Μια διαφορετική προσέγγιση
Πραγματοποιήθηκε χθες η ομιλία για την ποιότητα των νερών της περιοχής από τους χημικούς Θανάση Παντελόγλου και Παναγιώτη Ρωμανά. Τους ομιλητές προσκάλεσε ομάδα κατοίκων, καθώς προέκυψαν ίχνη βαρέων μετάλλων σε δείγμα νερού ΕΥΔΑΠ στο χωριό.
Αυτό λοιπόν που όφειλε να κάνει ο δήμος, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το έγγραφο, ανέλαβε να το κάνει μια ομάδα ανθρώπων. Δηλαδή να ενημερώσει τους κατοίκους του χωριού.
Οι δύο χημικοί τόνισαν πως το νερό που λαμβάνει ο Άγιος Θωμάς από την ΕΥΔΑΠ είναι καθαρό και η συζήτηση εστιάστηκε στη ρύπανση του Ασωπού και τον υδροφόρο ορίζοντα, που παρότι υδροφόρος κατάφερε να ανάψει φωτιές μεταξύ του Κυρίου Παντελόγλου και ομάδας αγροτών. Αυτό γιατί χαρακτήρισε τους αγρότες εν αγνοία τους εγκληματίες. Έτσι η όλη συζήτηση παρεκτράπηκε. Οι αγρότες θεώρησαν τον χημικό υπεύθυνο για τη μη προώθηση των προϊόντων τους. Και φυσικά ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να αποχωρεί θυμωμένος και αγανακτισμένος.
Λίγες σκέψεις για τα χθεσινά
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να αμφισβητήσει μετά από τη χθεσινή συζήτηση, το μέγεθος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τη Θήβα ως τον Ευβοϊκό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιοχή μας, ο κάμπος μας, είναι τοξινωμένος γι’ αυτό και ευδοκιμούν ως κύριες καλλιέργειες τα καρώτα και μερικά καλάμια στην κοίτη του Ασωπού, που είναι ανθεκτικά στο εξασθενές χρώμιο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι βιομηχανίες, πρέπει να δώσουν λύση μόνες τους, χωρίς να βαρύνουν το κρατικό και το Ευρωπαϊκό ταμείο.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως όταν ένας επιστήμονας θυμώνει;
Στα αρνητικά του κυρίου Παντελόγλου, χρεώνουμε την ηχορύπανση που προκάλεσε στην αίθουσα, παρότι μάχεται την ρύπανση του Ασωπού και κούρασε το ακροατήριο.
Δεν είδαμε ανάλογη ρύπανση σε τηλεοπτική παρουσία του σε εκπομπή του 902!
Επίσης διαπιστώσαμε ένα μανιώδες κάπνισμα απαγορευμένο σε δημόσιο χώρο που δεν συνάδει με τα λεγόμενα του περί πρόληψης για τον καρκίνο, από όπου και αν προέρχεται.
Και ερχόμαστε στο προκείμενο: Οι αγρότες και το εξασθενές χρώμιο.
Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά στο μέσο του κυκλώνα να απολογούνται για ένα έγκλημα!
Είδαν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές να σημειώνουν μηδενικές πωλήσεις και τρελάθηκαν.
Μήπως έχει κανείς την εντύπωση ότι οι αγρότες της περιοχής μας απολαμβάνουν ζωή χαρισάμενη;
Οι αγρότες της περιοχής μου φυτοζωούν.
Μάχονται για τα προς το ζην. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω.
Οι περισσότεροι επένδυσαν σε αυτές τις καλλιέργειες.
Πήραν δάνεια για να εξελίξουν τον εξοπλισμό τους, χρωστούν σπόρο και λιπάσματα και περιμένουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Ποιος τους ώθησε σε αυτή την επένδυση; Ο κρατικός μηχανισμός φυσικά. Μια ριμαδοεπιδότηση που πάντα καλύπτει μέρος χρεών προηγούμενων ετών και αυτοί οι άνθρωποι συνεχώς εγκλωβισμένοι.
Αυτοί οι άνθρωποι που παλεύουν για τα προς το ζην, ουσιαστικά παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Πείτε σε έναν άνθρωπο της Κένυας: ‘είσαι τοξινωμένος και θα μπεις σε καραντίνα’. Έχει αυτός ο άνθρωπος μυαλό για να σκεφτεί τι μέλει γενέσθαι, τη στιγμή που έχει επείγουσες πρωταρχικές ανάγκες που προσπερνούν και αδειάζουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, όσο σημαντικό και σοβαρό να είναι;
Κατά συνέπεια αδυνατούν να καταλάβουν το πρόβλημα γιατί στην επικοινωνία μεταξύ πομπού και δέκτη υπάρχουν εμπόδια καθημερινής επιβίωσης.
Οι αγρότες κατά τη γνώμη μου, είναι ΗΡΩΕΣ. Και εξηγώ γιατί.
Αυτό έμαθαν να κάνουν στη ζωή τους και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, αν δεν βρεθεί ένας φορέας να τους δείξει κάτι καινούργιο.
Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν στη περιοχή αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο κρατικός φορέας. Ο κύριος Παντελόγλου είπε πως εξυγίανε περιοχές στο εξωτερικό από εξασθενές χρώμιο με χρήση ριζών καρώτου. Αυτό κάνουν και οι αγρότες. Χάρη σε αυτούς και τη καλλιέργεια του καρότου, δεν έχει μεγαλύτερα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου η περιοχή. Τώρα γιατί το κράτος τους επιτρέπει να πουλούν τα προϊόντα τους και τους δίνει πιστοποιητικά καταλληλότητας προϊόντων, αυτό δεν είναι σε θέση να το απαντήσουν οι αγρότες.
Κάτι δεν πρέπει να κάνει το κράτος για τους ανθρώπους αυτούς; Σίγουρα.
Αν επιθυμούσε ο κρατικός μηχανισμός θα πρότεινε σε αυτούς τους ανθρώπους να αγοράζει τα προϊόντα τους σε τουλάχιστον διπλάσια τιμή από την κανονική και να τα διαχειρίζεται ως στερεά απόβλητα. (Πάντα στη βάση των σκέψεων και της συζήτησης με τους δύο χημικούς). Με δεδομένο ότι απαιτείται τουλάχιστον μια πενταετία για την εκκαθάριση του υδροφόρου ορίζοντα προκειμένου να δώσει νερό προς χρήση, όχι όμως πόσιμο, αυτοί οι άνθρωποι που θα διαθέσουν τα κτήματά τους για την εξυγίανση, πρέπει να προετοιμάζονται για το επέκεινα. Τι καλλιέργειες μπορούν να κάνουν μετά την πενταετία στη περιοχή αυτή;
Πάλι λοιπόν η απάντηση και η λύση θα έρθει από τον κρατικό φορέα, το υπουργείο γεωργίας. Μια ομάδα γεωπόνων θα πρέπει να εγκατασταθεί στη περιοχή, να διδάξει και να μυήσει αυτούς τους ανθρώπους σε καινούς τρόπους καλλιέργειας.
Τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από τους αγρότες.
Όταν τους εκπαιδεύσουμε να καλλιεργούν, όχι σωστά γιατί σωστά είναι πολλά, αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα, οικολογικά, βιοκαλλιεργητικά, τεχνικά και ότι άλλο σκεφτεί κανείς.
Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω εξελίσσονται από την ημέρα που έχει καταστεί ικανή η διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων.
Το γενικό συμπέρασμα κατά τη γνώμη μου είναι πως η λύση του προβλήματος είναι πάνω και πέρα από τοπικές δράσεις. Καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος του συγκεκριμένου προβλήματος. Το παράδειγμα του Δήμου Οινοφύτων καταδεικνύει πως και οι δύο δημαρχιακές ‘κυβερνήσεις’ φαίνονται πολύ μικρές εμπρός σε βιομηχανίες που έχουν πλοκάμια μέχρι και σε ύπατα κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά σξιώματα.
Σίγουρα όταν οι φωνές ενώνονται γίνονται ηχηρές. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δύσκολα αποφεύγονται τα φάλτσα.
Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα για να επιλυθεί, πρέπει να εξηγηθεί και να γίνει κατανοητό. Η πολιτική βούληση που αρκετά χρησιμοποιήθηκε ως έκφραση στη χθεσινή συζήτηση δεν αρκεί αν δεν υπάρξει ενέργεια. Εκτός και αν αυτοί που χρησιμοποιούν τις λέξεις δεν κατέχουν τι σημαίνουν.
Το μέγεθος του προβλήματος δεν έχει γίνει κατανοητό.
Αυτό κατάλαβα εγώ με το μικρό μου το μυαλό.
22 σχόλια:
Κάπως τραγικά περιγράφεις την κατάσταση. Λυπηρό να μην μπορεί να περάσει το μήνυμα. Αυτό το γεγονός μας τονίζουν συνέχεια στο Πάντειο.
Οι χημικοί από ότι φαίνεται έχουν σίγουρα δίκιο. Πέφτουν όμως στα συμφέροντα των βιομηχανιών που τους πολεμούν. Ενώ ουσιαστικά δεν τα βάζουν με τις διάφορες τάξεις, αγροτική, εργατική, εμπορική, ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα αντανακλά σε αυτούς, δημιουργείται μία αντιπαλότητα μεταξύ τους που κάνει τους βιομηχάνους να χαίρονται.
Hey, we noticed that you're from Greece and thought you might like to check out www.VerveEarth.com. It's a site for bloggers built on GoogleMaps. You can add your blog to the global voice, drive traffic, and put a widget on your blog. Cheers! -VerveEarth Team.
Σωστά αυτά που λες, αλλά πιο σωστά αυτά που είπαν οι επιστήμονες.
Αγωνας διαρκείας είναι η απάντηση
στοο Δήμο της Μαλακίας
Σωστά αυτά που λες, αλλά πιο σωστά αυτά που είπαν οι επιστήμονες.
Αγωνας διαρκείας είναι η απάντηση
στοο Δήμο της Μαλακίας
Ένα μείζον πρόβλημα, κρατικό κατά τη γνώμη μου έφθασε μια συζήτηση να το ανάγει σε αντιπαράθεση ομάδων.
Αγρότες και επιστήμονες. Μήπως τελικά κάπου αλλού χρειάζεται παρέμβαση. Το λέω αυτό γιατί ο τσακωμός των ομάδων, αφήνει έξω τον κύριο ένοχο που είναι το κράτος.
Η Ευρωπαική Επιτροπή ξέρετε τι λέει στους βιομηχάνους που δεν τους εμπιστεύεται;
Πες μας τι προιόντα παράγεις, να σου πούμε τι απόβλητα έχεις.
Εδώ στην Ελλάδα, εργαζόμαστε διαφορετικά.
Μόνο οργανωμένα και όλοι μαζί θα καταφέρουμε κάτι.
Διαφορετικά θα τρωγώμαστε μεταξύ μας.
Να προσφύγουμε στην Ευρωπαική Ένωση, αφού η Ελληνική Πολιτεία αρνείται να καταλάβει το πρόβλημα.
Όταν αρχίσει να πληρώνει ρήτρες εκεί θα το κατανοήσει.
Αγιε,
είναι πολιτικό το ζήτημα. Ανάπτυξης (και διαφθοράς).
Οι τεχνοκράτες λίγα μπορούν να προσφέρουν: τα απαραίτητα στοιχεία.
Οταν διεκδικούν επιπλέον ρόλο είναι αναμενόμενο να προκύψει σύγχυση (για να μην πω διάσπαση).
Δυστυχώς ο τόπος πάσχει και από δεδομένα και από χαρακτήρα και από θεσμούς και από πολιτικούς.
Αρρωσταίνει κάποιος από καρδιά και πάει στον καρδιολόγο. Αυτός του λέει πως είναι απαραίτητο να κόψει το κάπνισμα και να προσέξει την διατροφή του για να επιβιώσει. Το παράδοξο είναι πως ο γιατρός είναι αρκετά παχύς και καπνίζει ο ίδιος αδιάκοπα.
Ο ασθενής έχει δύο επιλογές.
1. Να ακούσει τον γιατρό και τις συμβουλές του αφού αφορούν τον ίδιο και την υγεία του και να μπει στον δύσκολο δρόμο της αλλαγής τρόπου ζωής αν θέλει να επιβιώσει.
2. Να αναφωνήσει "δάσκαλε που δίδασκες...", να αγνοήσει τις συμβουλές του γιατρού και να προσπαθήσει να τον μιμηθεί στο κάπνισμα και στο φαγητό επιβαρύνοντας περισσότερο την υγεία του.
Το κάπνισμα είναι πάθος που σκοτώνει. Αυτόν που καπνίζει βέβαια κυρίως.
Πάθος είναι και η αγάπη για το χρήμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση της υγείας χιλιάδων πολιτών και την μόλυνση ενός τεράστιου υδροφόρου ορίζοντα.
ΔΕΝ νομίζω πως είναι συγκρίσιμα μεγέθη σε καμία περίπτωση.
Οι άνθρωποι έχουν πάθη, δεν τους χαρακτηρίζουν όμως μόνο αυτά. Ο Παντελόγλου μας έφερε τα "κακά νέα" και μας χτύπησε το καμπανάκι λίγο πριν ο ασθενής πεθάνει. Εμείς μπορούμε να του χρεώσουμε ότι καπνίζει και φωνάζει και να κλείσουμε τα αυτιά μας στην αλήθεια που μας έφερε. Εϊναι μια σεβαστή επιλογή. Μπορούμε όμως να κρατήσουμε μόνο την αλήθεια που μας έφερε και κυρίως αυτή. Και μαζί - αγρότες και πολίτες όλοι θιγόμενοι - να πάρουμε το αίμα μας πίσω. Και όσοι καπνίζουμε να πεθάνουμε όταν έρθει η ώρα απολαμβάνοντας ένα τσιγαράκι, όσοι δεν καπνίζουμε να πεθάνουμε στην ώρα μας χωρίς να μας υπονομεύει κανένα εξασθενές χρώμιο.
Πρέπει να ξαναγίνει συνάντηση με τους παραγωγούς μόνο. Να συζητηθεί το θέμα με ηρεμία ώστε να καταλήξουμε στο πια είναι η επόμενη κίνηση που πρέπει και συμφέρει να κάνουμε. Το να αρνηθούμε το πρόβλημα είναι σίγουρο πως τελικά θα βλάψει ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς.
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Βγήκε στην φόρα η έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών που παρήγγειλε ο Δήμος Οινοφύτων. Την έχει κανείς;;; Φήμες κυκλοφορούν ότι δικαιώνονται πλήρως τα "κακά νέα" και ο Δήμος Οινοφύτων μένει έκθετος. Γράφει κάποια πράγματα και για τους αγρότες, λένε.
sarangi, έχω την Εκθεση Ελλήνων Χημικών. Ειναι ένα pdf αρχείο, 18 σελίδες, με ιδιαίτερες αναφορές στην επίδραση του εξασθενούς χρωμίου στα φυτά - αφορά τους αγρότες. Πώς μπορώ να την "ανεβάσω" στο blog? Εναλλακτικά σε ποιο email να τη στείλω?
Άγιε Θωμά, έχεις δίκιο όταν λες ότι όπου φωνάζουν πολλοί γίνεται και κανένα φάλτσο. Δεν είναι όμως αυτό το σημαντικότερο. Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να αποφασίσουμε - όσο το δυνατό περισσότεροι- τι πρέπει να κάνουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα είναι σαφές: απολύτως συνειδητοί εγκληματίες ρίχνουν βιομηχανικά απόβλητα είτε απευθείας στα υπόγεια νερά (σε γεωτρήσεις, βόθρους, πηγάδια) είτε επιφανειακά (στο έδαφος, στον Ασωπό κλπ)προκειμένου να μεγιστοποιήσουν κέρδη. Πρέπει επειγόντως να διακοπεί η λειτουργία τους, τουλάχιστον μέχρι να αποδείξουν ότι έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα. Πρέπει ακόμη με παρέμβαση της πολιτείας να ελεγθεί η αγροτική παραγωγή της περιοχής (ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει) και να αποζημιωθούν αδρά οι παραγωγοί για την ζημιά που ήδη υφίστανται απο την δυσφήμιση των προιόντων τους(αλλά και για την επιβάρυνση της υγείας τους λόγω του ποτίσματος και της συνεχούς επαφής με το μολυσμένο νερό). Αν έστω και κάποιοι βιομήχανοι, πλήρωναν για τις ζημιές που προκαλούν, ίσως την άλλη φορά να το σκέφτονταν καλλίτερα. Το ίδιο και αν κάποιοι πολιτικοί αντιμετώπιζαν τις επιπτώσεις των ενεργειών τους. Η ευαισθησία του blog σου όσο και άλλων blog της περιοχής, όπως και όλων όσων σχολιάζουν εδώ αποδεικνύουν ότι έστω και τώρα ξυπνάμε. Αυτό είναι και το κέρδος της τοπικής κοινωνίας. Το δικό μας κέρδος.
daskal ευχαριστώ
Την βρήκα κι εγώ, αλλά δεν ξέρω πως γίνεται να ανεβάσεις pdf σε blog.
Το mail μου είναι thesarangi@gmail.com
@sarangi να ξέρεις πως δεν μέμφομαι τον Παντελόγλου στην ουσία.
Οι σκέψεις μου προσπάθησαν να αποτυπώσουν το κλίμα που επικράτησε και την αυταπάτη που ζουν οι αγρότες. Το δίκιο τους είναι μεγάλο, καθώς το κράτος τους ώθησε να επενδύσουν σε εξοπλισμούς.
Ποιος θα πείσει όμως τον πατέρα μου στα 60 του ότι εγκληματεί;
--------------------------
Επί της ουσίας έχουν απόλυτο δίκιο οι επιστήμονες και τους είμαστε ευγνώμονες που μας άνοιξαν τα μάτια.
Δυστυχώς όχι όλων τα μάτια.
Σωστή και η παρατήρηση για συνάντηση μόνο με αγρότες.
Για να καταλάβω και εγώ η άμοιρη που δεν ήρθα.
Η διαφωνία που υπήρξε;
Υπάρχει κάτι στα λεγόμενα των επιστημόνων που αμφισβητούνται;
Οι αγρότες είναι καλοί άνθρωποι. Θέλουν όμως το κουμπί τους.
Αγιε έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ μαζί σου
1. Εάν ο Παντελόγλου θέλει να γίνει πιο διεισδυτικός στην κοινωνία πρέπει να αρχίσει να ελέγχει την έκφραση της αγανάκτησής του.
2. Ας βοηθήσουμε με το διάλογο τους αγρότες να καταλάβουν πιο είναι τελικά το συμφέρον τους. Μια συμμαχία μαζί τους θα ήταν πολύ σημαντική για την υπόθεσή μας
(Κυκλοφορεί η φήμη πως ο Θεοδωρόπουλος προσπαθεί να πείσει μερικούς αγρότες να μηνύσουν τον Παντελόγλου. Εχεις ακούσει τίποτα???)
Επειδή ο άγιος έχει μεσάνυκτα να σου απαντήσω εγώ sarangi
Ψάξε μια σχέση συγγένειας αγρότη από τον Άγιο Θωμά - Δέσποτα - Θεοδωρόπουλου.
αν λύσεις τον γρύφο έχεις την απάντηση για τις μηνύσεις.
Αλκιμε, ας το πάρει το ποτάμι.
Δεν γνωρίζω καλά τις συγγένειες
@Άλκιμε. Πέρα από τα άρθρα σπάνια επεμβαίνουμε στο μπλογκ αυτό για απαντήσεις. Αισθάνομαι όμως την άνάγκη να πω πως σπέρνεις καινά δαιμόνια.
Μου μοιάζει τελείως διαστροφικό να φανταστώ έναν δήμαρχο να κάνει χρήση της σχέσης του με τον τοπικό αρχηγό της ορθόδοξης εκκλησίας, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.
Ούτε καν περνάει από το μυαλό μου.
Γι'αυτό αν γνωρίζεις κάτι συγκεκριμένο γράψτο. Το να αφήνεις υπονούμενα δεν συνάδει με αυτά που έχεις πει μέχρι σήμερα.
Απλά σου θυμίζω πως εσύ με προκαλούσες να δημοσιεύσω το χαρτί με τις αναλύσεις του νερού και εγώ το έκανα. Εσύ όμως κατά τη γνώμη μου ρίχνεις λάσπη και δεν σε ενδιαφέρει που θα πέσει.
Μήπως να το ξανασκεφτείς;
Το ίδιο θα κάνω και εγώ.
άγιε επέτρεψέ μου να σου μιλήσω με την ιδιότητα του μουσικού.
Να είσαι σίγουρος πως ο μαέστρος έχει την ευθύνη των φάλτσων. Στο χέρι του είναι αν θα ακουστούν.
Σωστή η παρατήρηση, αλλά get into the point
"Asopos's polution" ή όπως είδα και σε ένα άλλο "Τραγωδία Ασωπού".
Πραγματικά πρόκειται για τραγωδία που στο χορό της συμμετέχουμε όλοι εμείς.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ
ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΊΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΛΗΜΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ
Είχες γεννηθεί τότε που έγιναν τα γεγονότα;
Γνωστός μου απο την Ασωπία, που για 25 χρόνια καλλιεργούσε διάφορα, εχει σταματήσει πια. Δεν ξερω τους λόγους.
Ωστόσο μου ειπε οτι το υπέδαφος ειναι ιδιαίτερα μολυσμένο λόγω της απόρριψης αποβλήτων με βυτιοφόρα στην περιοχή τους...
Θλιψη ρε γμτ, θλίψη.
Πριν από οποιοδήποτε άλλο μέτρο, πρέπει να σταματήσουν να ρυπαίνουν οι βιομηχανίες.
Ήμουν χθες στην επίσκεψη της Παπαρήγα στον Ωρωπό, ειπώθηκαν πολλά, αλλά το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής: Στα πρόστιμα,τα λεκτικά της αιτιολόγησης είναι έτσι γραμένα ώστα να μην τεκμηριώνουν καμία παράβαση και καμία απάιτηση των κατοίκων για αποζημιώσεις.
Η συγκάληψη με λίγα λόγια συνεχίζεται. Όσα καρότα κι αν φυτέψουμε, συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου με 705 μgr/lt (η πιο πρόσφατη μέτρηση) δεν θα εξαφανιστούν αν δεν σταματήσει η ρύπανση.
Δημοσίευση σχολίου