17 Μαρτίου 2008

Η αγροτιά του Ασωπού

Η υπεδάφια διάθεση των επικινδύνων/ τοξικών αποβλήτων θα πρέπει να επανεξετασθεί συνολικά, υπό το φως και των προσφάτων μετρήσεων και ερευνών στην περιοχή του Ασωπού, οι οποίες την ενοχοποιούν για σημαντική επιβάρυνση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα με Cr(VI).

Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα από την έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης(Μάρτιος 2008) και έρχεται να επιβεβαιώσει τους λόγους των χημικών Αθανασίου Παντέλογλου και Παναγιώτη Ρωμανά στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων που έλαβε χώρα στις 11 Νοεμβρίου 2007 στο χωριό.

Πέρα από τα τραγικά αποτελέσματα που έχει η επίδραση της μόλυνσης σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, υπάρχει μια κοινωνικά ευαίσθητη και παρεξηγημένη ομάδα, η οποία δέχεται, και θα εξακολουθεί στο μέλλον, να βιώνει το μεγαλύτερο φορτίο από αυτή τη κατάσταση.

Πρόκειται για τους αγρότες.

Τοποθετημένοι στη μέση, ενός εγκλήματος με διττό ρόλο, του θύτη και του θύματος.

Από τη μία πλευρά η καλλιέργεια προϊόντων (ριζών καρότου, πατάτας κλπ) σε επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα χώματα τους καθιστά ‘βαποράκια’ των βιομηχάνων. Από την άλλη δρουν με αυτοθυσία για να αναθρέψουν τις οικογένειές τους. Είναι δε τέτοια η αυτοθυσία τους, που αν και έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τα περί μόλυνσης, συνεχίζουν με αυταπάρνηση την καλλιέργεια της γης τους, παραδίνοντας εαυτούς χάριν της οικογένειάς τους.

Οξύμωρη σκέψη, αλλά αν δεν έχεις ζήσει την αγροτιά, δεν έχεις μπει στη λάσπη και στα χιόνια, δεν έχεις ιδρώσει για να τραβήξεις το κολλημένο γεωργικό μηχάνημα για να εξασφαλίσεις το μεροκάματο και να αποπληρώσεις τα δυσβάστακτα χρέη, αδυνατείς να κατανοήσεις.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, οι αγρότες έχουν ανάγκη αυτή τη πολύ συγκεκριμένη στιγμή ειδικούς συμβούλους που θα τους βοηθήσουν να κάνουν βήματα για τα παιδιά τους. Και εξηγώ:

- Οι αγρότες που έρχονται σε άμεση επαφή με ραντίσματα σε ρίζες και χρησιμοποιούν υδρονεφώσεις για το πότισμα των προϊόντων τους χρήζουν άμεσης και κατεπείγουσας ιατρικής εξέτασης και παρακολούθησης, σχετικής με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον οργανισμό τους.

- Η παρουσία νομικού εκπροσώπου θα βοηθούσε στο να συγκεντρωθούν οι απόψεις τους, να παρουσιασθούν σε ενιαίο πλαίσιο και να προωθηθούν αιτήματα, όπως διεκδίκηση αποζημιώσεων, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

- Η νομαρχία σε συνεργασία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει άμεσα να αποστείλει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που θα μυήσει τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες βιολογικού τύπου. Αναφέρουμε το παράδειγμα του δικτύου Πελίτη (http://www.peliti.gr/) , όπου ιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν σπόρους για δικές τους βιοκαλλιέργειες.

Οι άνθρωποι αυτοί χαμένοι μέσα στο σκοτάδι, αυτό έμαθαν να κάνουν τόσα χρόνια, αυτό συνεχίζουν να κάνουν. Δεν είναι σκοταδιστές, μονόγνωτοι και ‘Δωριείς τω τρόπω’. Έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αλλάζουν τις καλλιέργειες τους, όποτε το κράτος στάθηκε δίπλα τους και τους έδειξε νέους τρόπους παραγωγής και ήπιας εκμετάλλευσης της γης. Πότε το έκανε όμως στο διάβα των χρόνων;

Όλοι αυτοί οι αγροτικοί οργανισμοί που κατασκηνώνουν στις πρωτεύουσες των επαρχιών κάνουν την αυτοκριτική τους για το αν έχουν θέση στη σημερινή αγροτική κοινωνία και αν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των αγροτών; Μήπως συμφέρει να κρύβονται πίσω από παρελθοντικά καταστατικά που εξυπηρετούν ολίγους και ολίγα χθεσινά;

Που εξαντλήθηκε η ευαισθησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τότε που το θέμα έχει έλθει στη δημοσιότητα για την ομάδα πολιτών αρμοδιότητάς του;

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων που τόσα πληρώνουν οι ενεργοί αγρότες σε αυτόν, πόσα ιατρικά κλιμάκια απέστειλε στη περιοχή και πόσους αγρότες ενημέρωσε για τους κινδύνους των υπόγειων καλλιεργειών και τους τρόπους αποφυγής των κινδύνων αυτών;

Από όλα τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτει και η αδυναμία των φορέων του κράτους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης να αναπτύξουν δράση και να λάβουν ΑΜΕΣΑ μέτρα που οδηγούν στη θεραπεία του προβλήματος που δεν κατέστη δυνατό να προβλεφθεί.

Οι αγρότες με κατάλληλη συμβουλευτική δεν έχουν καμία άλλη λύση παρά να αυτοοργανωθούν. Θα το φωνάζουμε όσο μπορούμε:
Όπου υπάρχει έλλειψη ή αδυναμία δράσης κρατικού φορέα, αυτοοργάνωση είναι η σωτηρία.

Ο πρώην Θηβών και Λεβαδείας και τωρινός Αθηνών Ιερώνυμος σε ένα από τα κηρύγματά του είχε πει πως τα άδεια βαρέλια κάνουν θόρυβο.
Αν θεωρούμε εαυτούς άδεια βαρέλια ας μείνουμε στα μεγάλα λόγια του καφενείου, αλλά επειδή ο κόμπος έφθασε στο χτένι ήρθε η ώρα των έργων και των κινήσεων που θα οδηγήσουν το θέμα στα γραφεία που είναι αρμόδια προς επίλυση.

Θυμίζω δε πως Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θέλησης του κράτους και υπηρετούν το λαό. Οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στη Πατρίδα (Άρθρο 103 παρ.1 Συντάγματος).

Η έκθεση του επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης δείχνει το δρόμο που πρέπει να επικοινωνήσουμε, αν θέλουμε πραγματικά οι αγροτικές οικογένειες, εκτός από τον ήδη θυσιασμένο πατέρα να μην θυσιάσουν και τα παιδιά τους.