08 Οκτωβρίου 2007

Γνώριζαν και δεν μέτραγαν

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Δεν είναι μόνο το νερό που μολύνεται αλλά και ο αέρας, όπως έδειξαν μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών.Μπορεί το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο να εντοπίστηκε στην περιοχή των Οινοφύτων πριν από δύο μήνες, ωστόσο όλοι γνώριζαν ότι το πόσιμο νερό της περιοχής είναι εδώ και δεκαετίες μολυσμένο.
Σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει πριν από 13 χρόνια (το 1994), είχαν συζητηθεί τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη στον Ασωπό τοξικών αποβλήτων από τις βιομηχανίες.* Εξι χρόνια μετά, το 2000, ο Δήμος Οινοφύτων είχε ζητήσει να υδροδοτηθεί από το ασφαλές δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έδειχναν ότι τα νιτρικά άλατα στο νερό βρίσκονται «σε οριακά επίπεδα». Ωστόσο, έλεγχοι για βαριά μέταλλα όπως εξασθενούς χρωμίου ούτε καν πέρναγαν από το μυαλό των αρμοδίων.
Τι κι αν η περιοχή ήταν και είναι ένα από τα κέντρα επεξεργασίας μετάλλου ολόκληρης της χώρας με βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα; Τι κι αν ήταν γνωστό στους πάντες ότι οι βιομηχανίες δεν είχαν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων; *
Οι έλεγχοι στα εργοστάσια της Βοιωτίας ήταν σπάνιοι, κάτι που είχε παραδεχτεί από τον Μάιο του 2004 ο νομάρχης Κλ. Περγαντάς.

Τι κι αν όλοι γνώριζαν ότι οι βιομηχανίες της Βοιωτίας δεν διέθεταν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οι έλεγχοι των αρμοδίων στα εργοστάσια ήταν σπάνιοι.
Σε έγγραφό του προς τον Συνήγορο του Πολίτη επισήμανε ότι η νομαρχία δεν διαθέτει ούτε μηχανήματα, ούτε το απαιτούμενο προσωπικό και πραγματοποιεί ελέγχους στις βιομηχανίες «στο πλαίσιο του εφικτού». Κατέληγε τονίζοντας ότι «το περιβάλλον δεν μας ανέχεται πλέον». Αγνοούν τις αποφάσεις
Παρ' όλα αυτά, το ίδιο νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε τον Απρίλιο του 2006 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων νέας ΒΙΠΕ, η οποία προβλέπει ότι τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα «θα διατίθενται» στον Ασωπό ποταμό!
Μια απόφαση που έχει προσβληθεί και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας...* Αποφάσεις που αγνοούσαν (;) επιδεικτικά τα αποτελέσματα από άλλες πιο ενημερωμένες μετρήσεις στις γεωτρήσεις των Οινοφύτων.
Τι είχε κάνει η Χημική Υπηρεσία Λειβαδιάς σε συνεργασία με τον δήμο, τον Δεκέμβριο του 2004 και εμφάνιζαν ολικό χρώμιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια για το πόσιμο νερό.
Η χημικός-μηχανικός Αργυρώ Γερούλια προειδοποιούσε τον Δήμο Οινοφύτων ότι ο έλεγχος θα πρέπει να εστιασθεί στην παρακολούθηση της συγκέντρωσης του χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
* Θορυβημένοι από αυτές τις νέες μετρήσεις, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των Οινοφύτων έστειλαν επιστολή προς τον τότε περιφερειάρχη Κ. Εξαρχο.
Τους απάντησε ότι ο δήμος δεν υπέβαλε αίτημα για έργα υδρεύσεων, «γιατί ενδεχομένως δεν υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη μελέτη». Εκτοτε, όπως καταγγέλλει ο ιερωμένος Γ. Οικονομίδης, όλα δείχνουν να σταματούν:«Από τα μέσα του 2005 μέχρι και τις αρχές του 2007, οπότε και αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή, δεν έγινε καμία ανάλυση.
Ούτε ζητήθηκε να γίνει από τη νομαρχία, την περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ολοι κινούνταν στην κατεύθυνση να μην ξεσπάσει το πρόβλημα».* Το ζήτημα όμως της μόλυνσης του πόσιμου νερού παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και φτάνει στη Βουλή ύστερα από επερωτήσεις τριών βουλευτών του ΚΚΕ και ενός του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2005.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αναφέρθηκε σε αποσπασματικούς ελέγχους που πραγματοποιούσαν οι λιγοστοί επιθεωρητές περιβάλλοντος χωρίς να δίνει κάποια διέξοδο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο, ήταν αδύνατον να μην είχε καταλάβει ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε στα Οινόφυτα με τις βιομηχανίες.
Λίγους μήνες πριν απαντήσει κατ' αυτό τον τρόπο, είχε ξεσπάσει οικολογικό σκάνδαλο στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου, στο οποίο «πρωταγωνιστούσαν» πρώτη φορά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.* Κάπως έτσι φτάσαμε στον περασμένο Αύγουστο, όταν παρουσιάστηκαν μετρήσεις σε Οινόφυτα και Ωρωπό, οι οποίες πρώτη φορά αναφέρονται στο εξασθενές χρώμιο.
Είναι η ώρα του Γ. Σουφλιά να ανακοινώσει με καθυστέρηση ότι ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι και εντοπίστηκαν ήδη επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου.Ο υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων. Κάτι που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την περασμένη Δευτέρα, όταν ετέθη σε εφαρμογή ο νέος νόμος διαχείρισης αποβλήτων. Ολες οι επιχειρήσεις όφειλαν να έχουν παρουσιάσει αναθεωρημένες άδειες λειτουργίας και νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.*
Είναι η ώρα του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας να μπει στο «παιχνίδι». Σύμφωνα με ορισμένους, επικοινωνιακό παιχνίδι. Ετσι, αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη όλων των νέων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των βιομηχανιών της περιοχής, με στόχο να πιέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.Αργησε το υπουργείο
Ο χημικός μηχανικός Θ. Παντελόγλου κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού:«Ως τώρα, η νομαρχία δεν έκανε τη δουλειά της. Σήμερα κατεβάζει τα μολύβια, μη αναθεωρώντας άδειες ρυπαντών. Από την άλλη, το υπουργείο αγνοεί το νόμο που ψήφισε και δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναθεωρηθούν οι άδειες. Αποτέλεσμα; Κρίση και κενό εξουσίας».
Πάντως, ο Γ. Σουφλιάς έσπευσε προχθές «αιφνιδιασμένος» να χαρακτηρίσει τραγική την κατάσταση στον Ασωπό, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ένας αλλά οκτώ αγωγοί που διοχετεύουν απόβλητα στο ποτάμι και να εξαγγείλει μέτρα απορρύπανσης.*
Ωστόσο, οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το μολυσμένο νερό έστω για μπάνιο και αναγκάζονται να πληρώνουν για να πίνουν εμφιαλωμένο. Η κατασκευή αγωγών σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ αλλά και του απαραίτητου διυλιστηρίου βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά Πρώτα θα γίνει δημοπράτηση, μετά θα εκδικαστούν τυχόν ενστάσεις και κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η κατασκευή.
«Θα μπορούσε να κατασκευαστεί κατευθείαν από την ΕΥΔΑΠ και να κερδίσουμε χρόνο» προτείνει ο Μ. Γιαλλούρης, αντιδήμαρχος Οινοφύτων.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/10/2007
------------------------------------------------------------------------------
Εμείς τι να πούμε;
Φοβούμενοι ότι πέρασαν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που αντιστοιχούν στο θέμα, παλεύουμε να το κράτησουμε ζωντανό, αναδημοσιεύοντας τα άρθρα του ημερήσιου τύπου. Γεγονός μεν, λυπηρό δε, είναι πως ο κόσμος δείχνει σημάδια κούρασης και αυτό μετράει υπέρ των "υπόπτων".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολοι κάτι ήξεραν. Ολοι κάτι έκαναν.
Όλοι είχαν προειδοποιήσει...τους άλλους τους υπεύθυνους.
Κανέις όμως δεν έλαβε το μήνυμα.
Τώρα σφυρίζουν αδιάφορα και περιμένουν να καταλαγιάσει ο θόρυβος, για να πιάσουνε τα τσίπουρα.

Χριστινα είπε...

Σήμερα συναντήθηκαν ξανά. Σουφλιάς, Νομαρχαίοι, Δημαρχαίοι.
Η ΕΥΔΑΠ θα δώσει σταδιακά σε όλους τους δήμους: Οινόφυτα, Σχηματάρι, Τανάγρα, Αυλιδα και της Ανατολικής Αττικής.
Έταξε και βιολογικούς ο Σουφλιάς και πιο γεναία πρόστιμα. Αλλά ποιου βιομήχανου ιδρώνει το κεφάλι;