Η άλλη διάσταση της ρύπανσης...
Τρίτη 10 Ιουλίου 2001
Η Λα Μπριάντσα, ο «Κήπος της Λομβαρδίας», όπως με καμάρι την αποκαλούσαν οι κάτοικοί της, ήταν μια ειδυλλιακή, ευημερούσα περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Ομως τον Ιούλη του 1976 μεταμορφώθηκε σε ένα εφιαλτικό, σεληνιακό τοπίο.
Το Σεβέζο, μια από τις πολλές μικρές πόλεις της περιοχής, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς «βραδυφλεγούς» τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, ιδιοκτησίας μιας μεγάλης ελβετικής εταιρίας, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα.
Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη. Η εταιρία, αν και γνωρίζει το περιστατικό, αποφεύγει να ενημερώσει τις αρχές και έτσι οι κάτοικοι αγνοούν τους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν.
Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη δεν υπήρχε καμιά ένδειξη της βαριάς μόλυνσης εκτός από μια έντονη οσμή στην ατμόσφαιρα.
Υστερα από μια εβδομάδα, τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να μαραίνονται.
Πουλιά έπεφταν νεκρά από τον ουρανό και μικρά ζώα άρχισαν να πεθαίνουν.
Μετά τα φυτά και τα ζώα, ήρθε και η σειρά των ανθρώπων.
Γύρω στα 35 άτομα - ανάμεσα τους πολλά παιδιά - παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.
Μόνο τότε η εταιρία διακόπτει την εγκληματική σιωπή της και αναγκάζεται να παραδεχτεί το τι είχε συμβεί, ενώ οι 1.500 κάτοικοι του Σεβέζο και της γύρω περιοχής συνειδητοποιούν ότι η τραγωδία τους μόλις έχει αρχίσει. Ταυτοχρόνως, όλη η Ιταλία πληροφορείται με τρόμο ότι, επί δέκα ολόκληρες μέρες, δηλητηριασμένα προϊόντα (κρέατα, αβγά, γαλακτοκομικά) ζωικής προέλευσης, κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.
Τα όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων.
Η οικονομία δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα, κλείνουν όλες οι βιομηχανικές μονάδες γύρω από το Σεβέζο και εκατοντάδες εργάτες βρίσκονται στο δρόμο.
Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.
Μέσα στο κλίμα του πανικού και του τρόμου, η ιταλική κυβέρνηση δίνει την άδεια στην εταιρία ICMESA να ανατινάξει τις εγκαταστάσεις της στο Σεβέζο με τη δικαιολογία ότι έτσι θα περιοριστεί η μόλυνση. Με την ανατίναξη, όμως, εξαφανίζονται και οι αποδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρίας...
..................................................................................
Το παραπάνω αποτελεί δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης και μας το έστειλε ως σχόλιο, ο αγαπητός σχολιαστής Sarangi με το σκεπτικό ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετές βιομηχανίες που εμπείπτουν στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Το τρομερό αυτό ατύχημα στο Σεβέζο της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα την ομώνυμη συνθήκη.
Άραγε υπάρχουν τα σχέδια εκένωσης της περιοχής μας εαν συμβεί κάποιο τέτοιο ατύχημα;
Οι άρχοντες μας έχουν καταλάβει περι τίνος πρόκειται;Αξίζει νομίζω να το ψάξουμε λίγο περισσότερο το θέμα αυτό...
- Seveso Accident from wikipedia
- Chemical Accidents (Seveso II) - Prevention, Preparedness and Response
- Sirène d'alerte pour sites sevezo
- Oι βομβαρδισμοί εγκαταστάσεων με επικίνδυνες ουσίες, ισοδυναμούν με μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα
- ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου