο (φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, ιατροί, γεωπόνοι, παλαιογράφοι, καθηγητές πληροφορικής, διδάσκαλοι, οικονομικών επιστημών κ.α). Σε αυτούς συγκαταλέγονται ένας τακτικός καθηγητής της θεολογίας, ένας λέκτορας της θεολογίας, τρεις διδάκτορες και πέντε μεταπτυχιακοί υποψήφιοι διδάκτορες, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη Μητρόπολη στην Εκκλησία της Ελλάδος που διαθέτει κληρικούς με τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας, και Ιερουσαλήμ.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο “Μεσσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας” βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο “Χριστιανική Βοιωτία”.

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία: οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), του Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα), Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα-Ιερά Μονή Λυκούρεση), ενώ ως πρώην εκπαιδευτικός έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Βοιωτίας.

Στην Μητρόπολή του φρόντισε περαιτέρω για την δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων, κέντρων νεότητας στις περισσότερες των ενοριών της Μητροπόλεώς του καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Durham, Cambridge.

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλίαρτο Βοιωτίας, κοντά στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, διεξάγονται κατά καιρούς διάφορα συνέδρια. Έχει ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ήδη έχουν υλοποιηθεί τρεις κύκλοι μεταπτυχιακών σπουδών σχετικά με το περιβάλλον, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο για το περιβάλλον στην υπο ανακαίνηση Ιερά Μονή Ταξιαρχών (Δομβραίνα).

Πρωτοστάτησε για την δημιουργία -στην γενέτειρά του, στα Οινόφυτα- του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών.

Οι αγώνες του και η συνεχής επαγρύπνησή του είχαν ως αποτέλεσμα: α) την ματαίωση των σχεδίων των μαρτύρων του Ιεχωβά για την λειτουργία διεθνούς χιλιαστικού κέντρου στην επαρχία του και β) την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του για τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Απεξάρτησης.

Για την συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς του που σχετίζεται με την υγεία τιμήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα του εκεί Πανεπιστημίου. Επίσης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ).

Η εκλογή

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί έξω από το μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου. Η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πιστών που είχαν έρθει απο τη Βοιωτία αλλά και εκείνων που είχαν έρθει από τη Σπάρτη και τη Μονεμβασία, τόπους που διαποίμεναν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Η είδηση ότι πρηγήθηκε στον πρώτο γύρο ο μητροπολίτης Θηβών σκόρπισε συγκίνηση, κυρίως στους Βοιωτούς, ενώ οι προερχόμενοι από τη Σπάρτη, ήταν επιφυλακτικοί. Στον πρώτο γύρο ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος πήρε 33 ψήφους, ο Σπάρτης Ευστάθιος 26, ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος επτά ψήφους, όπως επίσης και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ βρέθηκε μία λευκή ψήφος. Παρόντες ήταν 74 αρχιερείς, καθώς ο Κιλκισίου Απόστολος, που είχε εκδηλώσει την επιθυμία να παραστεί και να ψηφίσει, δεν πήγε τελικά στη Μητρόπολη.

Νέος αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Ιερώνυμος, με τη δεύτερη ψηφοφορία, και με 45 ψήφους, ενώ ο Σπάρτης πήρε 27 ψήφους και βρέθηκαν 2 λευκά. Η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος απο τον πρώτο ή δεύτερο γύρο είχε επιτευχθεί, και έτσι δεν χρειάσθηκε τρίτος γύρος.

Αμέσως, άναψαν τα φώτα έξω από τη Μητρόπολη και ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Η κεντρική πόρτα άνοιξε και οι πρώτοι κληρικοί βγήκαν έξω, φωνάζοντας το όνομα του νέου αρχιεπισκόπου.

Ο γραμματέας της ψηφοφορίας, μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ως νεώτερος τη τάξει, διάβασε την απόφαση της εκλογής, ενώ ο νέος αρχιεπίσκοπος στο μήνυμα του ευχαρίστησε το Θεό και τους αρχιερείς, αποδεχόμενος με αυτό τον τρόπο τη θέση του αρχιεπισκόπου.

Στη συνέχεια οι κληρικοί έψαλαν τη “φήμη” του, ενώ ο νέος εψηφισμένος αρχιεπίσκοπος βγήκε από την είσοδο του ναού, πλαισιούμενος από αρχιερείς, ιερείς και πιστούς που τον επευφημούσαν. Κατευθύνθηκε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής πεζή, ανέβηκε στο μπαλκόνι του αρχιεπισκοπικού μεγάρου και ευλόγησε τους πιστούς, ενώ λίγο αργότερα προγραμμάτιζε να πάει στο Α’ Νεκροταφείο και να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε επισήμως στο υπουργείο Παιδείας την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου, ενώ εντός πέντε ημερών θα πρέπει να δοθεί η διαβεβαίωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα γίνει η ενθρόνιση στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Η διαδικασία της εκλογής υπήρξε άρτια, όπως αποδεικνύεται και από τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ήταν παρών καθ΄όλη τη διάρκειά της. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η διαδικασία ήταν άψογη. “Η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δίδαξε Δημοκρατία”, είπε.

Ικανοποίηση στο Φανάρι

Με πηγαία χαρά και ικανοποίηση έγινε δεκτή η είδηση της εκλογής του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμου ως νέου αρχιεπισκόπου Αθηνών, στο Φανάρι. Η χαρά και η ικανοποίηση αυτή καταγράφεται από τη γραφίδα του ίδιου του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στα επίσημα μηνύματα που εστάλησαν στην Αθήνα, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου που συνεδρίασε σήμερα μέχρι αργά το απόγευμα.

«Eπί επάξια και πανηγυρική εκλογή Υμετέρας προσφιλέστατης και περισπούδαστου ημίν Μακαριότητας εις τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών και εις την Προεδρεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του λύχνου τεθέντος επί την Λυχνία ίνα εξαστράπτη το φως της Χάριτος και της Αληθείας του Κυρίου, εν περιχαρείς ασπαζόμεθα την Υμετέρα Αγάπη αδελφικός και συγχαίρομε ολοκαρδίως, ευχόμενοι εκ προσώπου της ημετέρας Μετριότητας και συμπάσης της σεβαστής και πεφιλημένης Υμίν και πάσι Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας πάσαν παρά Κυρίου βοήθεια εις το πολύπλευρο και πολυεύθυνο έργον εις το οποίον κάλεσε Υμάς ο Κύριος και η τιμία ψήφος της σεβασμίας Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως εκδαπανήσητε τα δοθέντα Υμίν πολυδύναμα τάλαντα, επ’ αγαθώ του πληρώματος της ποτε προσφιλούς θυγατρος και σήμερον τετιμημένης αδελφής Εκκλησίας, ως και ολοκλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Προσβλέπομε εις αγαστή συνεργασία Υμών μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφωνούμε μετά των περί ημάς αδελφών το «Άξιος» και διατελούμε μετά βαθείας αδελφικής αγάπης, πάσης τιμής και ενθέρμων συγχαρητηρίων προσρήσεων» αναφέρει στο τηλεγράφημά της η Σύνοδος του Πατριαρχείου.

Το Φανάρι πληροφορήθηκε την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου είναι μεγάλη και παλαιά και η προσδοκία για τη συνεργασία μαζί του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακόμα μεγαλύτερη, τονίζουν στο Φανάρι.

Οι δεσμοί του μητροπολίτη Θηβών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ενισχυθεί και από την παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στην πατριαρχική αυλή, ιερέων, πνευματικών τέκνων του μητροπολίτη Θηβών.

Ο σημερινός μέγας εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας προέρχεται από τη Μητρόπολη Θηβών και συνέδεε το Φανάρι με αυτήν.

Η ικανοποίηση για την εκλογή πολλαπλασιάζεται από το εύρος της αποδοχής που συγκεντρώνει ο μητροπολίτης Θηβών.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο απέστειλαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας

«Για την εκλογή σας ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σας εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και στη σημαντική πνευματική αποστολή που έχετε να επιτελέσετε», αναφέρει το τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το νέο Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Βουλή των Ελλήνων χαίρει για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου και συγχαίρει τον Μακαριώτατο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Η Βουλή των Ελλήνων ατενίζει πάντα την Εκκλησία με σεβασμό και αγάπη για τη διηνεκή προσφορά της στην Κοινωνία μας, σ’ ολόκληρο το Έθνος μας. Επιτελεί μεγάλο έργο. Στον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο ευχόμεθα μακροημέρευση και άξιο έργο».

“Η διαδικασία ήταν άψογη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος σήμερα δίδαξε δημοκρατία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον άξιο νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος”, δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του Νέου Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του Νέου Αρχιεπισκόπου απέστειλε και ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος. “Παρακαλώ δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος. Με τις ευγενέστερες προσδοκίες, τις προερχόμενες από την μακραίωνη ελληνορθόδοξη πίστη και ταυτότητα του λαού μας, εύχομαι διαλάμπουσα ποιμαντορία”.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήριά μου επ’ ευκαιρία της εκλογής του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου ως νέου προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου συγκεντρώνονται όλα τα χαρίσματα που απαιτούνται για μια επιτυχή διαποίμανση, αλλά αντικατοπτρίζονται και οι ελπίδες και η προσδοκία των Αθηναίων αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για μια Εκκλησία ζωντανή -λόγω και έργω. Εύχομαι στο νέο Αρχιεπίσκοπο υγεία και μακροημέρευση και το αναγνωρισμένο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου να αποτελέσει έμπνευση και οδηγό στο ποιμαντικό, ιεραποστολικό και κοινωνικό του έργο», σημειώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

«Δεχθείτε τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Εύχομαι υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας και την υψηλή αποστολή που αναλαμβάνετε προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας. Με την παρουσία σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και την Προεδρία της Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία μας μπορεί να πορευθεί στη σύγχρονη εποχή με τόλμη και παρρησία» αναφέρεται στο τηλεγράφημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

«Η εκλογή του Νέου Αρχιεπισκόπου σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την συνοδικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας και νέες βελτιωμένες σχέσεις με την μητέρα Εκκλησία. Ο ΛΑ.Ο.Σ. χαιρετίζει την εκλογή του Ιερωνύμου και αναφωνεί “ΑΞΙΟΣ”» αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

Παράλληλα, τα συγχαρητήριά τους για την ανάδειξη του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εξέφρασαν η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη,ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας.

“Εύχομαι στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, πάνω από όλα δύναμη προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του”, αναφέρει η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη και προσθέτει:

“Οι προσδοκίες όλων των πολιτών είναι μεγάλες. Για μια Εκκλησία που θα έρθει ακόμη πιο κοντά στο λαό, για μια Εκκλησία με μεγαλύτερο ακόμη κοινωνικό έργο. Την Εκκλησία μας που στέκεται δίπλα σε κάθε πιστό, μα και στο πλευρό κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη”.

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε:

“Θέλω να συγχαρώ τον μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο για την εκλογή του στη θέση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Είναι ένας φωτισμένος ιεράρχης με μεγάλη εκκλησιαστική εμπειρία, μια προσωπικότητα με σπουδαία μόρφωση και ανοιχτό μυαλό.

Είμαι βέβαιος ότι θα είναι συνεχιστής του έργου του μακαριστού Χριστόδουλου. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει το δρόμο που χάραξε εκείνος, έναν δρόμο που οδηγεί την Εκκλησία στην καρδιά της κοινωνίας, εμπνέοντας τη νεολαία μας, με πίστη στις πατροπαράδοτες αξίες και θεμελιώδεις αρχές του Ελληνισμού. Η Ορθοδοξία και η Ελλάδα χρειάζονται τη δυνατή του φωνή. Άξιος”.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας σημείωσε:

“Η Ιεραρχία ανέδειξε μέσα από μία ανόθευτη και αδιάβλητη διαδικασία τον νέο Επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος διέτρεξε τον εκκλησιαστικό του βίο με φως και Χριστιανική Αγάπη, ακολουθώντας τις Αποστολικές επιταγές της Ορθόδοξης Πίστης. Οι Έλληνες, οι απανταχού Ορθόδοξοι, προσβλέπουν με ελπίδα στον νέο Αρχιεπίσκοπο, για μια νέα σχέση Εκκλησίας-Κοινωνίας, αλλά και για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου και της συμμετοχής της Εκκλησίας στην πνευματική και ηθική αναγέννηση της Πατρίδας μας. Εύχομαι ολόψυχα, υγεία, δύναμη και μακροημέρευση στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος”.

Ανώνυμος είπε...

Τρεις πληροφορίες για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (Ιωάννης Λιάπης το κοσμικό του ονοματεπώνυμο) που έχουν την σημασία τους:

α) Έχει υπάρξει μαθητής του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' όσο έκανε το μεταπτυχιακό του στην Γερμανία, σε ένα μάθημα επιλογής.

β) Οι καλές του σχέσεις με το Πατριαρχείο είναι (και θα γίνουν περισσότερο) πιο στενές απ' ότι έχει γίνει γνωστό. Πηγές λένε ότι Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος είχαν σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τουλάχιστον κατά τους τελευταίους μήνες.

γ) Έχει εργαστεί ως φιλόλογος σε νυκτερινά γυμνάσια αλλά και στην Λεόντειο ενώ θεωρείται οπαδός της λογικής των "μορφωμένων κληρικών" κάτι που αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι πάνω από το 80% των κληρικών της Μητρόπολής του έχουν από τουλάχιστον 1 πανεπιστημιακό πτυχίο.

Ανώνυμος είπε...

Άννα καλή μας κοπέλα μήπως γνωρίζεις να μας πεις:
Τα απέραντα στρέμματα που έχει "νοικιάσει;" ο ανηψιός του με το οικολογικό αγρόκτημα Λιάπη μήπως (λέω μήπως) είναι της Μητρόπολης;
Πόθεν έσχε με τόση φτώχεια;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΧΟΡΕΥΕΙ
ΑΚΟΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΠΕΝΙΑ
ΚΙ Ο ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΩΡΑΙΟΙ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
Παράκληση για προσθήκη της ιστοσελίδας μου στους διαδείκτες σας.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....