11 Οκτωβρίου 2007

Νερό, ακατάλληλο και να το κοιτάς

Από την Ελευθεροτυπία

ΑΣΩΠΟΣ Ενώ το αλαλούμ με τις οδηγίες συνεχίζεται, οι αρμόδιοι αφήνουν το δήμο να βγάλει μόνος του το φίδι από την τρύπα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ακατάλληλο για κάθε «άμεση ή έμμεση επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό» είναι το νερό στα Οινόφυτα, όπως απεφάνθη το υπουργείο Υγείας σχεδόν δύο μήνες μετά τη διαπίστωση του προβλήματος με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και ενώ προηγουμένως προσπαθούσε μάλλον να υποβαθμίσει το όλο πρόβλημα

Το αλαλούμ με τις οδηγίες έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια που κάνουν οι αρμόδιοι φορείς να διώξουν από τα χέρια τους την «καυτή πατάτα» αφήνοντας τον Δήμο Οινοφύτων να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να φέρει επιτέλους καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών.
Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά:
* Στις 3 Αυγούστου έρχονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων που δείχνουν ότι το εξασθενές χρώμιο ξεπερνάει τα όρια στο νερό των Οινοφύτων.
* Το υπουργείο Υγείας τότε (10/8-13/8/2007) με δύο έγγραφα λέει ότι πρέπει να διακοπεί «η χρήση του νερού ως πόσιμου».
* Στις 14/8 ο περιφερειάρχης Στ. Ελλάδος Αθ. Σκορδάς ανακοινώνει ότι ξεκινούν τα έργα για την παροχή νερού στον δήμο από την ΕΥΔΑΠ και το αποτέλεσμα θα είναι άμεσο.
* Καθώς ο καιρός περνά, χρώμιο εντοπίζεται σε πολλές άλλες περιοχές (Ωρωπό, Δήλεσι, Αυλίδα, Χαλκούτσι, Θήβα) χωρίς όμως να ξεπερνά τα όρια που βάζει ο νόμος (50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, αλλά για το ολικό χρώμιο και όχι το εξασθενές που είναι πιο τοξικό).«Ελλειψη δεδομένων»
* Ξεσπά συζήτηση για τα όρια καθώς επιστήμονες υγιειονολόγοι υποστηρίζουν ότι ειδικά για το εξασθενές χρώμιο το όριο πρέπει να είναι μηδέν.
* Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο τότε γενικός γραμματέας Δημ.Υγείας Γ.Φωτεινόπουλος (από το γραφείο του μας ενημέρωσαν ότι παραιτήθηκε και αναλαμβάνει πρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ) στέλνει εγκύκλιο και υπογραμμίζει την «έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση». Αναφέρει όμως ότι όταν το όριο των 50 μγρ. ξεπερνιέται, πρέπει «να διακόπτεται υπό προϋποθέσεις η παροχή του νερού».

Στην «Ε» (28/9) ο κ. Φωτεινόπουλος δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν υψηλή επικινδυνότητα όταν καταπίνεται εξασθενές χρώμιο με νερό».
* Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει εκείνος να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες αφήνοντας σαφείς αιχμές για έλλειψη ευαισθησίας και αποφασιστικότητας στη Νομαρχιακή-Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς.
* Μία μέρα μετά, έρχεται το έγγραφο του υπ.Υγείας.
Από τη Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος, η προϊσταμένη Βασ. Καραούλη απαντά σε νεότερα ερωτήματα του Δήμου Οινοφύτων και διευκρινίζει ότι «η διακοπή χρήσης νερού ως νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σημαίνει διακοπή της χρήσης του για πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής και για οικιακές χρήσεις, δηλαδή χρήσεις του κατά τρόπο που να έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό».
* Σε δύο συνεδριάσεις του Δήμου Οινοφύτων ξεσπά διαμάχη για το αν θα υποβληθούν στοχευμένες μηνύσεις κατά των υπευθύνων για την όλη κατάσταση και το αν θα διακοπεί πλήρως η παροχή νερού.

Ο αντιδήμαρχος Μ. Γιαλλούρης υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις. Η πρόταση για τις μηνύσεις περνά κατά πλειοψηφία αλλά ο δήμαρχος Γ. Θεοδωρόπουλος λέει ότι θα ανακληθεί.

Ο δήμαρχος λέει ότι αποφασίζεται ομόφωνα η μη διακοπή παροχής νερού και ο αντιδήμαρχος λέει ότι εκείνος μειοψήφησε.

Αγνωστο παραμένει πότε θα τρέξει καθαρό νερό στις βρύσες...

arihadj@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/10/2007

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντίπαλε ρίξε καμιά ματιά και στο δικό μου blog http://agiosthomas.wordpress.com, για να δεις ότι το θέμα το ανέφερα από χθές και ας με σνομπάρεις μη συμμετέχοντας στο δικό μου, αλλά σε όλα τα άλλα της Βοιωτίας από ότι βλέπω.
Όλους αυτούς του λέω Δήμιους και με επιβεβαιώνει η ελευθεροτυπία.

Ανώνυμος είπε...

απίστευτα αυτά που συμβαίνουν στο Δήμο μας.
Και να σκεφτεί κανείς πως για αυτά έπεσε ο Δάβρης.